想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

高齡 同C6備孕4年
早2年發現原來虫仔形態好差
上年係威院私家症做左IUI, 虫仔洗完都唔合格, 失敗左!
今年決定博一舖試IVF (其實真係好唔想行呢一步, 洗幾皮野),
唔得都叫同自己有個交代,
無小朋友咪二人世界過埋下半世~
3月食左16日避孕藥
20號開針, 到30號醫生話我內膜夠厚有10.X (有8都好夠) 安落左,
卵巢功能指數都好正常, 話我好大機會會放鮮胎
尋日抽左卵, 麻醉藥未過, 醫生同我講描到7粒, 寫左紙7號放胎
問題黎喇:
1. 係唔係其實醫生點都建議放鮮胎架?
2. 我抽完卵下面流血, 係想去廁所果下直頭滴落地下3大滴咁, 咁既環境都岩放貽咩?
3. 尋日描完卵無再見到醫生, 我唔係有得知我D蛋同C6虫仔係咩質素架咩?
(上次IUI洗完即日都有報告呀)
3. 我見有JM話--> (IVF放鮮胎其實是比雪胎的效果差,
最主要原因是子宮內膜可以和卵子沒有同步。)
我有無權話唔放鮮胎放雪貽, 又或者下個cycle先放會唔會好d呢?
而家我有塞陰, 飲滴雞精同食蛋白, 但係我滿腦疑惑呀, 求解答 !!!

別墅

Qoo815 發表於 18-5-3 10:23
高齡 同C6備孕4年

因為E生系睇你身體狀況決定把D3(新鮮胚胎)定D5(凍胚胎),你有冇問下E生你可5可把D5,禁其實把D5成功率會系高D,因為D5已經系可以睇到幾grade,你有幾多胚胎可以放胎牙?我取完卵時冇出血個E生手世超好牙!

複式洋房

高齡 同C6備孕4年

唔一定放鮮胎,
醫生會睇 個人身體狀況
我地抽完卵 等左 3 個月之後先放
另外,我抽左 10 粒卵,最後得 3 粒結合到,醫生同樣無講 精子的報告
因為 我相信醫生,醫生 認為有須要講,自然會講
另外,我感覺到你,不太相信你的醫生嗎? 你係邊度睇?

別墅

回覆 AikoMok 的帖子

我都未知有幾多胚胎可以放胎, 同我而家仲流緊啡囉

別墅

回覆 royleung1983 的帖子

威院私定症
我又唔係唔信醫生, 我問過佢放鮮胎同放雪胎有咩分別,
佢答我: 要係睇荷爾蒙報告
好似好官腔咁呀, 咩數據分析都無提到, 仲加好似唔知點咁,
我知我應該要信佢, 佢先係專業, 我應該要放鬆心情, 所以上黎問問

別墅

Qoo815 發表於 18-5-3 12:48

我都未知有幾多胚胎可以放胎, 同我而家仲流緊啡囉

點解5問牙你有權知道牙?我糸广州做都知道有幾多個胚胎同等級,我本先3月放D3,因為取卵時太多同卵泡太大所以放D5,jm你快D打電話問下la

別墅

我尋日見唔到醫生有問過姑娘架, 佢答我無咁快知, 我都唔知點喇

別墅

Qoo815 發表於 18-5-3 12:59
我尋日見唔到醫生有問過姑娘架, 佢答我無咁快知, 我都唔知點喇

你剛剛取完卵冇耐?因為要等胚胎慢慢倍植,過你有問護士取完卵後會流啡?(如果E生手世好一般不會流啡)

別墅

AikoMok 發表於 18-5-3 13:15
你剛剛取完卵冇耐?因為要等胚胎慢慢倍植,過你有問護士取完卵後會流啡?(如果E生手世好一般不會流啡)
...

如果你有D問題5清楚,你可以上Fb有個page叫<種子>,你可以search下個到有D專業E生可以幫到你的,我之前有問過都快答到我既問題,希望幫到你

大宅

高齡 同C6備孕4年

有些人選擇放雪胎的原因是因為抽卵太多,卵巢過度刺激,不能放鮮胎,否則會中OHSS.
放雪胎也有風險是解凍後胚胎沒有繼續生長,不能植入. 所以有些人若果身體情況ok, 醫生會建議放鮮胎.
另外,醫院應該會update 你胚胎受精分裂情況吧.

別墅

我諗睇下聽日咩情況先, 無流啡就照放
醫院聽日應該要confirm我咩時間做放胎, 我再問佢胚胎分裂成點

別墅

好呀, 得閒上去八下先

複式洋房

Qoo815 發表於 18-5-3 12:56
回覆 royleung1983 的帖子

威院私定症

你既情況同我有小小相同
抽完卵,驗左血,就話要等下個月
我都係有一個指數唔好,所以等了又等
我係 仁安 董醫生,佢只係講,指數唔得,成功機會低d ,所以我就無再問
我深信醫生會等一個最好的機會才放胎
雖然我仍未成功,不過互信好緊要

別墅

royleung1983 發表於 18-5-3 19:48
你既情況同我有小小相同
抽完卵,驗左血,就話要等下個月
我都係有一個指數唔好,所以等了又等
仁安做放胎,是隔個月,定下個月可以放?有朋友話每次都要隔一個月先比放

大宅

Cat~er 發表於 18-5-5 11:52
仁安做放胎,是隔個月,定下個月可以放?有朋友話每次都要隔一個月先比放 ...

都唔一定,要同醫生傾,我岩岩就係仁安放鮮胎

複式洋房

Cat~er 發表於 18-5-5 11:52
仁安做放胎,是隔個月,定下個月可以放?有朋友話每次都要隔一個月先比放 ...

人人唔同,醫生會安排你抽血,睇身體情況

複式洋房

我都係係仁安放雪胎,解凍三粒D3,一粒沒有繼續分列,另兩粒有分列到D4,植入兩粒,仲了一個現在8w^v^,e生話雪胎機會大啲,因解凍後仲可以活下去的話生命力強易中!

複式洋房

回覆樓主

鮮胎雪胎都有風險,好多人鮮都中
培植咗先知咩grade
其實咩grade知道咗都只會影響你心情,我覺得唔知好過知
你咁唔信個醫生只會令你緊張
Ivf最重要係放鬆心情,加油啊!

大宅

高齡 同C6備孕4年

唔係間間做ivf都每日update 你結果,我做果間都係1星期後姑娘先打電話黎講有幾粒day幾,grading我都係自己問,做ivf無講蟲蟲結果架。

幾時放胎,交比醫生決定,如果你身體情況唔好,例如感冒丫,仲流血,就真係同醫生傾下遲1個放胎囉。

我第一次抽卵都有流啡,差唔多成星期,姑娘之後話我可能係抽完卵後洗下身時花灑向上,所以流咁多日。
第二次抽卵我聽姑娘講洗下身小心d,就只係第一日有少少紅,之後就無了。唔知關唔關事。

叫天不應

別墅

多謝咁多位既分享同鼓勵, update下先
Sat 威院終於打比我, 話我抽7粒有5粒受精
2粒ok, 2粒爭左dd (因為有雜質同生長得比較慢)
仲有1粒好多雜質, 應該會放棄
醫生建議我當日就放胎, 增加機會, 因為此終係lab模擬子宮環境都不及母體好
決定放2粒增加受孕機會
係接到電話果下有d緊張, 9點半打黎, 11點3就要返到去 (好彩住得近, 唔駛飛的)
都好既, 星期六放左佢, 都仲有兩日抖下, 星期一又唔駛再請假
成個過程都好順利, 跟開我case既醫生果日有事, 係另一個醫生幫我放
我爬文話幫我放果個醫生放胎好準 (請由我亂up, 自我良好一下, 哈哈)
放完係子宮有d感覺, 有時抽一抽, 有時吉吉下, 墜住咁,
希望個胚胎痴實我, 另外果2粒就繼續加油生長有得雪,
下次齋放胎唔駛做咁多野

首頁

尾頁

跳至