想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

super_cat 發表於 18-5-13 23:15
我之前左邊卵巢有2個分別2.x 同3.x cm嘅朱古力瘤,本身都可以唔割嘅 ,但我又係一路都未有BB, 醫生話日後做 ...

係呀,感謝你既意見
可惜我雙側都有瘤,最怕手勢唔好傷左卵巢返唔到轉頭,怕日後影響IVF取卵的結果,但唔割又怕好似你個醫生講毒素傷卵子,真係行每一步都唔知結果會係點

大宅

tracylam626 發表於 18-5-12 08:18
我就係兩邊卵巢有朱古力瘤,已經有5年啦,無影響卵巢功能同卵子數量,一邊輸卵管塞左+積水,我無做手術, ...

感謝你的建議,祝好孕(emoji)(emoji)

男爵府

may2565 發表於 18-5-13 23:40
係呀,感謝你既意見
可惜我雙側都有瘤,最怕手勢唔好傷左卵巢返唔到轉頭,怕日後影響IVF取卵的結果,但唔 ...

我嗰陣再搵個有幫人做人工受孕嘅醫生攞建議同做手術,佢哋會比較清楚卵巢手術對日後iui/ivf嘅影響,會就住嚟割

別墅

may2565 發表於 18-5-13 23:40
係呀,感謝你既意見
可惜我雙側都有瘤,最怕手勢唔好傷左卵巢返唔到轉頭,怕日後影響IVF取卵的結果,但唔 ...

你決定左點做未呀?

大宅

RUBYWWW 發表於 18-5-15 22:25
你決定左點做未呀?

未呀,之前突然身體有事做左手術
可能調理下先再諗

大宅

super_cat 發表於 18-5-14 00:22
我嗰陣再搵個有幫人做人工受孕嘅醫生攞建議同做手術,佢哋會比較清楚卵巢手術對日後iui/ivf嘅影響,會就住 ...
係 同醫生講番想有bb 佢會就住

我之前2邊卵巢都割左(微創) 最大個粒5cm割完1年左右因為未中 所以覆診個陣順便驗埋卵巢指數
結果2邊指數都好正常

問番醫生 佢話做手術個陣知我想有小朋友
所以無電過卵巢 無破壞卵巢組織

同埋可以順便叫醫生做手術個陣照埋輸卵管
做iui都會需要照

不過我覺得做左手術點都會有啲影響 睇個醫生手勢影響幾大
同埋本身子宮內膜異位有難啲有~(手術後到而家年半都唔中 打算iui)

男爵府

babybeans 發表於 18-5-16 08:20

我之前2邊卵巢都割左(微創) 最大個粒5cm割完1年左右因為未中 所以覆診個陣 ...

我嗰陣未做手術就排定政府,之後都係hea hea吓,到我有諗住搵返私家做iui 時就收到政府電話話排到了

我嗰陣割朱古力瘤都有照埋輸卵管,係通的

大宅

babybeans 發表於 18-5-16 08:20

我之前2邊卵巢都割左(微創) 最大個粒5cm割完1年左右因為未中 所以覆診個陣 ...

你個fsh amh 指數好都未中?我都岩岩做完~

大宅

Dalkishan 發表於 18-5-16 12:50
你個fsh amh 指數好都未中?我都岩岩做完~
可能我本身個身體太差掛不過我個醫生覺得我係可以自然 成日叫我努力試
只係我太心急..想試下iui

大宅

babybeans 發表於 18-5-16 13:57
可能我本身個身體太差掛不過我個醫生覺得我係可以自然 成日叫我努力試
只係我太心急..想試下iui
...

但你都試左年半~我諗住試半年無就ivf

複式洋房

我個情況同你都幾似,都係左右2邊各有一粒朱古力瘤,年紀都唔細(33歲)結婚差唔多4年,都冇BB
因為想生BB,醫生都係俾咗呢2個建議俾我
1. 做微創切除,切除朱古力瘤後既首6個月,係自然懷孕率最高既時間。
可以係段時間努力,如果唔得,就有機會再復發
2. 直接做IVF,咁樣可以避免做手術切除。因為懷孕後,就唔會有經血倒流既情況,冇經血朱古力瘤就會慢慢凋謝。

其實好睇自己點諗。
最後我揀咗做微創切除,岩岩上個月24號先切完。覆完診,醫生已經叫我地快啲努力,
叫我地唔好諗住去睇中醫調理嘥晒D時間,依家努力中⋯⋯

你粒朱古力瘤幾大呀?

別墅

RBW22 發表於 18-5-19 21:42
我個情況同你都幾似,都係左右2邊各有一粒朱古力瘤,年紀都唔細(33歲)結婚差唔多4年,都冇BB
因為想生BB ...

我有一粒4點幾cm係卵巢

大宅

RBW22 發表於 18-5-19 21:42
因為想生BB ...

我兩邊都係大約2.幾×1.幾cm左右
唔算好大,但醫生都話切完未必對懷孕有幫助(emoji)(emoji)

中醫我唔敢講有冇用
但我食中葯日子都唔短,但唔覺身體有咩變化

複式洋房

RUBYWWW 發表於 18-5-19 23:46
我有一粒4點幾cm係卵巢
你醫生點講呀?

複式洋房

may2565 發表於 18-5-20 22:47

我兩邊都係大約2.幾×1.幾cm左右
我嗰2粒同你差唔多,都係2.幾左右唔知對懷孕有冇幫助呀,不過我都係做咗微創切咗
希望可以增加懷孕既機會率啦。

我當時做微創嗰陣,醫生有順便幫我睇埋輸卵管通唔通
同埋係手術時發現我仲有一粒細既水瘤,幫我切埋

別墅

RBW22 發表於 18-5-21 00:36
我嗰2粒同你差唔多,都係2.幾左右唔知對懷孕有冇幫助呀,不過我都係做咗微創切咗
希望可以增加懷孕既機會率 ...

咁你做左微創幾耐呀?
輸卵管有無塞?

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

大宅

renee12345 發表於 18-5-23 02:10
朱古力瘤, 睇中醫
自然懷孕, 開刀生嗰陣做埋切瘤手術
一年後有第二胎

你睇邊個中醫?

別墅

renee12345 發表於 18-5-23 02:10
朱古力瘤, 睇中醫
自然懷孕, 開刀生嗰陣做埋切瘤手術
一年後有第二胎

你朱古力瘤幾大,同位置係邊呀?

禁止訪問

BB防敏心得分享勳章

首頁

尾頁

跳至