興趣嗜好

跳至
[汽車] 考車肥咗3次  

首頁
12345...6

尾頁

大宅

oceandeepsea 發表於 18-5-5 08:31
照考,唔好停

多谢你呀!E到都好多正能量gei

大宅

陳太2013 發表於 18-5-5 22:52
咁妳係咪会5理肥幾多次,都永不放棄直至pass为
止ga?
I will stop bleeding................... Maybe this is my destiny.

大宅

QueenBallet 發表於 18-5-5 22:57
I will stop bleeding................... Maybe this is my destiny.

即是要不到黃河心不死 厲害!

大宅

陳太2013 發表於 18-5-5 22:47
上堂时90mins,经常有意无無捉/摸我2只手

會唔會你諗多咗呢?

大宅

hamsubbb 發表於 18-5-6 00:58
會唔會你諗多咗呢?

但我轉咗c傅,第二和第三个完全冇呢个情況

大宅

回覆樓主:

老公有無車? 坐多D 係司機隔離,聽佢地教路,都有用呀

大宅

hamsubbb 發表於 18-5-6 18:00
老公有無車? 坐多D 係司機隔離,聽佢地教路,都有用呀

有呀,可惜我興趣不大,有时宁願湊小朋友/㩒手
机,都冇留意佢揸車技術呀

大宅

陳太2013 發表於 18-5-6 22:10
...

嘩,講真呀,你聽吓揸開車嘅人D 心得啦。 有幫助呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

陳太2013 發表於 18-5-6 22:10
...

你d 經歷有少少似我, 我有少少明白你.

你學左40個鐘, 唔多唔少. 年紀越大學得越耐, 有時湊仔攰, 揸車又會揸得衰d...

冇技術還可以練, 但你冇心主動學係一個大問題, 如果真係冇心學, 可能要考慮係咪要停學. 揸車真係好講主動, 睇路, 睇鏡, 睇交通標誌, 諗下一步動作, 作出反應等, 全部都要主動去做.

我輾輾轉轉棍波自動波再棍波咁學, 最後考到棍波牌. 自信心同埋主動性真係對學車表現同成效都好重要. 你不妨set d 目標俾自己, 要自己主動去學車啦. 你唔好理你老公, 我覺得先報考試後學車唔好, 學得掂就話慳時間, 學唔掂既話同倒銀紙落海冇分別.

我學車之後至開始留意我老公同人地d 揸車技術, 以前我上車唔係攰到瞓左就係要顧住d 仔女, 邊得閒理佢點揸車同埋路面情況. 揸車技術可以留意你老公, 或者叫佢教, 或者睇youtube 教學.

講開我遇過一個師傅, 佢又係成日掂手, 我唔知係咸濕定係文化問題, 學兩堂都係咁, 我就唔搵佢教. 師傅冇可能要掂學生隻手幾次.

大宅

hamsubbb 發表於 18-5-7 00:25
嘩,講真呀,你聽吓揸開車嘅人D 心得啦。 有幫助呀

多谢你话我知,C6揸车时任何情況都话易

但希望我會多D兴趣啦~

大宅

bosch 發表於 18-5-7 07:48

你學左40個鐘, 唔多唔少. 年紀越大學得越耐, 有時湊仔攰 ...

非常多谢妳明白我!!说真的,非常有兴趣/需要

的话,我就不會送埋车俾我;我都拖咗一年先的起
心肝学吧 如果自觉C傅冇问题,

又点会轉来轉去吖,学车啫,都要好好保護自己

大宅

bosch 發表於 18-5-7 07:48

你學左40個鐘, 唔多唔少. 年紀越大學得越耐, 有時湊仔攰 ...

还有,非常感謝妳的心得,非常有得着!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

陳太2013 發表於 18-5-5 22:48
唉~已学40hrs la,可能我时常不集中啦
三次合共40,真係不足

大宅

20150618bb 發表於 18-5-7 11:49
三次合共40,真係不足

我決定報慢期,等阿囡D比賽完晒;再專注D俾心机

去学去考车啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

陳太2013 發表於 18-5-7 12:31
我決定報慢期,等阿囡D比賽完晒;再專注D俾心机

去学去考车啦
如果可以的話,真係要求多小小學車時間.

大宅

20150618bb 發表於 18-5-7 12:36
如果可以的話,真係要求多小小學車時間.

好的,我再努力点

珊瑚宮

陳太2013 發表於 18-5-7 12:49
好的,我再努力点 希望下次就...................

大宅

陳太2013 發表於 18-5-7 08:17
多谢你话我知,C6揸车时任何情況都话易

但希望我會多D兴趣啦~

你老公揸開車,你應該好好向佢偷師啦

大宅

hamsubbb 發表於 18-5-7 20:02
你老公揸開車,你應該好好向佢偷師啦

佢成日叫我俾心机上堂听C傅教bo

男爵府

教車師傅拍你隻手, 我估係對方講到太累所以出手, 亦有啲師傅心急, 想強調自己想表達既意思, 點都好, 個人認為唔好, 不過好睇你接受情度.....

順帶一提, 學車分兩部份, (1)道路使用認知, (2)駕駛技術, 考車嚟講, 因為唔係賽車, 而且車速唔快, 所以我觀察係會7成睇認知, 3成睇技術, 當你考到牌成日揸車, 自然會上手, 大部份交通意外係認知問題, 所以考試幾睇重你既認知, 即係使用道路既優先權, 交通規則, 同其他車輛既互動...等等, 呢類認知....

唔知有無人同你咁樣講過, 我相信無?或者輕輕帶過就算?

首頁
12345...6

尾頁

跳至