基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我和丈夫信主都已經超過20年, 大家都係過35歲後, 認識, 結婚和生孩子, 2年前, 係一次偶然情況下, 才發現丈夫一直有看AV的習慣, 初次發現, 當然非常震憾, 再追問下去, 原來丈夫在少年時, 就已經有呢個習慣, 而且佢未婚單身好多年, 又一直跟家人分開住, 相信係佢單身時候, 好沈迷, 直到2年前, 我常常埋怨丈夫, 為何每晚都要在客廳到凌晨1-2點才入房訓, 發現佢係自己既手機有好多色情AV link, 好傷心, 因為發現眼前的盡責爸爸, 原來並非我心中所認為的形象, 好失望好嬲, 丈夫被我發現後, 向我認錯, 向我坦誠, 向我承諾不會再有下一次, 誰不知, 不到1個月後, 再次被我發現, 佢控制唔到自己, 又再接觸相同的AV 色情片, 當然結局也是一樣....承諾都是沒有兌現
往後的2年間, 其實丈夫並沒有改變自己的生活習慣, 每晚總是在客廳呆到1-2點才去睡, 任憑我多次提醒他, 質問他, 他都向我隱瞞, 或假意說, 他已沒有再接觸.........

剛在4月初, 心血來潮, 發現他不僅在手機看, 還在客廳的電視看三級片, 被我無意中發現, 好心痛, 好失望, 那晚我出走, 離開家一個晚上, 在外邊過了一晚夜, 丈夫在我離開時, 跪地說, 請我相信他, 他不會再犯....他會改變

姊妹們, 當你知道丈夫從前已有呢個習慣, 婚後幾年才發現這個人的真面目, 又想像丈夫每晚都在外邊不知看什麼, 什麼忠誠, 什麼承諾, 都無法兌現, 你會怎樣? 你能每個晚上安心地訓覺嗎? 一個人的壞習慣無法一下子改變, 更何況已建立了20年

我訓得好差, 亦不能安心去睡, 也不能再相信他.....

複式洋房

回覆樓主:

你可以睇下星火飛騰,有一集叫(黃色丈夫),個case好似你老公,希望可以幫到你

大宅

開心吸收勳章

這是一種 obsessive complusive behaviour ,難以自控,我提議每晚在他發作時,你與他一齊祈禱,你要用實際行動支持他,夫妻間多體諒,只有神可醫治!

大宅

回覆樓主

其實好普遍 你老公唔係聖人
唔需要諗得咁嚴重

男爵府

yy_yy 發表於 18-5-2 13:58
其實好普遍 你老公唔係聖人
唔需要諗得咁嚴重

同意,

伯爵府

回覆樓主

我和先生從小都有這習慣,需要互相體諒禱告以及真誠說出事實,以前以為是戒不到的,直到兩年前神讓我們戒了,雖偶有過犯,但已不是心癮。

其實不單是男人,很多女人也是這樣,我們應體諒並默默為他禱告與仰望神,不是單單責怪。

民房

回覆樓主

其實樓主你有點過度反應了。100男人裡有99個都會手淫,而且不是你說「戒」 ,他就立刻戒得到,你要知道這些慾望是男人幾十年來積下來的習慣,已根深蒂固,既然你愛你丈夫,為何不多點體諒及支持你丈夫?

禁止訪問

2018復活節勳章

洋房

回覆樓主:

祈禱唔係唔得,但要祈得啱!
可以做認罪禱告,人係好軟弱,最好有人幫

禁止訪問

2018復活節勳章

伯爵府

回覆樓主

好小事者,都唔係對你不忠
唔駛喊打喊殺又走左去
你應該勸佢幫佢祈禱,就算減小睇已是進步
再鼓勵
唔駛咁既反應

大宅

回覆樓主:

盼AV 是小事
不過常节破壞承諾是大事
簡直是思想淫亂的基督徒
破壞了 其他人对基督徒的印象

別墅

回覆樓主:

我諗樓主妳shock既係原來結左婚甘耐既老公會睇av,除左去睇呢個行為岩唔岩之餘,我更覺得妳係唔開心,一下子難接受,因為無諗過老公會甘做...

事情第一個重點未必係岩唔岩,當然這個位也重要的。而第一個重點係發現呢一面既老公帶比你好真實又好多既感受.. 先跟親密既人分享這感受吧…

別墅

回覆樓主

呢個就係人類原罪性問題,羅馬書七章正說明了。「我們原知道律法是屬靈的,我卻是屬肉體的,是已經賣給罪了。 因為我所做的,我自己不明白。我所願意的,我並不做;我所恨惡的,我反而去做。 如果我所做的是我所不願意的,我得承認律法是善的。 事實上,這不是我做的,而是住在我裏面的罪做的。 我也知道,住在我裏面的,就是我肉體之中,沒有善。因為立志為善由得我,只是行出來由不得我。 我所願意的善,我不去做;我所不願意的惡,我反而去做。 如果我去做我不願意做的,就不是我做的,而是住在我裏面的罪做的。 我覺得有個律,就是我願意行善的時候,就有惡纏著我。 因為,按著我裏面的人,我喜歡上帝的律, 但我看出肢體中另有個律和我內心的律交戰,把我擄去,使我附從那肢體中罪的律。 我真苦啊!誰能救我脫離這必死的身體呢? 感謝上帝,靠著我們的主耶穌基督就能!這樣看來,一方面,我內心順服上帝的律,另一方面,肉體卻順服罪的律了。」
‭‭羅馬書‬ ‭7:14-25‬ ‭RCUV‬‬
http://bible.com/139/rom.7.14-25.rcuv

別墅

回覆樓主

我明白你當中的感受,但係長此下去你們的關係都不會好,只會更加傷害彼此間嘅感情,所以我建議你一定要將你傷痛放下採用接納的心一同面對。將目光轉移到另一方面去看他另外優點上,唔好再捉他錯處,將佢嘅缺點睇到過大,如果下次再有痛苦嘅意念,你就要同自己講,撒但我唔會接受你呢個負面意念! 我好愛我老公,天父一定要幫我改變佢,我唔會灰心失望,你要明白佢都在交戰當中,就算佢做出啲咁嘅嘢你都好愛佢並會原諒佢,同佢講每一次犯錯都要向天父認罪,將來要向主交賬,並為他禱告(祈禱當中你可以盡量同上帝講你痛苦感受,同埋醫治你,並賜你有力量去面對),因為只有愛能遮掩好多罪過。還有唔開心都唔好出街太耐,落去7飲杯凍飲消下氣就要返屋企,醫下肚早d瞓,明天又是新的一天,因為屋企仲有細路要你照顧。你更鼓勵老公平時多做運動每晚靈修,參加團契同弟兄分享,情況一定會改善得到。

首頁

尾頁

跳至