家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

因緣際會之下,我都係fd 搭fd 咁樣識到呢位朋友
佢未出嚟做嘢已經財務自由
全因佢讀書時嘅獎學金運用得好
已經拎晒去投資
而家喺世界各地已經有樓
剩係收租已經可以足夠佢想做乜就做乜

而佢嘅父母都係舊制公務員,將來會有長俸,
連家都唔使養

呢位朋友而家為興趣地喺外國讀緊書
人樣米養百樣人,初初識佢以為佢只係屋企有錢
聽到佢竟然係因為細個已經理財有道,
啲錢完全係佢自己嘅
我真係羨慕到出血

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

勁喎、你可以請教下佢啲投資心得
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

jasmineoj 發表於 18-4-28 12:29

每個人都有自己命運,佢得唔代表你得, 呢樣嘢以前我唔信,但係依家我深信, 以前一位中學同學,中五畢業之後唔讀書,走咗去開清潔公司, 一年後已經買咗部audi A4, 賺到第一桶金之後, 手提電話開始流行,跟住又食正咗手提電話高峰期, 賺到第二桶金之後未夠40歲已經退休, 打本俾姐夫開賣碳粉嘅公司, 得閒返去公司一兩個鐘, 雖然搵錢唔多,但賺到嘅錢足夠佢每年出去同仔女還遊世界,喪玩喪食, 佢自己都話,我從來唔需要努力,亦都冇任何父蔭,但係條命生得好,唔洗努力都一樣成功

禁止訪問

男爵府

baby668 發表於 18-4-28 13:20
每個人都有自己命運,佢得唔代表你得, 呢樣嘢以前我唔信,但係依家我深信, 以前一位中學同學,中五畢業 ...

佢謙啫,都有努力嘅。
命運加努力

男爵府

命運嘅野好神奇,有一得必有一失,最緊要識得收手,唔好自我迷失,唔知重有無人記得神童輝呢個傳奇人物!

子爵府

Handsomewoman 發表於 18-4-28 16:25
佢謙啫,都有努力嘅。
命運加努力

七分運氣三分努力, 永遠係黃金比例, 年輕嘅我唔信邪, 無論點樣努力, 到最後都係夢一場, 當你年紀越大, 就會更加明白,乜嘢叫做時也,運也,命也

子爵府

crystal媽咪 發表於 18-4-28 13:00
勁喎、你可以請教下佢啲投資心得

佢而家喺日本,都要再見到先可以問佢
不過有錢人又會有有錢人嘅問題
佢早幾年都有啲情緒問題
而離開咗香港之後好似好返啲

男爵府

baby668 發表於 18-4-28 17:18
七分運氣三分努力, 永遠係黃金比例, 年輕嘅我唔信邪, 無論點樣努力, 到最後都係夢一場, 當你年紀越大 ...

好深,好似有好深體會咁。。可否分享一下。。。?

男爵府

baby668 發表於 18-4-28 17:18
七分運氣三分努力, 永遠係黃金比例, 年輕嘅我唔信邪, 無論點樣努力, 到最後都係夢一場, 當你年紀越大 ...
認同,而且唔止七分咁小,不過好運唔會跟你一世,玄學內都有講十年大運,不過呢十年,有尐人早,有尐人遲,而有尐人就未到而亡,真係好無耐!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby668 發表於 18-4-28 13:20
每個人都有自己命運,佢得唔代表你得, 呢樣嘢以前我唔信,但係依家我深信, 以前一位中學同學,中五畢業 ...

唔洗努力一樣成功~

怎麼可能~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

jasmineoj 發表於 18-4-28 12:29
即係呢位朋友係咪未試過打工?

禁止訪問

子爵府

farm712 發表於 18-4-29 08:55

好深,好似有好深體會咁。。可否分享一下。。。?:fortunat ...

中五畢業之後 我為咗搵份好工不斷好努力好努力 讀書, 但佢基本上由細到大都唔需要努力, 我一畢業之後就入咗間日資跨國企業, 之後再轉到一間上市公司工作, 無論我點樣努力向上爬都好, 佢 一個月嘅賺嘅錢已經等於我幾個月人工, 我買樓要捱麵包, 佢就邊玩邊豪洗邊供樓, 跟住仲要錢多得濟供多兩層, 我就 共一層樓已經長期食麵包, 當我好努力咁供完層樓之後,層樓呢幾年都無大升, 佢手上果幾層樓,因為新地鐵站口就係佢門口附近, 雖然地鐵未通,但佢手上資產已過千萬計, 依家 佢公司雖然賺錢唔多,但係佢每日只係諗同啲仔女去邊度玩, 我又驚有日俾公司炒, 又擔心未來仔女前途

子爵府

大力大力 發表於 18-4-29 10:15
唔洗努力一樣成功~

怎麼可能~

如果呢個唔係我嘅認識多年嘅中學同學,我真係唔會信呢個世界有人可以好運到咁樣

水晶宮

回覆樓主

咁神奇?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

第一個感覺係冇可能,因為獎學金唔會太多,最多係免學費之後俾多十幾萬做零用,十年八年點可能纯靠投資將十幾萬零用變成千萬以上,好似幾乎冇可能,徐非中六合彩,
但忽然間諗到隻qq, 如果上巿時關埋隻眼買左10萬元鎖響夾萬度, 而家應值5000 萬以上。

子爵府

wallshar 發表於 18-4-29 17:28
第一個感覺係冇可能,因為獎學金唔會太多,最多係免學費之後俾多十幾萬做零用,十年八年點可能纯靠投資將十 ...

我都冇細問…

子爵府

virtualon2000 發表於 18-4-29 10:54
即係呢位朋友係咪未試過打工?

佢本身讀law ,但連實習都唔見佢有做

子爵府

wallshar 發表於 18-4-29 17:28
第一個感覺係冇可能,因為獎學金唔會太多,最多係免學費之後俾多十幾萬做零用,十年八年點可能纯靠投資將十 ...

佢當時話佢個獎學金係小學已經有得拎
佢讀名校
而家廿幾歲

首頁

尾頁

跳至