跳至

首頁

尾頁

大宅

希望各位有經驗可以分享下.
我十幾年前成功申請了pr, 有residence權, 我續了兩次rrv, 但冇返去定居。 而家我要喺澳洲申請mortgage, 銀行要我出示PR證明, 請問是否rrv才是pr的唯一證明?

因為我已經申請咗rrv大約兩個月仍然未批, 其實我嘅pr身份是否仍然有效? 而家都唔知用咩證明我PR身份, RRV又唔知幾時攞到... mortgage申請完全被拖慢…… 大家有冇辦法?

大宅

muisiuwai 發表於 18-5-8 17:58
我十幾年前成功申請了pr, 有residence權, 我續了兩次rrv, 但冇返去定居。 而 ...

你一直無係果邊住,RRV可能有D危

別墅

muisiuwai 發表於 18-5-8 17:58
我十幾年前成功申請了pr, 有residence權, 我續了兩次rrv, 但冇返去定居。 而 ...

如果移民局唔批你既rrv , 咁可能你就失去pr, 要重新申請移民
但好似批rrv時間長左,未必唔批,再等下,如果急,就send email問下你想買樓,但冇辦法証明pr, 可以點做

大宅

回覆 muisiuwai 的帖子

如果你現在買樓,需要比額外印花稅?? RRV 要等好耐才批,可能要等4-6個月!

大宅

ltdcorp 發表於 18-5-17 12:58
回覆 muisiuwai 的帖子

如果你現在買樓,需要比額外印花稅?? RRV 要等好耐才批,可能要等4-6個月!

4~6 months? are u serious?

首頁

尾頁

跳至