自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今晚大約一點度,戲院散埸,我有家教喺的士站排隊等的士,個時大約有5,6個組合等車,點知有人企係的士站後面打尖,截晒D車,攪到前面的士站排隊嘅人係度白等,要等D的士司機自覺先有車上,之後我就行去同個D唔守規矩嘅人理論,個度大約有十零人,我同其中一pair情侶講:(唔該,上面係的士站,你哋係度截晒D車,對上面排隊嘅人好唔公平架喎),之後對情侶就聲大夾惡話返我轉頭,話:(條街咁大邊個叫你係上面的士站等啫,我哋都係度等咗好耐車。)我一聽到呢句,就覺得人無恥真係無敵,可以歪理當道理,之前我行去的士站嘅時候,我係見唔到有人係等的士嘅,我未話返:(我唔喺的士站等的士,唔通好似你哋咁,咁唔守規矩呀,我之前過馬路都唔見你哋係度),跟住佢哋就無聲出,就話我態度唔好,如果我態度好就讓下我,我心諗我駛鬼你哋讓呀,之後我有的士就走咗,但係好彩都有D人醒覺上返去等的士,依家都唔知咩世界,自己唔啱仲可以聲大大

其實除咗乘客係唔啱,的士司機都唔啱,因為你見上面的士站有人等緊車,點解仲要比打尖嘅人上車,兩邊都極唔啱

大家都係歸心似箭,點解守規矩嘅人就比人覺得係戇居先,所以我如果唔係非必要,真係唔想搭的士,因為依家實在太多害群之馬

公爵府

回覆樓主:

唔出奇呀。。去主題公園,就算係的士站,佢地可以話唔過海。

子爵府

回覆樓主:

唉,明白。規矩本來係大家的約守,理應大家都要因為守規矩而(犧牲)少少。但而家有時有人太自我主義或者take short cut 。可惜的是規矩一旦被破壞就好難再讓大家都願意遵守

大宅

mandysio 發表於 18-5-1 04:35
唔出奇呀。。去主題公園,就算係的士站,佢地可以話唔過海。

如果我無記錯,主題公園的士站好似有分開過海的士站另一條隊。

寶石宮

2023年兔年勳章

蝸牛媽媽 發表於 18-5-1 02:32
今晚大約一點度,戲院散埸,我有家教喺的士站排隊等的士,個時大約有5,6個組合等車,點知有人企係的士站後 ...

唔守規矩

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

今晚大約一點度,戲院散埸,我有家教喺的士站排隊等的士,個時大約有5,6個組合等車,點知有人企係的士站後 ...

咁的士司機都唔埋的士站等客,都冇辦法架。你奈佢唔何。唯有,大家一同唔守規矩,你才可早點回家。

有時,世事就係咁。你守規則,損失既可能係你。反而唔守規則的,有機會先上岸。如果有原則的人,就會堅持守規則,即使是遲一點也會堅持。但就要忍受這點可能發生的情況。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

男爵府

個班唔守規矩嘅人嘅本旨就係好多人都係咁架啦,你守規矩係你傻,但當我哋個個都係咁,就會好似返番去以前個年代咁,佢哋將自己嘅錯合理化,其實個時我聽到呢句,真係想問句日日都好多人死,咁你哋會唔會死埋一份

跟住我C6都同我講:你同D人渣講道理,都嘥氣

當然佢都係唔想我比佢哋激親

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有些人, 佢地個套道理, 你永遠唔會明白, 的士唔停, 佢地會話的士拒載, 道理永遠只有佢地著數, 說教我已放棄, 人地子孫, 人地際遇

子爵府

回覆樓主:

係條街度冇啦啦有個的士站?

公爵府

回覆樓主

講真 如果係條街度可以隨手截到的士 我唔會特登行多條街去的士站度

侯爵府

2018復活節勳章

完全明白樓主嘅㷫。我都係你嘅同類。旦我細膽唔敢上去同佢地理論。
皆因d人永遠聲大夾惡,恃大聲恃人多。我瀨過野,所以唯有啞忍硬食。其實我內心都好唔開心,覺得守規矩嘅永遠都好似係蠢駐定要蝕底嘅。d人唔講道理就打橫行。
司機又有客上就得,完全唔理車站等緊嘅人。冇符

別墅

回覆樓主

真係好討厭唔守規矩嘅人

珍珠宮

回覆樓主

其實無法律規定一定要係的士站才可截車的!
係街只要合法線就可截車及上車啦!
難道係上上一條街口既人都要老遠行去的士站等車上嗎?
有時做人要懂得靈活變通,不是一味求不變地過活!
利呻,我無話果啲人做得岩,也無話樓主做錯! 只係呢個世界唔係得一條路先行得通,唔係人人都要跟你個rules! 睇開啲啦!你case大把人遇過包括我!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

cara.mak 發表於 18-5-1 16:45
難道係上上一條街口既人都要 ...

你講得啱。

我亦唔覺樓主錯。。。

其實我都成日做樓主講的黑人憎行為。。。唔同的係。。。如果和c6一齊出街,我地一個喺的士站等車,另一個會喺的士站對面截車

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

有時去街 真係唔知隔離街/前面有個的士站/過海站 , 見有吉車咪上囉

男爵府

回覆樓主:

其實如果的士站同佢哋嘅距離好遠都情有可原,但的士站同打尖嘅人只係兩架車位嘅距離,就有D過份

我知道有D人只係睇結果,有時好多野唔可以剩係講法例規定,法例好多野都無規定唔做得,但並唔代表做咗無問題

利申:唔係想抽秤大家,只係我自己嘅價值觀

洋房

回覆 蝸牛媽媽 的帖子

明白樓主感受

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cara.mak 發表於 18-5-1 16:45
難道係上上一條街口既人都要 ...

Jm正解

男爵府

呢種情況經常有,時時有,如果遠程我會call的,短程我會行遠D截,免得爭得辛苦又有衝突

首頁

尾頁

跳至