1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

N班其實重要嗎? 仔仔上年2月出世。。
依一刻我地2公婆都唔想咁細個就有壓力。。不過我地係在職父母。。平日姐姐湊的 !

大宅

pigpig1223 發表於 18-5-7 17:19
依一刻我地2公婆都唔想咁細個就有壓力。。不過我地係在職父母。。平 ...

我仔都無呀 其實我想比佢讀 等佢學下講野 但係唔收佢呀 所以我以家決定同佢玩多年 等佢開心下:mother:

大宅

Yyt123 發表於 18-5-7 18:36

我仔都無呀 其實我想比佢讀 等佢學下講野 但係收佢呀 所以我 ...

唔收?
你全職媽媽 ?

大宅

pigpig1223 發表於 18-5-7 19:28
唔收?
你全職媽媽 ?

係呀 我報三間全日 一間半日 但都得waiting 全日果d多數要雙職

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得最主要都係睇你爸爸媽媽點諗喇

伯爵府

回覆樓主

其實你唔係去考名幼,返n班應該冇乜壓力架喎。如果姐姐湊更加應該返,又有小朋友一齊玩,唱下歌玩下遊戲又放學,我仔放學直頭唔捨得走

伯爵府

Ytfc 發表於 18-5-7 22:31
其實你唔係去考名幼,返n班應該冇乜壓力架喎。如果姐姐湊更加應該返,又有小朋友一齊玩,唱下歌玩下遊戲又 ...

係喇,我大仔個時讀n班其實係返去唱下歌,玩下遊戲,小朋友好開心,完全都無壓力

伯爵府

HKL.3 發表於 18-5-7 22:59
係喇,我大仔個時讀n班其實係返去唱下歌,玩下遊戲,小朋友好開心,完全都無壓力
...

係呀,我仔返咗n,成個人開朗咗

大宅

依一刻我地2公婆都唔想咁細個就有壓力。。不過我地係在職父母。。平 ...

姐姐湊我都建議番

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 pigpig1223 的帖子

其實 playgroup 已經要搵番你想報嘅幼稚園。

幼稚園爭崩頭,N 班已經要諗啦。依家唔緊張,到報 K1 果時就知味道了。

問你彩虹係乜顏色? 點讀? 識唔識講兩句普通話?

只係識玩手指咯,咁就唔使讀書啦。

唔想煩,搵定幾十萬去買學校債卷咯。

大宅

回覆樓主:

等我搵多d 資料睇下先。。如果唔收先算

大宅

返N班唔會有壓力喎,返去玩咋嘛,反而如果你唔讀N班,你要考間好少少嘅幼稚園就難啲喇。

洋房

小朋友讀N班都好的,因為可以學下社交,媽媽也可以休息下。作為一個全職媽媽,我明白係超辛苦的。不過最大問題係小朋友好容易病...

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主

唔讀N班嘅話,平時就要用多d時間教BB野,同埋都要俾佢同其他BB相處下,例如去下playgroup咁,如果唔係驚佢到時讀幼稚園無咁快適應到。

男爵府

若不是自己湊,比小朋友返n班,我比小朋友返咗n班,發現明顯進步好多,
而且有小朋友一齊玩,好開心,我小朋友最大進步,自己食野,而2years 3months 仲介埋尿,可能返學睇到其他小朋友上厠所,仲返到學校唱歌。好happy

大宅

我仔有讀呀,我覺得番半日都唔錯,唔駛淨係對住姐姐。

我覺得佢番學都開心,變得好多野講,因為日日都有新奇事發生,唔係淨係和姐姐你眼望我眼咁。

N班無乜壓力,玩啫。

除非你全職湊,否則讀N班係好選擇。

複式洋房

回覆樓主:

返 n 班對發展有好大既幫助架!!點都報左先,不過好難先收架, 得好少學位,多數睇面試表現呀...

大宅

Hazel_lam1214 發表於 18-5-9 11:36
返 n 班對發展有好大既幫助架!!點都報左先,不過好難先收架, 得好少學位,多數睇面試表現呀...
...

依個年紀一舊飯咁

複式洋房

pigpig1223 發表於 18-5-9 15:54
依個年紀一舊飯咁

我報左好多間,希望有間收啦, 我仔都係成舊飯呀。。。

大宅

回覆樓主:

1.n班對小朋友黎講正常係無壓力
2. 其實你可以收左你先諗讀唔讀,依家n班唔同以前,唔係 必收 嫁。
3.
如果你係進取少少的家長
正如某jm所講
依家唔讀n班
到第時爭入k1的時候就會後悔喇
你係學校
你都想收番自己現讀生先啦
就算間學校冇搞n班
你上左幾個月堂
對面試表現點都有正面影響
加上好多學校會中意收受過教育的學生
有d幼稚園仲會特別中意收某d幼兒園出黎的學生