跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我們一家 二公婆及八個月B將搬到澳門。請問B有什麼返學選擇呢?

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

2歲入托兒,3歲開始幼稚園

複式洋房

borabora1224 發表於 18-5-8 17:23
2歲入托兒,3歲開始幼稚園

謝謝。但本地的我的小朋友是否不合資格? 因他是香港人?

大宅

回覆 ehoi1105 的帖子

托兒所唔清楚用passport既收唔收,始終唔係本地人,幼稚園就一定可以用passport報

大宅

ehoi1105 發表於 18-5-8 17:28
有D托兒所會寫明澳門人有優先,
有D就無呢個政策,
所以要睇返您報邊間托兒所而

托兒所係抽籤,
當然係入學期後(9月後)可以拍門問下仲有無位

別墅

畀面勳章 BK Milk勳章

ehoi1105 發表於 18-5-8 17:28

托兒所都可以用passport申請,不過會貴d

複式洋房

joycekitty223 發表於 18-9-13 00:05

謝謝。再請問氹仔那間托兒所好評多D呢?

別墅

joycekitty223 發表於 18-9-13 00:05

香港人都可讀托兒所

別墅

ehoi1105 發表於 18-9-13 12:27
謝謝。再請問氹仔那間托兒所好評多D呢?

托兒所係抽籤架,好唔好都要抽中先得,私托另計

複式洋房

ehoi1105 發表於 18-5-8 11:09
我們一家 二公婆及八個月B將搬到澳門。請問B有什麼返學選擇呢?

我地都係香港搬澳門住。因為小朋友快兩歲。好擔心返學問題。為佐爸爸可安心工作,我自己湊仔仔澳門香港兩邊住(emoji)

複式洋房

Jenny860808 發表於 19-2-17 10:14
我地都係香港搬澳門住。因為小朋友快兩歲。好擔心返學問題。為佐爸爸可安心工作,我自己湊仔仔澳門香港兩 ...

澳門都有幾個playgroups 我個仔參加過小太陽。感覺不錯 現在周末仍有上堂

複式洋房

ehoi1105 發表於 19-2-17 10:17
澳門都有幾個playgroups 我個仔參加過小太陽。感覺不錯 現在周末仍有上堂
...

係澳門未識到朋友。所以打算下禮拜六又返香港(emoji)

複式洋房

ehoi1105 發表於 19-2-17 10:17
...

屋企人都討論過BB返學問題。
最後決定小朋友都係返去香港就學。
爸爸每個禮拜五收工返香港。
我同小朋友鐘意留香港或澳門都可以。
過黎澳門住一排,發覺沒朋友都幾悶下。又吾知要湊個仔去邊活動。唔知邊度有體育館供小朋友玩架(emoji)

大宅

回覆 Jenny860808 的帖子

我仔過到澳門好多野啱佢玩,去玩電動車,去永利坐攬車,去下公園,澳門D公園好玩D,去玩滑草,去下酒店playhouse, 有時去下展覽/嘉年華...大人就🤦🏻‍♀️其實都幾悶自己無係澳門生活/工作過,好難可以識到朋友啦⋯⋯

複式洋房

borabora1224 發表於 19-3-5 17:48

我仔過到澳門好多野啱佢玩,去玩電動車,去永利坐攬車,去下公園,澳門D公園好玩 ...

系啊,我宜家系香港啦。遲D先過去

大宅

我仔係香港讀K, 所以都係長假先過澳門玩中央公園幾好玩架,你帶小朋友去玩啦~

複式洋房

borabora1224 發表於 19-3-5 21:36

我仔係香港讀K, 所以都係長假先過澳門玩中央公園幾好玩架,你帶小朋友去玩啦~

好。下次去查下。我都未識路。

大宅

氹仔好細,你好快可以熟曬!近官也果面有D baby gym 設施,我間唔中都帶我仔去玩下🙈

複式洋房

borabora1224 發表於 19-3-5 21:58

氹仔好細,你好快可以熟曬!近官也果面有D baby gym 設施,我間唔中都帶我仔去玩 ...

好架,唔該曬你。
每次過去最多住半個月。租屋始終都係五中意。所以湊仔仔返香港住。舒服好多

大宅

適應左會好D旣⋯⋯我係渡假心態🤭

首頁

尾頁

跳至