心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有咗躁鬱症8年。唔關身邊有冇事發生,而且我已經盡量放下所有壓力既來源。

點解會係由心而發地覺得生命冇意義,甚至覺得要每天維持生存係很痛苦。冇任何有興趣,應該話冇能力冇動力去找任何興趣。更唔想出街,最近仲只盡量在床上。

每天都很想死,但我有小朋友,我死咗佢點算?但我冇辦法擺脫死亡既念頭。但每天繼續生存,我像行屍走肉。

不要跟我說什麼你已經好幸福,不要說人地生癌慘好多,不要說身在福中不知福,不要說我係自尋煩惱……依啲道理我已好明白。

自從有病後,我先明白點解啲有抑鬱既人會咁。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

小新bbs 發表於 18-5-4 18:42
有咗躁鬱症8年。唔關身邊有冇事發生,而且我已經盡量放下所有壓力既來源。

點解會係由心而發地覺得生命冇 ...

憂能傷肝脾,更影響情緒,不如試下啲養心安神或健脾去濕既食療調理下身體

瑪瑙宮

工作佔我人生大份時間, 無乜去諗人生有乜意義. 你幾多歲? 我 5x, 人生倒數緊, 都重有 d 野想做就去做, 例如, 唱歌, 希望遲下真係去一次長時間旅行, 但係咁就無可能請公司假去, 所以唔知幾時先去到. 而家健康 ok, 希望 keep 住, 因為身邊重有人需要我照顧, 我無健康就番唔到工又照顧唔到佢地.

男爵府

懂得利用"心聲留言" 來抒發情緒 , 可見病態有更大進步空間 !
如何把握未來? 如何珍惜家人? 如何改變自己? 如何愛護自己?
所有問題 , 只有你才真正救到自己 ! 隨緣 ! 祝福 !

子爵府

回覆樓主:

躁鬱係好辛苦,捱到八年唔容易。有低谷好正常,可能處於憂鬱期。家人對你點架呢?藥物有幫助嗎?小朋友好需要你,捱過佢又見多你一天,你對佢哋好重要,辛苦了

複式洋房

回覆樓主:

自從病發後,變咗另一個人,思想睇野變晒,疑心很重,情緒失控,一時幸福感滿瀉,一時興奮一時跌落深淵。我真係唔想咁,點解會控制唔到自己?我真係唔明!最後冇辦法靠食藥變回正常啲,真可笑!

一直有食藥,好多副作用(只係個人,有些人冇中咁多副作用)
抗精神病藥-肥!肥30磅閒事
抗抑鬱藥-有効,有些脫髮,有
些肥,某些攪到成頭
出晒 油。
鎮定劑-食長効,唔好食短効,
都ok。
情緒穩定劑-有効,但我一隻都
唔岩食

複式洋房

回覆樓主:

因為作為母親,每天一定要拉自己上來,有時可以,有時無能為力,肯食藥都係想拉自己上黎陪到小朋友。要扮演一個正面(最起碼都要正常)既媽媽,對我黎講,好唔容易。

大宅

小新bbs 發表於 18-5-5 12:05
自從病發後,變咗另一個人,思想睇野變晒,疑心很重,情緒失控,一時幸福感滿瀉,一時興奮一時跌落深淵。我 ...

你有冇同醫生講你宜家食左藥嘅情況,會唔會d藥唔岩

珍珠宮

回覆樓主:

有無食藥控制?

子爵府

小新bbs 發表於 18-5-5 15:37
因為作為母親,每天一定要拉自己上來,有時可以,有時無能為力,肯食藥都係想拉自己上黎陪到小朋友。要扮演 ...

為母則剛,辛苦了

你小朋友幾大啊?想的話不如分享吓

大宅

小新bbs 發表於 18-5-4 18:42

點解會係由心而發地覺得生命冇 ...

嘗試用香薰,試下可唔可以幫到你呀!油加!

子爵府

回覆樓主

加油! 我明白外人末必明白你內心的感受, 我老公也有情緒病, 好多事你自己都唔想, 但你可以與人分享你的事, 也是一個好開始. 美麗的人生在等侯你.

禁止訪問

2018復活節勳章

複式洋房

回覆樓主:

謝謝大家,我會努力

大宅

JM 加油!
我都好多時想死,覺得自己做乜都唔好。唔識湊仔教仔,脾氣唔好,死左唔響度唔使比壞影響佢地仲好。。。不過我當然又冇勇氣去死,最驚死唔去…

大宅

回覆樓主:

我唔識開解你,但在我人生也覺全無意義既時候,有人比左呢個故事我睇,我睇完好感動,好安慰,希望幫到你,(我不是要向你說信仰,只是想跟你分享一個小故事)加油,jm
有一個人夢見和耶穌在沙灘上走,回顧生平,看見沙灘上留下兩行足印 ── 主耶穌一直與他同走人生之旅。但他發現,在他最艱難,最痛苦,最軟弱時,沙上只留下一雙足跡。他不禁怏然問主耶穌:「主呀,為什麼在我最艱難痛苦的歲月裡,你竟離我而去?」主耶穌回答說:「親愛的孩子,你看見的那一行足印是我的。因為在你最痛苦軟弱時,是我背起你走。

複式洋房

樓主有呢個病絕對唔係你既錯嚟, 你一直既堅持好厲害! 我相信你會慢慢好轉, 加油!

大宅

del

del

大宅

回覆樓主:

樓主可以試下當有負面情緒時,出去公園走走,搵個有充足陽光有花草的地方停下來,晒晒太陽和看看充滿生氣的花草,心情會有改善,因為我都是用這個方法,對於我來說,非常有效 在此祝福你,希望你能走出負面情緒,迎接每天新一頁

男爵府

回覆樓主

會5會個醫生5岩你?
我都剛剛開始食看抑鬱藥物,鎮靜劑。

首頁

尾頁

跳至