婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說我依加有左5個月,呢五個月都周不時流啡同血,醫生就叫多休息。但其實我做吾到,因為我依加仲要自己湊個1歲2個月既仔仔,仲要介吾到夜奶既b,其實好辛苦,日日訓吾夠,又要專心湊好小朋友,真係好攰。
甘今日我去清理洗手間,因好多雜物,攰到7彩,老公就餵bb食粥,餵完就出左街,甘我就坐梳發抖下拉,玩下電話甘,62就反左黎,就開始發神經話我成日坐係到吾做野,跟住細細聲係到x我老母(佢不嬲爛口開)我就話我轉頭先做,我就wtsapp老公話佢知發生咩事,老公好快就反,老公就去同62傾下發生咩事,點知,問完,個62就話 佢呀,乜q都吾做,我呀要踢佢出去架拉,跟住又一大輪粗口。
我聽到真係好委屈,可能大肚特別眼淺,我同老公講我真係頂吾順了,想反娘家,老公吾肯,就不斷講經。。。老公話會話62,但其實只係表面功夫,我都知。
我真係頂吾順我62,平時不斷將未用曬既熱水再加新水煲,我都吾明點解要甘做。
我好吾想同62住呀,但老公吾肯,有無方法可以令我老公肯呀,我頂吾順啦!!

公爵府

首先間屋係你62嘅,你就無可能叫佢搬,一定係你哋搬,你一家四口返娘家,可以容納你嗎,租地方,你老公負担到嗎?其實你係ftm嗎,咁一路以來你係屋企係咪無乜點做野先,無理由今次比62見到你坐係度,就嬲到趕你出門,未有第二個b時,你都係無做家務和煮飯嗎?係咪因為你由入門到e家,佢都無見到你做家務,先嬲到要趕你走呀。

複式洋房

Miulo 發表於 18-5-5 02:33
首先間屋係你62嘅,你就無可能叫佢搬,一定係你哋搬,你一家四口返娘家,可以容納你嗎,租地方,你老公負担 ...

間屋係租的,係我老公全數比的,我地未結婚就有左,一有左就大出血,要長期躺在床上,所以無做家務,都係62做。到生完我反娘家坐月,呀b三個月先反老公到住,全職湊小朋友大家都知基本上吾洗休息,而且重點係呢胎又作小產,但我都有做家務,好似今日甘,我大住肚係到洗次所。

複式洋房

Miulo 發表於 18-5-5 02:33
首先間屋係你62嘅,你就無可能叫佢搬,一定係你哋搬,你一家四口返娘家,可以容納你嗎,租地方,你老公負担 ...

我諗我老公話佢做乜話我吾做野62覺得老公幫我吾幫佢掛。所以就發顛要踢我走

大宅

wky0611 發表於 18-5-5 01:52
話說我依加有左5個月,呢五個月都周不時流啡同血,醫生就叫多休息。但其實我做吾到,因為我依加仲要自己湊 ...

62開到口叫你走,咪帶埋小朋友走囉,唔通唔尊重佢咩!大前題係要你娘家back up你,其實你係咪小女人乜都係老公話事嗰類人?大住個肚住得咁委屈,關係又唔好,怕你有抑鬱咋。

複式洋房

話說我依加有左5個月,呢五個月都周不時流啡同血,醫生就叫多休息。但其實我做吾到,因為我依加仲要自己湊 ...

我覺得呢件事上面保住個BB要緊,小心身體呀。
家務做唔做都係小事。
你老公可能唔捨得你,又擔心你,所以唔捨得放你返娘家。

大宅

回覆樓主:

樓主個62都幾賤,新抱娶黎做家務嗎?
d老野係咁口賤,會唔會可以請個中點幫手執屋呀?
但件事如果係發生起我身上,我會搬走,老公冇得唔比。如果真係搬唔到,我會即刻湊b做家務,但只執自己野,洗,浪自己衫,煮自己食或叫外賣。一丁點都唔洗個62幫,同時佢都唔洗旨意抱b。我擺明係玩野 重點係間屋係c6租。唔洗同62衝突,唔洗佢攪我果part,我睇佢重有咩講。
人是要互相尊重,佢唔尊重做粗口鬧,就唔洗同佢客氣。

男爵府

找個鐘點做家務/請姐姐咪解決晒所有問題。
老爺話你唔做既野全部轉移比鐘點/姐姐。
可能你一入門就長期要訓床比62照顧留下壞印象, 佢地果代人真係有左都乜都照做。
不過好采你老公企係你果邊, 肯同老爺傾下。
個胎緊要丫。如果可以帶個小朋友搬番娘家住住先, 就暫時番去住一排啦, 留底你老公同老爺一齊住。
但長遠要解決問題, 請個鐘點/姐姐真係好重要。

男爵府

返娘家啦,咁落去bb一定出事,到時後悔都遲。你老爺又唔會走,同你老公講佢真係關心你真係愛你的話就比你返娘家返到坐完月,如果唔系好話唔好聽真係等出事,到時你就算喊住罵個老野(你老公咁孝順可能連話都唔敢話佢),到時你真係無病變有病

複式洋房

Ning媽 發表於 18-5-5 06:48
62開到口叫你走,咪帶埋小朋友走囉,唔通唔尊重佢咩!大前題係要你娘家back up你,其實你係咪小女人乜都係 ...

6299講乜我從吾駁嘴,同c6呻,c6通常都會敷衍了事,因為c6其實好偏袒他屋企人

複式洋房

kplett 發表於 18-5-5 07:16
我覺得呢件事上面保住個BB要緊,小心身體呀。
家務做唔做都係小事。
你老公可能唔捨得你,又擔心你,所以 ...

唉,希望快d生

翡翠宮

回覆樓主:

老爺從來都係同一個老爺,佢無變過亦一定吾會變,你竟然仲生多個
生完要揍仔即時又再有左,係佢眼中你的確乜都無做過
你生完第二個情况亦一樣

返娘家住啦,呢個死結無得搞

複式洋房

Pianistbaby 發表於 18-5-5 08:20
樓主個62都幾賤,新抱娶黎做家務嗎?
d老野係咁口賤,會唔會可以請個中點幫手執屋呀?
但件事如果係發生起 ...

我而家就係甘諗,我已經憎62憎到入骨,既然係甘甘我都吾做孝順女,而我10月懷胎既仔同女佢都吾洗止意去掂一下。

複式洋房

Solarflare 發表於 18-5-5 08:20
找個鐘點做家務/請姐姐咪解決晒所有問題。
老爺話你唔做既野全部轉移比鐘點/姐姐。
可能你一入門就長期要訓 ...

工人要6月尾先到,
好似第一胎甘,其實62要日日只係煮飯,周不時就去打麻雀,而我只會留在房,房間有乜都係我自己清理,完全無叫佢清過,大住肚都自己手洗d bb杉,總之就係自己的事自己做。

複式洋房

ilovecafe 發表於 18-5-5 09:13
返娘家啦,咁落去bb一定出事,到時後悔都遲。你老爺又唔會走,同你老公講佢真係關心你真係愛你的話就比你返 ...

其實我都驚自己出事,但c6死都吾比我返,佢話我返左甘同離婚有咩分別

複式洋房

mini1204 發表於 18-5-5 10:49
老爺從來都係同一個老爺,佢無變過亦一定吾會變,你竟然仲生多個
生完要揍仔即時又再有左,係佢眼中你的確 ...

係呀,我老公同62講我平時一晚起幾次,食飯永遠食最後,62都一副關我咩事的樣子,62係爛賭徒黎,c6 16歲就要自己返工幫補62 d債,所以我一開始我都覺得62好討厭,成日成身煙味就抱我個仔,去完次所個馬桶。。。。唉

公爵府

wky0611 發表於 18-5-5 02:42
間屋係租的,係我老公全數比的,我地未結婚就有左,一有左就大出血,要長期躺在床上,所以無做家務,都係6 ...
可能你62覺得你第一胎,已經乜家務都係佢做,又要照顧多2個人(你和大b),到諗住可以輕鬆下,你又來第2胎,又係乜都唔做得,咁又真係令人沮喪,如果佢要返工,返工後又要做,咁又真係好攞命,就算係退休人士,但佢要負責所有家務,又要煮飯,咁你體諒下佢囉,倒轉係你,你都會覺得辛苦吧,佢由照顧你老公一個,變咗照顧你哋一家三口,遲d仲4個,真係都好唔開心架。但如果你哋無可能再相處,一係你62搬,一係你搬,真係死結。

複式洋房

Miulo 發表於 18-5-5 11:13
可能你62覺得你第一胎,已經乜家務都係佢做,又要照顧多2個人(你和大b),到諗住可以輕鬆下,你又來第2胎 ...

我好體諒嫁拉,我同 仔仔d野我從來都係一腳踢,佢無幫過我,最多係食飯煮多少少,洗衣機多幾件衫

翡翠宮

wky0611 發表於 18-5-5 11:08
係呀,我老公同62講我平時一晚起幾次,食飯永遠食最後,62都一副關我咩事的樣子,62係爛賭徒黎,c6 16歲就 ...

咁你地全無 planning, 咁仲可以點?
老爺老早係咁,你地吾諗儲錢分開住仲係咁生

唯一辦法只可以分開住,要慳就要返娘家, 咁大家都回歸正常生活。

水晶宮

wky0611 發表於 18-5-5 10:57
工人要6月尾先到,
好似第一胎甘,其實62要日日只係煮飯,周不時就去打麻雀,而我只會留在房,房間有乜都 ...

咁你遲d係咪返工呀?你老爺可能好燥、你都生得算密、一間屋由2個人變3大2b都真係幾大壓力、遲下仲加埋工人、你一係帶埋大b返娘家住下先啦、老公唔俾就同佢講再係咁真係出事架

首頁

尾頁

跳至