婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

little06 發表於 18-5-5 08:24
你叔仔都相當八婆!不過你長住娘家,可能有閒言閒語,男家覺得冇面,所以日積月累一次過爆發!至於買樓,男 ...

間屋我地一家三口住,係老公辛苦儲錢既,我都有出少部分

6299係有俾過幾十萬我老公話用買樓,但老公從來都無預算過用佢地d錢做首期,只係當擺係佢戶口儲息。

果幾十萬我老公隨時攞到出黎俾返佢地,佢無我都有。嘈完之後,我叫老公搵果藉口話佢地退休好定咩好即刻俾返錢佢地,最多俾多幾萬蚊佢地當利息⋯

老公又話唔關錢事,兩老都係想佢可以輕鬆d先俾佢(雖然老公無諗過用),而且兩老又要資產轉移,老公話之後d錢會搵方法俾返佢地⋯

複式洋房

Solarflare 發表於 18-5-5 08:38
奇就奇在你叔仔以客人身份踩上你娘家。居然可以一路數臭你而你父母又唔趕佢走?

既然佢識分邊家邊個係主人 ...

果日老公話6299想約我同阿媽飲茶,因為我上去6299時提過阿媽朋友入伙好簡單我都想咁做,跟住99即刻話我唔信佢,覺得我聽阿媽講。我都即刻知無事不登三寶殿,而咁arm果日阿媽約左人一早出左去,我又同阿b訓緊覺,所以同老公講唔去。

點知佢地同叔仔走上黎阿媽屋企,叔仔已經黑口黑面,我都知佢地上黎講入伙d野。點知佢地講完入伙,又係到數我不是。

大宅

回覆樓主

好衰 !應叔仔搞8婆野 !男人老狗搞今多到多餘!比著我,就咁剷上我娘家係到叫 ,我小爆左他!小完他一家吾洗見!再見度到心銀住 ,我認我記住 他一家咁既行為無尊重過你女家!同他地咁一早對你有意見偏見吾妥你!
你自己有自己點搞,吾洗理他地!
食飯無野講米望電視望餸,吾講望住叔仔你丫
到忽上腦 !
見到咁既男家行為真係燥底 ,我會爆左他地十世先⋯⋯⋯講起到嬲 堅嬲

大宅

okkiou 發表於 18-5-5 02:41
本來同老公買樓係開心事,但99佢地又插手攪入伙既事(佢地鄉下興半夜三更攪喜事),佢返鄉下問左揀左清明時 ...

佢地玩到咁大,走上人地女家發癲,真係唔需要同佢地再相處。
問下你老公,叔仔開比佢既offer,打算要邊樣?
總之,男家唔道歉,以後唔比佢上娘家睇
b.

大宅

如果要跟傳統,你老公有無養起曬你地女家呀?
2018仲講男家男家,如果佢要跟到足,都睇下自己咩輩份啦。
唔好話你父母,呀嫂佢都無資格話你,呀嫂呢個字佢洗唔洗查下?

珍珠宮

回覆樓主:

係我,我會叫叔仔快D娶番個老婆去孝敬佢老豆老母,滿足晒佢認為你做唔到嘅野,仲要可以俾埋個娘家任佢鬧任佢發洩,同埋買即刻樓孝順6299!中意幾夜燒衣都得!
佢做唔到叫佢記得記得剪J!
另外,我想知你娘家點回應?

子爵府

回覆樓主:

咁你老公有乜表示,佢細佬上女家嘈。

伯爵府

回覆樓主

你地自己兩公婆唔出聲有人係度發癲咁攪笑
比我掘頭掃把掃佢,唔走報警
當自己邊位
見到樓主呢啲比人踩上心口既人唔出聲都唔知咩諗法

伯爵府

okkiou 發表於 18-5-5 02:41
本來同老公買樓係開心事,但99佢地又插手攪入伙既事(佢地鄉下興半夜三更攪喜事),佢返鄉下問左揀左清明時 ...

唔會再往來,買樓嘅事係我兩公婆嘅事,難道兩老唔同意我就唔買,無可能

複式洋房

豬吉 發表於 18-5-5 22:11
你地自己兩公婆唔出聲有人係度發癲咁攪笑
比我掘頭掃把掃佢,唔走報警
當自己邊位

我都有反駁佢講既野,係無佢講野去到咁盡。

複式洋房

sinohk33 發表於 18-5-5 22:08
咁你老公有乜表示,佢細佬上女家嘈。

老公聽到佢講離婚都即刻叫佢收聲,但老公之後都係仍然幫佢地講好話。

子爵府

okkiou 發表於 18-5-6 00:02
老公聽到佢講離婚都即刻叫佢收聲,但老公之後都係仍然幫佢地講好話。

我係你父母會嬲埋你老公,咁樣幫你哋,仲要比你家人上嚟鬧,個源頭係你老公身上。

男爵府

回覆樓主

你叔仔無禮貌兼唔識尊重長輩,要出聲都未輪到佢,老幾呀?佢有份比錢買樓咩?比我一定踢走佢呀!

仲有你6299都騎呢,咩料呀而家,唔好再講咩上門襯家啦,唔貼女家道歉孫都唔駛見,有咩好見?係佢地搞到唔駛相處,唔好賴人

想知你老公有咩對策?

大宅

回覆樓主:

其實,你老公責任最大。佢要好好處理佢家人同隻巔狗細佬。若我係你,老公一日唔攪掂佢班家人,以後唔駛見,仲講乜點相處。

仲有,若班人一上你家就攪事,我會係叔仔未講完已趕左佢地(連老公)走!攪著我父母,邊個都冇面比!

侯爵府

其實好小事
但男家就攪到好大件事
好多屋苑都唔接受燒衣
係屋內拜4角就話姐
如果佢想半夜係屋內拜4角咪由佢囉
但如果係好誇要係屋外走廊燒就唔ok 囉
我係隔離屋都接受唔到

公爵府

回覆樓主:

中國人不知道是什麼原因,只要是男家己經自我感覺身價倍增(自我感覺良好)但外人卻根本不認同,所以經常在這個問題上男女兩親家產生矛盾,男家認為自己是上等親家,但女家根本不買帳,一於彩你都傻,不如做一個試驗啦 ? 當你去買東西時告訴售貨員"我是男家"睇吓是否不用付錢又or可以有折扣?可以睇吓你們男家是否係上等人,是否有上等人的待遇 ? 有時真的不理解他們的自信來自哪裡? 唉! 認真費解!

crazypaper    發表於 18-5-9 16:53

子爵府

咁你老公講咗乜?

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

嘩,有人咁鬧我,我真係答佢:你阿哥係男主人,我咪女主人囉,我鍾意點搞入伙都得,關你蛋治。我洗乜改姓呢,本來我就跟我老豆姓,得我老豆老母先有資格叫我改姓咋喎,你會唔會諗多左?叫我離婚?我又唔係你老婆,點同離?你想你阿哥同我離婚,你咪叫你阿哥離,你阿哥肯簽紙,兼俾層樓我兩母子住再加每月生活費,我即刻簽添呀。有病就睇醫生,無事唔該主。

男爵府

okkiou 發表於 18-5-5 17:07

間屋我地一家三口住,係老公辛苦儲錢既,我都有出少部分

簡單講,你比返幾十萬兩老,買乜野都唔需要交待

珍珠宮

回覆樓主:

佢咁傳統
就唔好無大無細
憑乜鬧阿嫂呀
呢個叔仔可以一世不來往

首頁

尾頁