興趣嗜好

跳至
[種植] 菠蘿

首頁

尾頁

大宅

舊年老公D同事來屋企燒烤買左菠蘿來燒,凈低個菠蘿頭,佢地叫我試下種。哈哈~~原來真係種到有個菠蘿仔出來.....唔知食唔食得呢

Cheuk2012    發表於 18-5-24 22:56

洋房

佩熙媽咪 發表於 18-5-9 19:53
舊年老公D同事來屋企燒烤買左菠蘿來燒,凈低個菠蘿頭,佢地叫我試下種。哈哈~~原來真係種到有個菠蘿仔出來... ...

菠蘿都種到!好叻呀

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

舊年老公D同事來屋企燒烤買左菠蘿來燒,凈低個菠蘿頭,佢地叫我試下種。哈哈~~原來真係種到有個菠蘿仔出來... ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

大宅

可以食菠蘿葉好拮手呢.

大宅

但經過咁多日都冇大隻到 我諗食得機會好微

子爵府

佩熙媽咪 發表於 18-5-20 22:20
但經過咁多日都冇大隻到 我諗食得機會好微

有無比肥佢?我都有種,今年有3個,佢地生長得比較慢的。

Cheuk2012    發表於 18-5-24 22:57

珍珠宮

2024年龍年勳章

琥珀宮

回覆 佩熙媽咪 的帖子

Cutie

琥珀宮

回覆 GGmahk 的帖子

犀利

大宅

GGmahk 發表於 18-5-22 12:12

我冇呀,係咪要施下肥呢

侯爵府

回覆樓主:

珍珠宮

GGmahk 發表於 18-5-22 12:12

落咩肥? 幾耐一次肥? 點落肥?

珍珠宮

你有無施肥?

子爵府

cakii 發表於 18-5-30 06:35

看相你的菠蘿還未長大,( 菠蘿釘未脹、菠蘿頭未長大) 但是你的菠蘿顏色比較黃是否品種還是太過曬或缺水?你可以比一些稀薄的水肥它,一定要稀薄以免燒根,當差不多去收成時,便不可以再給肥了,以免殘留。以上是我種自己的菠蘿方法,不知是否也合你。

子爵府

cakii 發表於 18-5-30 06:35

很難簡單地說,菠蘿生長時間長,唔同階段落唔同的肥料,有時落粒肥,有時落水肥。

珍珠宮

GGmahk 發表於 18-5-31 08:36
很難簡單地說,菠蘿生長時間長,唔同階段落唔同的肥料,有時落粒肥,有時落水肥。
...

教下路呀,得種緊,長咗好長好高嘅葉,未見菠蘿

首頁

尾頁

跳至