心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

高敏感(hsp)——係香港呢方面資料好少,
早前因種種壓力而情緒崩潰,同時我亦覺得我應該要接受自己
做返個真。自己,所以決定寫長文,去面對自己,亦分享下俾同路人

不過文章比較長,會分開篇幅寫
(唔好意思,因為我學歷唔高,所以文筆有些差)
鍾意睇就睇,唔鍾意睇都唔好插咁金

男爵府

回覆樓主:

《事情的最開端》

我老公是自己開店做蛋糕的,而我就幫忙接訂單,
看來是幸福的卻有不少隱憂
由於訂單太多,又需要運送,所以就叫了姑仔(3×)
幫忙處理訂單及一些後勤工作
而我剛好亦有朋友,因為私人原因亦答應會來幫忙工作
太好了!對不對?人手充足應該是開心的,
但可惜在工作的過程中,發現阿妹明顯力有不逮, 工作流程,
安排計劃都是通通出錯,已多次提醒,
但阿妹只覺得我是太多的顧慮,
同老公說,他覺得我只過於挑剔,
後來更出現退蛋糕的情況( 開業六年從未試過)
你們可能會說,還有你的朋友~

男爵府

回覆樓主:

沒錯,我剛開始的時候他非常用心幫我,處理不少問題
但慢慢 開始遲到早退甚至臨時請假,(當然存在不少問題,容後會提到)
基於“人”係我介紹的,我當然要負責,阿妹則因為家人及老公的關係,
其工作表現是我必須要忍氣吞聲,
找幫手原意係減輕工作量,卻得不到我幻想中的結果,
沒關係你們做不來,我來做,你們的脾氣/微言我來承受
是的,無咩野事我是頂唔住的,
由今年1月開始,每天就只睡2小時,有時候是36小時沒有休息,

男爵府

回覆樓主:

日間我是媽媽,忙著帶2個小孩,煮飯,做家務等等,直到我家大小姐 (下稱小姐)溫習完畢,
我就會返到工場,直到早上5,6點,就返屋企帶小姐返學,
當小姐返學後,我就可以有2小時補眠,當然還要視乎家中少爺的起身時間,
每日都好忙,完全沒有停下來的空間,直到小姐的事情,由於需要跟小姐有一個好的溝通,
我就把我小時候的感受,情況一一相告,為的是告訴她,媽媽曾經也有個她的心情,
同時亦尋找相關資料,並發現自己是高敏感,從而勾起了我種種的情緒……

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我願意聆聽

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

寫出嚟係好㗎,支持

子爵府

曈曈媽咪 發表於 18-5-2 00:01
沒錯,我剛開始的時候他非常用心幫我,處理不少問題
但慢慢 開始遲到早退甚至臨時請假,(當然存在不少問題 ...

慢慢來
大家好樂意傾聽

大宅

回覆樓主

講出來會舒服些

大宅

親子王國15週年勳章

等你

伯爵府

回覆樓主

我都係高敏。 超高敏果種tim

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

咩叫高敏感?

大宅

我愛Corina 發表於 18-5-28 05:22
咩叫高敏感?

???樓主係未冇時間寫慢慢來吾洗急!

男爵府

曈曈媽咪 發表於 18-5-2 00:02
日間我是媽媽,忙著帶2個小孩,煮飯,做家務等等,直到我家大小姐 (下稱小姐)溫習完畢,
我就會返到工場 ...

我的小時候

男爵府

我愛Corina 發表於 18-5-28 05:22
咩叫高敏感?

呢個係好深既課題,我仲學習緊,大概是不論情況,好多時就會諗到人地點諗,點做,而忽略自己感覺

男爵府

曈曈媽咪 發表於 18-5-28 18:38
我的小時候

女兒。母親(上)

伯爵府

BK Milk勳章

我都是,現在食抗抑鬱的藥,時好時壞,不知道藥物是否真有幫助

男爵府

曈曈媽咪 發表於 18-5-1 23:59
《事情的最開端》

我之前做生意都試過用人為親,又係自己做到幾多做幾多,真係會死人㗎。最後玩到自己半死。公司賣了。。。我以後令願請街外人,唔合心可以叫佢走,唔需要說什麼人情不人情。真心說句,人係會有惰性,佢知你唔會炒,唔會炸型,就會越來越hea,財力許可的話,請個街外人,將自己人的角色溝淡,甚至好黎好去算啦

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

曈曈媽咪 發表於 18-5-28 18:39
呢個係好深既課題,我仲學習緊,大概是不論情況,好多時就會諗到人地點諗,點做,而忽略自己感覺
...

我係咁呀 有時好困擾

大宅

曈曈媽咪 發表於 18-5-1 23:59
《事情的最開端》

咩叫高敏?
我想聽你嘅分享,加油

首頁

尾頁

跳至