1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友AGE 1.5, 成日出街或去PLAYGROUP比人搶手中玩具, 可以點HANDLE?
我小朋友只會企糸度,任人從佢手上搶走D玩具. 有D小朋友真糸好黑人憎. 你拿邊件玩具, 佢就搶你邊件. 糸連續不停件件搶. 但個家長糸唔會從他小朋友手上比返你, 只糸拿過第二件比返我個小朋友. 咁因為怕佢自己小朋友哭. 我覺得唔好, 因為好似次次要我小朋友讓人. 我唔想自己小朋友變到好怕事咁. 可以點HANDLE?

別墅

WINNIETHEMEOW 發表於 18-5-5 19:19
小朋友AGE 1.5, 成日出街或去PLAYGROUP比人搶手中玩具, 可以點HANDLE?
我小朋友只會企糸度,任人從佢手上搶 ...

我都想知呀,我小朋友都是1.5歲,試過比2歲小朋友連搶玩具,我小朋友拎邊樣佢就搶邊樣,我小朋友第一二次無野,知道比人搶晒就開始唔開心,當時我又冇話個位小朋友,只是同我仔講玩另一樣玩具啦. 但搶人玩具的家長完全無出過聲. 我個仔坐張椅佢個仔都要坐過來. 之後諗返呢件事就覺得當時我係咪應該出聲呢?好似見住個仔比人蝦咁⋯怕佢會慣左讓人唔出聲咪會比人蝦

子爵府

回覆樓主

Play group 我仔冇上,不過去公園玩有時俾人搶,我會由其他小朋友玩一陣,然後同佢地講BB要玩返喇,佢冇其他玩具玩了。通常D小朋友都俾返我仔,可能公園多數3,4,5歲,通常肯俾返

別墅

WINNIETHEMEOW 發表於 18-5-5 19:19

大宅

係佢未搶到手時我會即刻幫我小朋友拎住件玩具 然後友善咁同個細路講係佢玩先 請你排隊

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

我囡被大過佢的小朋友搶會冇反應,但細過佢既佢會揸住唔放,我冇插手,由得佢自己處理,將來佢返學我總不能日日係身邊吧!讓佢學習

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我唔會幫小朋友,話姐叫小朋友搶,但我會同佢呢個行為系唔啱嘅,而且慢慢教小朋友要保護自己。

大宅

回覆樓主

我個個14m個陣試過俾大佢幾m既小朋友搶自己架車仔,佢係會維護自己權益,會大聲叫*啊*,算係嚇走佢?
不過如果係公共場所玩個d,我個個就會玩唔到就走開再之後番轉頭再玩,如果係share玩具個種,佢會主動俾玩具人玩多(佢係鐘意睇人玩多過自己玩,所以俾人搶玩具機會唔多)

別墅

回覆樓主:

我仔成日都俾表姐搶佢玩具。我會叫表姐吾好搶。輪住玩。。或者叫我仔仔吾好搶叫佢玩第2個。。

大宅

回覆樓主

我睇人,如果係朋友既小朋友年紀差不多我會由我仔自己解決;如果街外人年紀比佢大搶佢我會出手阻止叫佢排隊我地玩緊。你想玩唔一定要讓俾你玩先,我會教小朋友say no 。

複式洋房

回覆樓主

其實小朋友未識姐 唔代表佢黑人憎
我小朋友都會搶人或者比人搶玩具
我會趁呢個機會教佢分享 一齊玩
唔會話特別去搶番

首頁

尾頁

跳至