婆媳關係

跳至

首頁
23456...8

尾頁

複式洋房

little06 發表於 18-4-29 22:58
其實有冇問過你老公,如果將來兩老走左,佢點生活?佢係咪生存唔到解決埋自己?
...

未來的事,誰知道呢?

大宅

回覆樓主:

好彩你走得快,唔係你好快一齊都要食葯
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

男爵府

kplett 發表於 18-4-29 01:59
結婚一年多,儲錢想買樓。奈何樓價貴,仍未達目標。姑姐有地方,暫時整間屋可以借給我們用。但是老公有情緒 ...

如果佢的想法係你結咗婚會比你未結婚辛苦,仲要講到出口。。我覺得你真係要唸吓自己的未來。

公爵府

kplett 發表於 18-4-29 22:19
剛剛打電話給他,冷靜的說我決定要離婚。各位得十分對,我實在太高估自己的能力,亦太低估了他的情緒病。
...

恭喜你,終於都清醒了,bk上的所有貼子都是一面倒的叫你快些離婚(很少有這種一面倒的局面)離開這個變態的家族,放自己一條生路,趁著宜家無小朋友,早走早着,不用害了下一代。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

勸你睇下一念無明呢套戲
個呀媽年老有情緒病,得個有情緒病既仔照顧佢,佢未婚妻就好心勸佢交呀媽俾老人院照顧,佢死都唔肯,高估自己,結果精神病發作,殺左佢呀媽,到佢出返黎,佢未婚妻就獨力供樓,還未婚夫借落既街數,炒輸既孖展,做生做死做提款機,同個搵唔到工既精神病患者一齊完全無將來可言。佢老豆照顧個仔都怕左佢,周圍既人又歧視佢⋯⋯

其實香港人容不了精神病患者,做既工可能只會d萬零蚊無要求既工。仲有呢d病多數都遺傳落下一代,第時生個ADHD既仔,仔無時無刻發顛,跟住個99又隨時發顛,到時一個對4個顛既,自己想唔痴線都難。

何必如此,難得可以重生,搵個正常人倍你一齊過人世好過啦。

俾我連脾氣差少少eq低既人都唔會一齊,唔想令自己難受。寧願生活差d都好過對住個顛佬。

男爵府

其實自己一個更開心

男爵府

幾無得揀都好,我都唔會嫁入去,公一份婆一份係你主觀幻想,唔好聽男人講咩,要睇個男人實際行動,佢無工作能力,迫你妥協要同一家三口情緒病患者同住,講明婚後生活會好辛苦,所謂努力做野有個圓滿的家只係氹你上賊船,而家結婚一年喇,結果呢?拜託你千萬一定要離婚,樓上姊妹講得岩呀,你去睇下「一念無明」呢套戲,上網會搵到,果個正常人女朋友因爲男朋友+男友家人拖累,壓迫到自己都生活困難。
前面一定有更好既生活同家庭等你

大宅

kplett 發表於 18-4-29 11:08
可能我真係有自虐狂,但係而家感覺係:
好似入咗間茶餐廳想食一份蛋治,但係個夥計話一定要配特餐先至可以 ...

妳發覺食旦治有旦殼怎嚥吓?得成功但滋味不好!妳會明白!
除非妳專職係治療司.還可以幫助他們...若不是...

大宅

kplett 發表於 18-4-29 01:59
結婚一年多,儲錢想買樓。奈何樓價貴,仍未達目標。姑姐有地方,暫時整間屋可以借給我們用。但是老公有情緒 ...

再見也是朋友!好好勸他要正視問題與父母治療
妳下次選擇對象更精明了.祝妳以後幸福快樂

複式洋房

Duckduckbuddy 發表於 18-4-30 09:02
再見也是朋友!好好勸他要正視問題與父母治療
妳下次選擇對象更精明了.祝妳以後幸福快樂
...

謝謝你的祝福

別墅

離吧啦,結黎為乜?

別墅

親子皇帝 發表於 18-4-30 11:12
離吧啦,結黎為乜?
或者真係問清楚,問多一次自己,結婚為乜
你同呢個人一齊,婚都結埋,係一時衝動?

伯爵府

回覆樓主

情緒病老公加6299,話我自己我都一定走囉

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kplett 發表於 18-4-29 22:45
真的要感謝大家幫我冷靜分析了事件。
最初,我會反省自己,是否很自私。沒錯,我也有自私,可是在這段期間 ...

其實我想知你愛佢啲咩?
一個媽寶
冇返工冇收入要你飬
有情緒病

我真係諗唔通有咩令你咁沉迷

複式洋房

littlefunpig 發表於 18-4-30 02:55
勸你睇下一念無明呢套戲
個呀媽年老有情緒病,得個有情緒病既仔照顧佢,佢未婚妻就好心勸佢交呀媽俾老人院 ...

看完一念無名這套戲了,謝謝你的推薦!
情緒病這一個環節,真的不是普通人可以完全理解的,我只是一個普通人,沒有辦法去醫治他。
戲內很多的片段,都有c6的影子。特別是她母親突然發狂的一段,我真的想起了我99也是這樣的。不明所以突然間就會變。

複式洋房

wing514 發表於 18-4-30 14:13
其實我想知你愛佢啲咩?
一個媽寶
冇返工冇收入要你飬

我愛我的老公因為她有很多特質是我沒有的。其實他沒有病發的時候,很聰明,計數非常之快,還會寫詩詞。而且會哄我,會陪我做我喜歡的事。
我並不是要求他要飛黃騰達或者賺大錢,就像一念無名的那位未婚妻Jenny一樣,我只是希望有一天,我們結婚組織家庭,我們努力工作打拼,然後生小朋友,組織一個快樂圓滿的家。
可惜這樣的願望似乎不能夠實現了

大宅

kplett 發表於 18-4-30 14:19
我愛我的老公因為她有很多特質是我沒有的。其實他沒有病發的時候,很聰明,計數非常之快,還會寫詩詞。而 ...

世界很大,選擇很多。

明天還是充滿希望

男爵府

kplett 發表於 18-4-29 22:45
真的要感謝大家幫我冷靜分析了事件。
最初,我會反省自己,是否很自私。沒錯,我也有自私,可是在這段期間 ...
傷心是正常的。當你遇到一個更好既就會慶幸自已今日走得快好世界。Jm你而家記住, 就算呢個男人求番你你都唔好心軟。你要記得呢個男人反面既速度係有幾快...
為左你既下半生著想, 要決絕啲丫!

公爵府

回覆樓主:

明白你的心情,你老公有再多的才華也無用,他最大的缺點是不能正常工作賺錢撐起一頭家,這是男人的死罪,更何況他還有病兼有一個病態的家族,放手。

別墅

離婚啦,家係需要大家一齊去建立

首頁
23456...8

尾頁

跳至