親子旅遊

跳至

首頁
45678...16

尾頁

子爵府

1213 發表於 18-5-11 10:51
大家要的唔同, 最緊要啱自己 ...
like 滑雪的一係滑埋夜場, 一係 chur 到好攰 ... 唔使有夜生活都 o ...

係 like 滑雪真係會玩到盡

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

yp26 發表於 18-5-11 09:33
佢哋會搞基本基本要識嘅動作 都唔難嘅問題不大 但係學識咗之後就要睇你哋夠唔夠 膽 上山玩 :happ ...

係咪第一日join佢個纜車pass抵d呢?
放下自在

子爵府

好媽媽勳章

SUESUECHENG 發表於 18-5-8 14:30
到, 已買韓亞, 8-16/2, 2大1小. 阿仔到時剛5歲, 第一次去韓國, 會去雪場stay 4日3夜, 再返首爾. 未諗定邊個 ...
我今次都打算去high 1,但雪場酒店暫時未有得訂.

珍珠宮

NamB 發表於 18-5-11 17:49
我今次都打算去high 1,但雪場酒店暫時未有得訂.
我舊年 8月尾買左機票就訂, 得官網有房, early bird discount 10% off

子爵府

好媽媽勳章

1213 發表於 18-5-14 09:42
我舊年 8月尾買左機票就訂, 得官網有房, early bird discount 10% off

Thanks. 我到時留意下.
請問high1和龍平, 你覺得呢度好啲呢?

珍珠宮

NamB 發表於 18-5-14 09:55
Thanks. 我到時留意下.
請問high1和龍平, 你覺得呢度好啲呢?
可能早過 8 月尾已經放緊, 不過之前我冇睇 ...
原本見冬奧唔打算去的, 不過細的都係 like 滑雪, so ... :p

咁講, like 滑雪的會鐘意 high 1 ; 一半半的 (好似我咁) 會鐘意龍平

佢地各有特色, 睇下自己想要咩 :

high 1 有由山頂落到山腳的初級, 夠晒長好好玩 ;

龍平的 >> rainbow << 要中級先滑到

2 到都可以坐 gondola 上山頂影相, high 1 山頂好小地方行, 只有中間眼見的地方影相, 冇得行的

龍平有好幾個觀景台, 有山路可以行入去睇雪景, 好正

我覺得 high 1 幾好的有 :

1. 夜滑請教練有 8 折, 而教練收費重係 2014 alpensia 價

2. 我地去果幾日有女仕夜滑 free lift pass, 只租 gear 可以滑 18:00-22:30, 超抵

3. 申請外個人 member, 租 gear & 買 lift pass 每人每日有一次 6折

我覺得龍平好的有 :

1. 山腳檔仔的雞肉串冇得輸

2. 有好多玩雪的地方 (high 1 因地型關係, 山腳窄 ... 唔太適宜係山腳玩, 要玩可能係酒店附近玩 ... 眼見 high 1 的 shop 係冇雪夾果 d 賣的)

暫時諗到咁多, 希望幫到你

ps. 我地 2019 cny 會去龍平 :p

珍珠宮

重有一樣

high 1 好得意, 係山頂對落小小有段有運輸帶的初級道, 雖然運輸帶超慢, 但唔使抬野行餐 c ...

子爵府

好媽媽勳章

1213 發表於 18-5-14 10:55
重有一樣

high 1 好得意, 係山頂對落小小有段有運輸帶的初級道, 雖然運輸帶超慢, 但唔使抬野行餐 c ...:go ...
Thank. 我老公就係睇中呢點, 同埋初級都可以响山頂滑落黎, 所以偏向high 1, 但我唔滑既, 我驚好悶, 但我又鐘意high 1啲房, 新啲靚啲.

珍珠宮

NamB 發表於 18-5-14 11:25
Thank. 我老公就係睇中呢點, 同埋初級都可以响山頂滑落黎, 所以偏向high 1, 但我唔滑既, 我驚好悶, 但我又 ...
你完全唔滑 ? 住幾多日 ?
high 1 有賭場, 同 7月新開的水上樂園, 另外可以坐 shuttle 出去行下 ... 不過唔知有咩行, 我只出去 lunch ...

大宅

1213 發表於 18-5-14 14:31
high 1 有賭場, 同 7月新開的水上樂園, 另外可以坐 shuttle 出去行下 ... 不過唔 ...
請問首爾去HIGH 1可以坐咩車? 遠嗎?

珍珠宮

粟米沙律 發表於 18-5-14 14:40

icn 機場到 high 1 直巴每日只有 07:10 一班

網上通常見人係:

1. icn 坐巴士 / 地鐵去清涼里 - >
火車
-->
古汗 --> shuttle / 的士去 high 1

2. icn 9c 巴士 (班次 : 0930, 1330, 1530, 1930 ) 去古汗 --> shuttle / 的士去 high 1

遠架, 包車去都要 4 個鐘

子爵府

1213 發表於 18-5-14 14:51
icn 機場到 high 1 直巴每日只有 07:10 一班
網上通常見人係:1. icn 坐巴士 / 地鐵去清涼里 - >
火車 --> ...
好厲害,韓國通

大宅

回覆 1213 的帖子

你龍平喺邊到book? how much?

珍珠宮

happykk 發表於 18-5-14 16:28
好厲害,韓國通
唔好笑我啦, 去 high 1 最頭痕係交通, 雖然前年多左直巴, 但得一班我地坐唔到
搵料時又發現唔太多, 所以一見就集底

子爵府

好媽媽勳章

1213 發表於 18-5-14 14:31
high 1 有賭場, 同 7月新開的水上樂園, 另外可以坐 shuttle 出去行下 ... 不過唔 ...
Thanks. 我應該唔滑, 打算住4日3夜, 阿仔同老公鍾意滑.

珍珠宮

NamB 發表於 18-5-14 17:38
Thanks. 我應該唔滑, 打算住4日3夜, 阿仔同老公鍾意滑.

睇錯野 tim

珍珠宮

粟米沙律 發表於 18-5-14 14:40

首爾去 3個鐘

男爵府

好媽媽勳章

各位好! 第一次去首爾滑雪,暫時已BOOK 龍平龍之谷渡假酒店, 想請教一下有無人去過,可否去到搵滑雪教練....學校之類,收費如何?謝謝!

子爵府

虎到金來勳章

19農曆新年我都會去韓國, 唔計頭尾兩日會有5個full day, 暫定去愛寶, 滑雪, 南怡島, 我想請問上網睇1 day或2 days滑雪既tour, 可唔可以只係小朋友滑雪? 想去大明玩埋水上樂園, join 2 days還是兩個1 day tour好d?

大宅

1213 發表於 18-5-14 10:46
可能早過 8 月尾已經放緊, 不過之前我冇睇 ...
原本見冬奧唔打算去的, 不過細的都係 like 滑雪, so ...

想問一下如果住返市區既話應該住明洞定弦大好?因為怕農曆新年期間,會唔會好多地方都無開呢?謝謝

首頁
45678...16

尾頁

跳至