興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

1. SMT家居寬頻即將到期,續約價為500mb($121), 1000mb($136),相對而言是否1000mb較抵?

2. 一直以來只是用來手機(emoji)、ipad、電視上網,小朋友做下學校功課,理應500mb都夠用,但想知道500/1000兩者分別大嗎?

3, 現在用緊500mb,但手機測試一般上下載只是去到50mb左右,是否正常呢?

謝謝

侯爵府

Nando 發表於 18-4-27 00:13
1. SMT家居寬頻即將到期,續約價為500mb($121), 1000mb($136),相對而言是否1000mb較抵?

2. 一直以來只是 ...

1. 原則上係

2. 其實 500m 已夠,除非你打食 data 嘅 online game.

3. 你屋企本身的 router 同使用的設備也會影響到上網速度。你部router 同手機係咪型號? 有時設定錯誤也可能影響到速度。

通常測試速度,係以供應商給你的 modem 第一個 point 位為準,再打 九至九五折。

別墅

crshk 發表於 18-4-27 06:23
1. 原則上係

2. 其實 500m 已夠,除非你打食 data 嘅 online game.

Router 用緊ASUS RT-AC68U, 手機是IPhone

侯爵府

Nando 發表於 18-4-27 06:30
Router 用緊ASUS RT-AC68U, 手機是IPhone

係 iPhone 幾? 其他設備上網速度是否快一點?

侯爵府

回覆樓主

我用 iPhone 8 Plus, Netvigator 1000m 的上網速度:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至