嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

15週年勳章

Bb 6個月時已經唔係好中意食固,有時比d卡通佢睇引佢都肯食,但而家想介睇卡通,佢就唔肯食,但食甜野同大人食既野就有興趣,我已經開始有落小小調味料,但都係冇興趣,係咪煮得唔好食?有冇媽媽識煮d好味既野比bb呀?
回覆 lovelys_purple 的帖子

Hello lovelys_purple ,每個小朋友適應固體食物進度都有吾同,13個月BB 主要以三餐正餐黎攝取全面營養,訓練咀嚼能力和口腔肌肉,有助日後說話能力發展。明白BB唔食固體會令媽媽好煩惱 () 飲奶/零食多係一個比較常見引致BB食正餐時胃口唔好原因,兩餐相隔最好4-5個鐘或以上,佢地專注力有限,通常係進食首15分鐘係佢最專心時間,顏色鮮艷食材餐具,轉變下食物形態都可以吸引到佢食慾,試下用D顏色鮮艷同味道突出蔬菜煮熟壓成蓉,製作芡汁或西式濃湯,增加天然味道黎吸引佢。安排跟返大人食3餐時間,跟大人一齊進食,等BB可以多D模仿,學習到餐桌禮儀和群體生活添,BB有試過嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

15週年勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-11 17:08
回覆 lovelys_purple 的帖子

Hello lovelys_purple ,每個小朋友適應固體食物進度都有吾同,13個月BB 主 ...

有試過一齊食,第一次係好好,但第二次就唔得了,只係貪新鮮(emoji)唔知用咩食材可以煮得好味呢?

男爵府

我仔都係一樣, 13個月淨係鐘意食奶奶, 無論整咩都唔會食得多, 宜且食好耐, 鐘意食大人重味嘢同甜嘢, 試過比佢食餐廳食物無過水, 佢追住食, 自己屋企整面包食唔多, 比個連鎖店面包佢就自己拎住係咁食, bb餅都係, 甜啲就係咁要食, 有時用魚湯(已經用好多魚煮湯大人都覺得超鮮甜)煮粉比佢都只係食少少, 有時無辦法都要比佢落地玩住食先食多幾啖,

lovelys_purple 發表於 18-5-11 20:04
有試過一齊食,第一次係好好,但第二次就唔得了,只係貪新鮮(emoji)唔知用咩食材可以煮得好味呢?
...
早餐可以用奶配搭唔同穀麥類食物, 例如奶+麥皮/薯蓉+生果碎,奶+穀類早餐,奶+蕃茄芝士三文治。午/晚餐可以選擇星星粉、字母粉、通粉, 上海麵等煮稔少少, 剪碎dd; 湯底方面可以用蕃茄、魚、瘦肉(水展、梅頭稔D嘅肉)。煲天然味道滋潤嘅湯水,例如雪梨水﹑蘋果水﹑竹庶水﹑紅蘿白栗米水等都得架。BB中唔中意用手仔拎住食物自己食呀?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
laibebemama 發表於 18-5-14 10:46
我仔都係一樣, 13個月淨係鐘意食奶奶, 無論整咩都唔會食得多, 宜且食好耐, 鐘意食大人重味嘢同甜嘢, 試過比 ...
一歲以上小朋友主要營養來自三餐固體, 淨係食奶唔夠營養, 重味同甜食都唔鼓勵架。建議媽媽用天然味道/多元化嘅食材,等小朋友可以全面吸收需要嘅營養呀! 媽媽可以參考以上我地嘅建議, 睇下小朋友食唔食呀?

大宅

MommyPanel勳章

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-14 16:15
一歲以上小朋友主要營養來自三餐固體, 淨係食奶唔夠營養, 重味同甜食都唔鼓勵架。建議媽媽用天然味道/多元 ...

好用心整野食,但係bb無興趣食。

複式洋房

laibebemama 發表於 18-5-14 10:46
我仔都係一樣, 13個月淨係鐘意食奶奶, 無論整咩都唔會食得多, 宜且食好耐, 鐘意食大人重味嘢同甜嘢, 試過比 ...

我2個孖女都12個月啦,都係唔肯食粥,食固食得好差,依家仲係餐餐都係奶,做媽媽既見到朋友仔既同齡bb食固食咁好真係好羨慕,唉,好頭痛,自己又心急,煮咩都係食幾淡就唔再食,試好多樣野都係只食得少少,生果甜既野都會肯食d,但只是貪新鮮,下次又唔肯食,又特別鐘意食紫菜,都唔知仲可以做到d咩啦(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
回覆 小林太bb 的帖子

Hello 小林太bb,bb無興趣食固體的確會令媽媽好煩惱! 比較常見嘅BB無興趣食原因: 未有餓意、引起親人注意,進食環境/食物不能引起佢興趣 ,四周事物比食飯更有趣/吸引。媽媽要固定BB食飯時間,避免餐前進食零食,兩餐相隔4個鐘或以上,控制進食時間30分鐘左右不再進食。每日做20分鐘戶外活動,增加BB熱量消耗,避免BB玩到投入時馬上要吃飯,一家人開開心心咁一齊食飯,都可感染BB喜歡食飯架。媽媽有冇俾BB試過手指食物?

首頁

尾頁

跳至