自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我講緊我媽咪,即我女既婆婆,事源今日去健康院,我同我媽咪玩左搶答遊戲姑娘問親問題,佢都同我搶答,但個女係我自己同工人姐姐湊,佢成日亂答姑娘,跟著我又要抖正番佢,連個姑娘都忍唔住問到底小朋友係邊個湊我係咪第時都會變到咁架

tansyneko    發表於 18-4-27 11:58

大宅

回覆樓主

我個女2歲去健康院。
個姑娘問識唔識講野、識唔識行、識唔識揸筆食飯。姑娘未問完我媽就不停講:識呀識呀識呀⋯⋯我只好無奈地白佢一眼

wcpcelia    發表於 18-4-27 17:22

珍珠宮

sillycat008 發表於 18-4-26 01:35
我個女2歲去健康院。
個姑娘問識唔識講野、識唔識行、識唔識揸筆食飯。姑娘未問完我媽就不停講:識呀識呀識 ...

係,一模一樣姑娘問識唔識講嘢呀,我媽答:識講好多好多嘢

伯爵府

回覆樓主:

我媽試過我睇醫生嗰時搶答,人地問有冇敏感,佢拿拿聲答人冇,但我有,仲唔止一樣呀

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

媽咪都無所謂,我有朋友都係咁,舉例四個朋友飯聚,A問B嘢,佢搶答,B問我嘢,佢又搶答,總之全部佢答曬,其實我覺得咁樣好討厭好無禮貌
Sorry,離咗少少題
開心每一天

珍珠宮

回覆樓主:

下次帶番工人去健康院,唔好俾婆婆知幾時去。同佢講等好耐,去完先搵佢飲茶咁

珍珠宮

樂癲肥熊餅 發表於 18-4-26 04:10
我媽試過我睇醫生嗰時搶答,人地問有冇敏感,佢拿拿聲答人冇,但我有,仲唔止一樣呀
...

珍珠宮

zitzai 發表於 18-4-26 07:25
下次帶番工人去健康院,唔好俾婆婆知幾時去。同佢講等好耐,去完先搵佢飲茶咁
...

婆婆好鍾意跟黎,佢要話比姑娘聽佢果外孫女有幾得意

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

Arielchan 發表於 18-4-26 01:10
我講緊我媽咪,即我女既婆婆,事源今日去健康院,我同我媽咪玩左搶答遊戲姑娘問親問題,佢都同我 ...

如果搶答個個係99,仲令人討厭!
甘諗會唔會好過啲……………………喂
嗯…………………………
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

珍珠宮

lemontea520 發表於 18-4-26 09:31
如果搶答個個係99,仲令人討厭!
甘諗會唔會好過啲……………………喂
嗯…………………………

都係

珍珠宮

我講緊我媽咪,即我女既婆婆,事源今日去健康院,我同我媽咪玩左搶答遊戲姑娘問親問題,佢都同我 ...

我媽好錫我仔(其他孫都係),講明自己只玩孫、睇孫,唔湊架
如果佢睇唔過眼我地湊仔方式,提一次,講第二次唔聽就唔再講。
四大都唔會跟去健康院/診所,雖則佢地都知我地去開邊間/睇邊個兒科醫生,純為我地返工時若急要帶仔去見醫護,咁佢地就會同姐姐湊仔即去,唔使等我地再騰一次返家嘥時間。

伯爵府

我媽媽唔會咁, 同埋我對仔女細個時, 我自己去到健康院就唔會叫埋亞媽一齊去, 所以基本上冇呢個情況出現. 到再大啲, 我就冇請假, 由婆婆帶佢地去健康院.

水晶宮

Arielchan 發表於 18-4-26 09:23
婆婆好鍾意跟黎,佢要話比姑娘聽佢果外孫女有幾得意

我都好怕我媽咁,我成日叫佢唔好認屎認屁

侯爵府

2018復活節勳章

我媽咪又無咁樣,都係我答多,媽咪幫我抱住阿女丫。

但平時都會有長老問題,即,有一種凍叫婆婆嫲嫲凍,有一種餓叫婆婆嫲嫲覺得餓

但好彩,因我媽咪怕熱,所以見我個女出晒汗係唔會逼佢著衫嘅

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

天水圍健康院姑娘好正架,個孫我湊,日日單對單,我一坐低,佢就問我女...邊個湊BB架,我女話只係婆婆,佢就叫我女坐埋一邊聽,唔洗出聲.
之後我地出來,有個老人家,同個後生女抱個B入去,唔夠兩分鍾,亞婆出返來,佢話姑娘唔洗佢留係入面喎.
<br><br>

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主

我媽係邊都會搭嗲(當然係識人先會),我覺得係因為平時無人同佢傾計,先會演變成咁

珍珠宮

chinatea 發表於 18-4-26 11:07
天水圍健康院姑娘好正架,個孫我湊,日日單對單,我一坐低,佢就問我女...邊個湊BB架,我女話只係婆婆,佢就叫我 ...

咁樣最好

珍珠宮

李露眉 發表於 18-4-26 10:57
我都好怕我媽咁,我成日叫佢唔好認屎認屁

我都成日同佢講:「得你個孫識咩

寶石宮

2023年兔年勳章

chinatea 發表於 18-4-26 11:07
天水圍健康院姑娘好正架,個孫我湊,日日單對單,我一坐低,佢就問我女...邊個湊BB架,我女話只係婆婆,佢就叫我 ...

呢個做法好 先問邊位湊BB

侯爵府

我阿媽都係搶答高手,連我問阿仔學校體育堂邊個跑得最快佢都要搶答。

老人家基本上就覺得自己樣樣都知⋯攪到答親樣樣野都變左九唔搭八,宜家佢講野我都會過濾下先信。

首頁

尾頁

跳至