跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教…. 我聴好多人建議小學讀政府學校, 到中學先讀 private or catholic school?
請問你地覺得這個講法怎樣? 政府學校的中學是否有較多不足?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

小學讀政府學校都唔差.

私小你可能會覺得 hea 住讀唗錢, 畢竟正式學習生涯在中學才開始.

有口碑嘅私小, BB出世時已經要排 waiting list.

而且在資源有限的情況下, 大多數人會選擇中學才上私校.

男爵府

回覆 wiiabcd 的帖子

多谢回覆

再請問, 你覺得澳洲學校教學質素如何?
我希望我小朋友有比較全人發展的教育, 著重思維, 及建立自信…..

你覺得如果我對澳洲教育有這樣的 expectation 合理嗎?

我小朋友現在在香港讀書, 屬於別人口中好得嗰種, 但我唔想佢只係focus 在學業….

複式洋房

Depends on what you want. To be honest, you pay for better resources and also quality. You can go to www.bettereducation.com.au to get the school ranking.
I live in Melbourne, I am willing to pay my boy to private school so that I know the school will look after and manage his academic and also behavior. Also, he has better chance to get a good result and then go to a good university. Once again, it is a personal chance. Yes. close to $300k a year school fee is a big money to us but we think it is worth to spend to our child

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

JAlove 發表於 18-4-23 10:40
回覆 wiiabcd 的帖子

多谢回覆… 再請問, 你覺得澳洲學校教學質素如何?

你覺得澳洲學校教學質素如何?
唔好咁大期望, 質素似回歸自然, 似80年代香港.

我希望我小朋友有比較全人發展的教育, 著重思維, 及建立自信…..
學校唔係萬能, 都要家長共同栽培, 以上你的期望, 我仔女全部達到.

你覺得如果我對澳洲教育有這樣的 expectation 合理嗎?
每個家長都想, 但事實未必人人可以得到滿意嘅成果.

我小朋友現在在香港讀書, 屬於別人口中好” 谷” 得嗰種, 但我唔想佢只係focus 在學
業….
呢道學校唔谷, 小學放學冇功課又冇測驗考試, 學期考都唔洗溫書, 主要考天才波,
反而家長谷仔女學業, 平時太得閒要補下習 當買功課咁,
即使考上精英中學 學校都唔谷, 亦勸各位同學不要補習, 學校已有家課回家,
只係對自己有要求有目標嘅學生佢哋會追求分數追求名次, 自發性讀書.

複式洋房

agreed. My boy is studying in year 5. His school bag only has

- lunch box
- water bottle
- Hat
- Toys

Minimum homework or even no homework. I asked my boy and he said he already did it at school. I will ask him to spend 10 minutes to do some spelling and also mathsonline.

大宅

畀面勳章

回覆樓主

我今年年尾都去澳洲,阿女2019 Jan 升讀year 4, 我地唔係移民,所以揀私校讀,升中唔洗煩,可以直升。學校話每天有功課,但會在30分鐘內可以完成,冇測驗、默書、考試,諗起都舒服。阿女而家係香港都係讀緊傳統谷的名校,成績都幾好,但死讀書,令到其他方面比較弱,我地希望同佢去澳洲升學可以幫到佢發揮創意、有獨立思考,唔會好似而家咁,每日有空閒都唔知自己可以做乜,其他同學要補習、課外活動,跟本冇人可以同佢玩。

別墅

JAlove 發表於 18-4-23 09:29
請教…. 我聴好多人建議小學讀政府學校, 到中學先讀 private or catholic school?
請問你地覺得這個講法怎 ...

一定係,俾錢學校多資源自然某些方面做得好D,但私家唔係萬能,都要靠學生努力同家長幫助先會好

讀唔讀私校最緊要睇能力,有能力就去了解下兩者分別,才去選擇合適學校

男爵府

回覆 小小飯團 的帖子

明白....私家大概幾多錢一年?

別墅

JAlove 發表於 18-4-26 11:00
回覆 小小飯團 的帖子

Range好大,私校預一萬起跳,教會就千蚊起跳,仲有雜費等

複式洋房

In Melbourne, Catholic school fee from $6k to $15k. Private schools start from 25k to 35k

大宅

JAlove 發表於 18-4-26 11:00
回覆 小小飯團 的帖子

唔同 city 價錢可以差好遠. Sydney, Melbourne 基本上都要過萬(up to $35k+)澳紙一年, 但係我地 Gold Coast 呢頭多數$7-10k 攪掂.

別墅

highfive 發表於 18-4-28 15:07
唔同 city 價錢可以差好遠. Sydney, Melbourne 基本上都要過萬(up to $35k+)澳紙一年, 但係我地 Gold Coas ...

請問GC有邊間G1-G12嘅私校$10k內?想了解多些,因打算到GC讀書
http://hk.myblog.yahoo.com/elsa-manfred

大宅

ElsaManfred 發表於 18-4-30 23:22
請問GC有邊間G1-G12嘅私校$10k內?想了解多些,因打算到GC讀書

Domestic student 計, GC 其實除左 The Southport School ($12-$21k depending on year group) 同 Somerset College ($14-17k) 最貴, 大部份私校都 $10k 內 (highschool 可能過少少). 呢個 site 有個 list 你可以每間 click 落去睇下:

https://privateschoolsguide.com/gold-coast-private-schools

大宅

在gold coast, 邊間公校好? southport state high school good or not?

大宅

cqwong12 發表於 18-5-6 16:32
在gold coast, 邊間公校好? southport state high school good or not?

跟據 myschool.edu.au 同 bettereducation.com.au, Southport State High 似乎麻麻地. Public Highschool 之中 好似Benowa State High 同 Varsity College 比較好.

伯爵府

回覆樓主:

我今日剛識咗個同學仔媽媽,是澳洲人。家教會主席。二公婆都係當差。佢專做謀殺案,佢老公做inspector.
我問佢其實治安好唔好。 近期聽聞咁多案件。佢話nsw 總體來說不錯。都係偷偷搶搶嗰d. 唔會殺咗你。但最好住大城市。唔好去rural area 住。 土著問題相當嚴重。偷搶醉酒控制唔到。佢話nsw 一年平均都係得三佰單謀殺案。但唔係度度有佢呢個位的人。 所以邊度有謀殺案佢就要去嗰度查。生完小朋友後就暫時停咗份工。

大家講開小朋友讀中學。 佢話佢同老公二個都心儀好地區的公校。佢話私校學生家底厚有錢。Drug 係好大問題。好易買到。你冇錢冇問題,佢有錢請你個小朋友食又冇防。請到呢度佢就有事要走先。。

我回家想想,佢又講得幾啱,呢度稅重,生活費又貴。供樓又唔平。尤其係白領家庭都冇太多閒錢比小朋友洗。 呢度乜都貴,冇錢亞水會送drug 比你食。唔知係咪佢地做警察的,睇到多dcase 而作出這個結論?再諗返超上次GC 嗰單。都係私校。 其實我想問吓情況係咪咁激? 大家有冇idea?

首頁

尾頁

跳至