自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

333s 發表於 18-5-9 11:44
政府科技人才入境計劃一年輸入1000名內/外地人才

申請成功的科技公司或機構,可獲配額輸入非本港科技專才 ...

好簡單,香港有冇咁大需求呀
而且,美其名係輸入專才,其實係黎香港取經。

㸃解?因為香港係唯一個中國地方未受外國規限輸入「真正」高科技嘅技術同產品。(呢個係97前政府留底嘅最值錢遺產。)
相信,不久將來呢個待遇亦隨著香港未能夠真正實行一國「兩制」下而取消。到時情況就好似依家國內大型製做業遷移到越南一樣⋯⋯人去樓空。

珍珠宮

終極熊貓 發表於 18-5-9 13:01
同意,所以一見到呢啲政策都有啲火起
本地支援又少。。。就算有,俾創舊局食哂
...

我之前睇新聞,有香港人研究到一個電子產品可以幫到某類病人(唔
記得咩產品),攞埋獎,但申請創科局funding 唔成功。

又有間香港專整app 既公司申請創科局funding,佢話好難申請。

其實香港好多科研人才,之間有個香港人發明可以行樓梯既輪椅。

未有滴滴、uber 前,有d app 已經可以call 的士、van 又估到價錢添。

珍珠宮

choco_soup 發表於 18-5-9 14:51
我之前睇新聞,有香港人研究到一個電子產品可以幫到某類病人(唔
記得咩產品),攞埋獎,但申請創科局fundin ...

因為要俾「指定」人士嘛
你所講果啲,嘩,你好叻叻,係會有機會幫到人喎,我就係唔批

子爵府

回覆樓主

有冇搞錯
香港冇IT 專才咩?

伯爵府

shita0107 發表於 18-5-9 12:51
因為香港呢行人工唔夠平。
但如果佢出呢個計劃,平價請到人,點會再請香港專材⋯⋯

呢類咁高學歷的專材,人工一定不會比香港本土職員人工平,可能仲要個package 好吸引先留得住。 如果用同等福利,吸引外地名牌大學的香港留學生回流仲好啦

象牙宮

回覆樓主:

只諗到迫爆香港

大宅

asa2012 發表於 18-5-9 15:24
呢類咁高學歷的專材,人工一定不會比香港本土職員人工平,可能仲要個package 好吸引先留得住。 如果用同 ...

係,香港唔係無科研,只不過係無人投資。
而家呢1000人,唔知開幾多價?
同埋香港公司開刀時,IT係第一批食無情雞。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主

攞住碩士博士嗰啲,未必有料到。
以前見過唔少係外國讀碩士博士嗰啲人,係Hea讀嘅,屋企又唔使等佢養,咪讀住書過日子囉!
其實攞住碩士博士學位,冇工作經驗,都幾牙煙,點樣同有工作經驗嘅人夾得來,先係大問題

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

pi0219 發表於 18-5-9 12:40
係, 唔知點解D高官甚至前大學校長都話香港缺乏科研人才
以生物科技為例, 好多學位畢業生因為搵唔到相關職位 ...

同意。政府班人可能唔係果d 行業既專業人士,唔知巿場係點。

我當年都做唔番本行。全班90人得幾個人係入得番本行,其餘既轉晒field。一兩個去外國進修既人咪全部做番果行。

有朋友就嫌香港d 老闆冇遠見,自己執包袱去日本讀書順便搵工,最後響當地入左ibank 度做。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

bosch 發表於 18-5-9 15:34
同意。政府班人可能唔係果d 行業既專業人士,唔知巿場係點。

我當年都做唔番本行。全班90人得幾個人係入 ...

最幣係連前校長徐立之都係咁講

真令人懷疑佢地其實係想輸入高科技(廉價)人才, 只係食左括弧入面個2個字姐.

大宅

回覆樓主:

香港老闆裁員第一批一定係IT,話佢地重視人材真係得淡笑。

子爵府

根本不是香港無人材,是無機會,為什麼因為無公司LAW,公佈的似高級技術員多D,連最基本的全球化都唔知(現在還有留住在這地的想法好恐怖),都唔知創科局班友做什麼,最缺的是想法的人(這些人只要有人給錢就得),不是技術,技術香港都有,只是你們政府最初訓練了好多人結果多到叫人上去,現在又來唔夠人?

珍珠宮

333s 發表於 18-5-9 11:44
政府科技人才入境計劃一年輸入1000名內/外地人才

申請成功的科技公司或機構,可獲配額輸入非本港科技專才 ...

有限定7個範疇,望落多數係外國leading specialties......

珊瑚宮

pi0219 發表於 18-5-9 12:40
係, 唔知點解D高官甚至前大學校長都話香港缺乏科研人才
以生物科技為例, 好多學位畢業生因為搵唔到相關職位 ...

姨生女港大大三好難找實習公司
(就是請外來專才果類行業)

水晶宮

Amy47 發表於 18-5-9 12:25
香港還有地方增加人口嗎?

一個咸濕阿伯娶個女人就帶埋人地一家成年仔女落黎、香港真係冧了

水晶宮

pi0219 發表於 18-5-9 15:43
最幣係連前校長徐立之都係咁講

真令人懷疑佢地其實係想輸入高科技(廉價)人才, 只係食左括弧入面個2個字姐 ...

淘汰香港人就真

水晶宮

白毛毛 發表於 18-5-9 12:56
如果係金融科技方面,我地覺得係缺。非香港無畢業生出,又非港産畢業生唔夠人叻,而係唔夠大膽同創意。可能 ...

叻既當香港跳板、最怕呢個計劃又變左另一樣野、睇下之前幾多大陸專材、有幾個留在香港發展貢獻

珍珠宮

thankyou201020 發表於 18-5-9 15:46
根本不是香港無人材,是無機會,為什麼因為無公司LAW,公佈的似高級技術員多D,連最基本的全球化都唔知(現 ...

香港/中國商界至家長依家都普遍短視,個個諗住撈一筆/食水龍,冇心去培養人才,睇下依家大學商科佔資源比率多少就明白。

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-5-9 15:51
叻既當香港跳板、最怕呢個計劃又變左另一樣野、睇下之前幾多大陸專材、有幾個留在香港發展貢獻
...

寶石宮

2023年兔年勳章

終極熊貓 發表於 18-5-9 15:11
因為要俾「指定」人士嘛
你所講果啲,嘩,你好叻叻,係會有機會幫到人喎,我就係唔批

四百萬寫個app

首頁

尾頁

跳至