1-3歲

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我係ftm都有工人,安排左阿女讀n,返n後明顯有進步,合群有紀律自理開心活潑左,最大發現係鐘意讀書唱歌跳舞

洋房

無論係FTM, 抑或有工友教小朋友,N 班既功能及效果係其他做法代替唔到。
2-3 歲小朋友除左自己探索,亦會嘗試模仿他,特別係朋輩;係一個充滿小朋友既環境,小朋友要學習同其他人溝通,學習點樣守群體紀律。即使自己係幼稚園教師,呢D都教唔到,因為缺乏相應環境。

除了一星期五日,每日三小時既N班,小朋友大部份時間仍然係屋企,所以教庭教育亦好重要。

當然,亦要睇每個人既家庭環境,例如經濟能力,有無人照顧小朋友等,父母有能力,有心,俾人家加自己教係好好既做法。

民房

pigpig1223 發表於 18-5-7 17:19
N班其實重要嗎? 仔仔上年2月出世。。
依一刻我地2公婆都唔想咁細個就有壓力。。不過我地係在職父母。。平 ...

返咗可以開多啲嘢,其實n班主要都系唱下歌跳下舞,應該冇乜壓力嘅

複式洋房

pigpig1223 發表於 18-5-25 00:24
我其實都好忐忑。。

時代唔同咗,以前啲媽咪多數唔使做留喺屋企湊小朋友, 而家小朋友返n班嘅媽咪多數都要返工㗎啦,以前都唔會有n班playgroup, 有嗰啲都係叫做托兒所

民房

susuki607 發表於 18-7-24 11:08
我原本都想比囡囡早點學習群體生活, 報了3間, 唉...全部都話WAITING..算啦都係比佢玩多一年
...

好快有得報啦?我BB依家17個月,仲未報

首頁

尾頁

跳至