嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

驗尿驗到HVA指數有14,高出標準數10,話要排期做mibg掃描檢查有冇神經母細胞瘤,有冇人有試過類似經驗?姑娘話要排4-5個月先有得做檢查,問佢駛唔駛轉介比我出私家做又話唔駛咁急,如果真係有咩事,幾個月等咁耐令情況惡化點算?

大宅

momojai 發表於 18-5-11 02:43
驗尿驗到HVA指數有14,高出標準數10,話要排期做mibg掃描檢查有冇神經母細胞瘤,有冇人有試過類似經驗?姑 ...

想問你個小朋友幾大?
邊度話要排咁耐?
呢種瘤會有機會轉移,唔好等要儘快去驗!希望唔係呢個病啦

複式洋房

Wandyip 發表於 18-5-11 16:40
想問你個小朋友幾大?
邊度話要排咁耐?

我小朋友16個月大,因為手腕有腫瘤,係瑪麗小兒腫瘤科睇,依家都未肯定咩黎,我都好驚訝點解要排咁耐去確診一個懷疑係咁危險的病很擔心中

複式洋房

Wandyip 發表於 18-5-11 16:40
想問你個小朋友幾大?
邊度話要排咁耐?

我依家等緊醫院個期出,未知確實幾時,如果真係幾個月咁耐,我都要問下佢點算,講比我聽嚇餐死

大宅

momojai 發表於 18-5-12 01:20
我依家等緊醫院個期出,未知確實幾時,如果真係幾個月咁耐,我都要問下佢點算,講比我聽嚇餐死
...

瑪麗醫院應該會好快比到期去照架喎,同埋兒科腫瘤佢地都好出名。
咁想問佢地係咪仲未開始落藥架?

複式洋房

Wandyip 發表於 18-5-12 08:58
瑪麗醫院應該會好快比到期去照架喎,同埋兒科腫瘤佢地都好出名。
咁想問佢地係咪仲未開始落藥架?
...

未,因為其實驗尿指數高左少少姐(14同10的相差),係懷疑,但電話姑娘係咁講星期一打黎,叫我等通知,今日仲未收到期,佢話個期都要預4-5個月

大宅

momojai 發表於 18-5-12 12:21
未,因為其實驗尿指數高左少少姐(14同10的相差),係懷疑,但電話姑娘係咁講星期一打黎,叫我等 ...

咁佢依家隻手個腫瘤有冇用藥醫定係要確認係乜類型先醫呀?

複式洋房

Wandyip 發表於 18-5-12 16:03
咁佢依家隻手個腫瘤有冇用藥醫定係要確認係乜類型先醫呀?

手都未用藥架,因為未肯定咩黎,之前話血管瘤,之後有教授睇完話血管畸型,之後有外科教授研究完又話係淋巴積水,等下次覆診再傾咁講
Jm你有相關經驗嗎?感謝你回覆

大宅

momojai 發表於 18-5-12 16:07
手都未用藥架,因為未肯定咩黎,之前話血管瘤,之後有教授睇完話血管畸型,之後有外科教授研究完又話係淋 ...

哦~ 咁佢地都未能確診,但最緊要個血止數會唔會有問題囉~
我都有啲經驗,你可以再問我!

首頁

尾頁

跳至