婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

ms_maybb 發表於 18-5-7 10:29
估唔到我同樓主有咁多相似地方:買樓無問過男家意見、男家又係有少少錢俾左我c6保管、個c6好懦弱,唔識幫老 ...

最難受真係c6唔幫自己,覺得我攪咁多野令到佢咁煩

又唔諗下99咩都要管咩都俾咁多意見都令到我煩,佢迷信佢既事,唔好影響我地,唔識放手只會令後生唔開心

大宅

okkiou 發表於 18-5-5 02:41
本來同老公買樓係開心事,但99佢地又插手攪入伙既事(佢地鄉下興半夜三更攪喜事),佢返鄉下問左揀左清明時 ...

你同你叔仔講問佢知唔知你係佢阿嫂,長嫂為母呀!咁冇禮貌同你講嘢,學識先黎同你論孝啦!

別墅

其實佢地咁迷信~你咪用返啲迷信嘅理由去頂佢囉~
首先拜4角係要戶主親自去拜同燒路引~
如果唔係其實拜左同無拜係無分別
當地土地都未必會保佑你地
所以你話為左屋企嘅家宅你一定要同老公親自做呢件事
要去廟到搵師父擇埋吉日吉時嚟做!
咁先至有神心~叫你6299唔好擔心~
至於你叔仔~傳統嚟講長兄長嫂係佢長輩~
佢有咩資格鬧你~佢會唔會代佢呀爺呀麻鬧佢呀爸呀媽??
同埋傳統嚟講老公係要養起新抱同個仔~全部收入要俾晒老婆打理~
老婆嘅收入係私己~如果男人要用老婆錢補貼家計
就算佢本身有收入都係叫食軟飯~
如果未分家嘅話~唔好話老公係全部男家人嘅收入都要俾當家新抱打理
係咪講傳統???
佢地有無俾足聘禮? 唔係淨係俾左禮金就得喎~
傳統嚟講男家娶老婆俾嘅聘禮係要包埋女家嫁女嘅支出架喎
係咪講傳統???

queencorn    發表於 18-5-12 12:38

男爵府

咁你點呢? 比我就即刻同佢嘈, 無家教, 宜家咩事先 成家人拉大隊嚟講數呀? 佢地無禮貌你都唔駛客氣啦樓主, 唔見咪唔好見囉, 唔駛見仲好, 慳返

男爵府

之前我仔滿月, 諗住兩家人高興下去食飯, 因為叫餸問題, 我62無啦啦發神經, 喺度話我搞搞陣, (因為我落左單後改變主意, 想問下可唔可以取消未到既餸), 佢仲乘機喺度拉埋其他嘢嚟話我, 仲話忍左我好耐, 又呢又路 指住我嚟話, 當時我爸爸媽媽坐佢隔離, 佢仲問我媽點教女, 連我媽都話埋, 我媽無理佢, 繼續食嘢, 因為不嬲都知道佢痴痴地(佢係可以喺人地面前講粗口鬧我99的人), 我即刻咪同佢開火死過, 連我老公都唔敢出聲, 62仲話以後唔駛指意佢會嚟幫我睇細路(其實嚟到就開電視無幫手), 我話咁你咪唔好嚟囉

男爵府

回覆樓主

比條毛佢見,踩上親家屋企嘈仲要話人個女堅無家教(講緊你叔仔同6299!),唔明點解唔出聲!仲見咩呀?你呀媽比人話緊無家教呀!你老公都唔出聲!?識唔識禮貌,知唔知咩係尊重?最慘真係你呀娘家!

大宅

本來同老公買樓係開心事,但99佢地又插手攪入伙既事(佢地鄉下興半夜三更攪喜事),佢返鄉下問左揀左清明時 ...

關你叔仔L事咩

大宅

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

反面,仲駛咩往來,最爭啲人做架量,係都係62,99出聲,關你叔仔咩事,離唔離婚都要管,叫佢去死啦

男爵府

回覆樓主

睇你老公咩態度 老公唔幫你就一定越來越痛苦 最後離婚 佢地無錯ge 不過家庭關係唔係法律 跟咁足 唉 要古代三從四德

你有能力 老公又理智就咪理佢地 不過 如果唔係就死得慘了
te quiero mucho mi amo

男爵府

okkiou 發表於 18-5-6 00:02
老公聽到佢講離婚都即刻叫佢收聲,但老公之後都係仍然幫佢地講好話。

愚孝仔 一個

男爵府

豬吉 發表於 18-5-5 22:11
你地自己兩公婆唔出聲有人係度發癲咁攪笑
比我掘頭掃把掃佢,唔走報警
當自己邊位

見到咁多bk case 真係咩性格搵咩老公 咩老公有咩父母 無得教無得教 如果係你同我 個阿叔未講夠三句就爆佢啦 個老公唔幫自己要黎托咩 除非我要睇你面色開飯je 自己有手有腳 講嘢都大聲d

男爵府

okkiou 發表於 18-5-6 17:23

其實你老公心底果句係咁小事 你何必介懷 大家都想生活開心 順利 老人家為我地拜神 你多多意見 搞到大家唔開心

你應該孝順d 聽老人家意見 小事化大⋯⋯

佢覺得完全無問題 life is going on without u

男爵府

laibebemama 發表於 18-5-10 10:36
之前我仔滿月, 諗住兩家人高興下去食飯, 因為叫餸問題, 我62無啦啦發神經, 喺度話我搞搞陣, (因為我落左單 ...

唔係個個好似你咁食得住個老公 唉 咁之後你奶奶點 你老公點

侯爵府

2024年龍年勳章

佢都傻傻地, 間屋係唔係6299 買, 唔係唔好出聲

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

無可能夜晚燒野囉~~
仲要清明夜晚係屋企燒....我一定企硬say no....

真係好睇你老公囉~~佢要幫住佢一家...
好多野都好難講...,,,

禁止訪問

男爵府

絕交不再相見

大宅

回覆樓主:

清明節入伙,我都唔制啦!
好奇係咩鄉下習俗

伯爵府

可能講左句唔arm佢聽既說話,99即刻變臉話我<--
我認我八...好想知你講左咩﹖

複式洋房

貓山公主 發表於 18-5-23 12:14
可能講左句唔arm佢聽既說話,99即刻變臉話我

我話阿媽d朋友入伙好簡單我都想咁做,跟住99即刻話我唔信佢,覺得我聽阿媽講。

首頁

尾頁

跳至