少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

自己做錯事,都不肯承認,每次都總有藉口或推卸到別人身上,可以點改呢?

男爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

幾歲?我囝試過4歲時,和老師合作,老師在學校多專注佢講道理讚美佢,做岩左要多讚美,唔岩時都要用道理罵係無用。
在家我會和佢講有關的故事書,反問佢主角有咩唔岩,如果做岩左比人讚美係咪好開心之類,要十分專注在佢身上,不停和自己講罵無用的。
一星期都無我仔就正常番啦,老師仲話佢乖左好多,不過變左豬事精有同學做錯第一時間指正人地

子爵府

birdisfreedom 發表於 18-5-3 15:46
幾歲?我囝試過4歲時,和老師合作,老師在學校多專注佢講道理讚美佢,做岩左要多讚美,唔岩時都要用道理罵 ...

我小朋友已經9歲啦

公爵府

binbin仔 發表於 18-5-5 11:25
我小朋友已經9歲啦

我仔同你仔一样。咩都有excuses, 我觉得佢学佢老豆,因佢老豆都系咁。例如,我要求7pm 食钣,佢煮到8点都未有得食,我唔老黎,佢就赖个recipe 个timing misleading. 我就爆佢你preparation 不足,冇睇清楚。

我仔而家有时都推捨责任,我就同佢讲糸佢responsibility 就 要take consequence.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

回覆樓主:

k

別墅

回覆樓主:

我仔仔8歲……都係禁……賴東賴西……責任永遠在別人身上……佢亞爸係禁……佢亞爺嫲都係禁……老既我不會出聲……細既就不停教說……希望有一天佢會明白事理……大家努力……

首頁

尾頁

跳至