心聲留言

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

都有可能關事

瑪瑙宮

Mnbvcxdsa 發表於 18-5-13 08:24
回覆 singzone 的帖子

我母親健在,我感覺到母親應該有同佢哋傾過想修復我們關係,但無用,佢哋唔會改變對 ...

就黎端午, 中秋, 重陽, 做冬, 團年, 初一, 你媽生日 etc. 你會唔知佢地約幾時, 你 no show 你媽都會唔開心.

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-5-13 08:24

我母親健在,我感覺到母親應該有同佢哋傾過想修復我們關係,但無用,佢哋唔會改變對 ...

如果你媽媽賞試過修复都吾得,相信你不說可能她心中都有数,媽媽所想事情或者膽心太多,我自己反而覺我會直说給媽媽知被其他家庭成員孤立了,會叫佢吾好膽心明白可能兄弟姊妹緣盡,自己都無再吾開心,任何一方吾願意一放下心中的刺,其實好難解决。

珍珠宮

回覆樓主:

冇期望,冇失望!
不要對人有什麼期望,包括家人!

公爵府

我好唔想見佢哋,不過過節媽生日我都會出席,我都唔想佢唔開心,我媽過節喜歡見一家人齊齊整整一起食飯,其實我而家巳經擔心出席場面,我一定好難受,我個心除了同我最啱傾嗰個,其餘的我都巳唔當佢哋兄弟姊妹,對佢哋巳心淡,但我出席又要做戲比媽睇,當無野,我以前同佢哋食飯,我會有講有笑,但從今以後我同佢哋食飯我笑唔出,我諗番佢哋一齊去旅行無問過我去唔去嗰次,佢哋去旅行前我有同佢哋食過飯,我當時唔知佢哋將會去旅行,個個好神秘,無人提過去旅行的事,其實佢哋一早講好食飯唔好提唔好傾旅行的事唔好比我知道怕我跟埋去,佢哋以前去旅行前會一齊傾旅行的事傾得好開心,覺得比人怕咗我咁,諗番起都嬲,之後仲另開群組唔加我,,我都諗住等到媽離開後,我唔再見佢哋

公爵府

係!要有一方放下心中的刺,在我心兄弟姊妹巳緣盡

公爵府

回覆 v.sweet 的帖子

認同

瑪瑙宮

Mnbvcxdsa 發表於 18-5-14 08:03

我好唔想見佢哋,不過過節媽生日我都會出席,我都唔想佢唔開心,我媽過節喜歡 ...
初一重頭痛, 佢地 d 細路都有去旅行, 都知你無去, 咁你重派唔派利是? 第一次唔見你同行, 佢地可能同 d 細路話你地唔得閒, 到佢地大個又點解話呢? 可能話有叫你地架, 你地唔黎咋.

Mnbvcxdsa    發表於 18-5-15 11:27

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-5-11 12:05
回覆 至愛朱古力 的帖子

之前有同過其中一個鬧過交,就是同我由細到大唔啱嗰個,不過我哋每次鬧交完都好快 ...

咁你要先檢討自己喔,或者你主動啲係群組裡面講野

男爵府

回覆樓主:

比著我會即刻退group.

大宅

回覆樓主:

唔係朋友係親兄弟姊妹,佢哋全部人都咁做既話,我覺得樓主真係要好好咁自我檢討。一定係有原因。而親人一定有嘈交,過後依然係親人。能夠做到親人,應該好好珍惜緣份。主動去修補關係吧!

伯爵府

回覆樓主

我覺得你性格都幾負面。 直到呢一刻都無人正面話你知咩事一, 你幻想到全世界都勁憎你, 又自我保護憎返佢地先。 大部分既野都係你估架喎。

我都好似你咁架, 一俾人冷落就會亂諗。 但咁樣唔岩架! 你會嚇走身邊既人。 可能咁岩大家都唔得閒呢?! 可能大家都見對方唔出聲, 唔好意思出聲先呢。

有時去旅行係明你知請唔到假, 又唔好意思唔就你, 咪唔俾你知囉。 唔好亂諗啦。

大宅

回覆樓主:

橫掂你都諗住割席
咪喺個group嗰度講清楚佢囉

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

如果所有兄弟姊妹都唔喜歡你,咁其實你都要諗下自己係咪做左D野令人不喜歡,咪一直話自己冇問題人地點點點。其實你都話自己唔想見佢地,咁咪由得佢地算,自己探媽媽就可以啦。

男爵府

樓主你朋友多唔多,舊同學多唔多來往的?我屋企五兄弟姊妹,其中有一個妹,脾氣好差,小氣計較,好多野都容易睇唔順眼,於是好容易同人爭執同發脾氣,以前都仲有一齊出嚟食嘢,但食完之後好多時佢都會有不滿,於是就搵其他兄弟姊妹呻同埋鬧,食餐飯搞到是非多多,所以後尾大家都怕怕,唔係話嬲佢,但人大左有時出嚟只係想開開心心風花雪月,有個成日發脾氣又咁多野睇唔過眼,連食飯都變成負擔,漸漸就冇人想再同佢食,而家約食飯,都冇通知佢冇俾佢知的,同埋其實佢唔係淨係同屋企人疏離,朋友同舊同學,佢都好容易睇唔順眼,所以而家都40幾歲,冇乜人來往的,我唔係話樓主你一定有問題,但如果一個人唔鍾意你唔出奇,但個個都唔鍾意你,真係有需要諗一諗會唔會有啲咩問題,或者係平時出嚟嘅時候你係金錢分擔方面唔係咁好?要人就你多?定還是講嘢方面有啲嘢令人難受等等,例如尖酸、招積、挑釁、挑剔⋯⋯諸如此類?我個妹見人哋講開心野就會搵位挑剔,總之佢係比較少鄧人開心的人,佢自己本身都係一個負面唔開心嘅人,咁你話呢啲人點樣帶快樂俾人,我個妹到而家都覺得自己冇問題的,佢覺得係其他人唔好唔啱,佢到而家都冇諗過點解屋企人同朋友同學全部都相處唔到,個個都唔鍾意佢,諗一諗會唔會有啲咩問題,或者搵你傾得埋嗰個問一問佢,其他人其實有咩不滿,做兄弟姊妹有今生無來世,有時啲嘢唔使太計較,開心見誠傾傾,自己又改一改,睇下會唔會有改善,退一步做啲野睇睇或者自己都真係有唔啱,我個妹個人好固執我係比較同佢傾得埋嗰個,我都勸過佢,但佢都係堅持自己,所以相信唔會有咩改變

公爵府

回覆 beebee67890 的帖子

多謝你詳細的回覆,我知兄弟姐妹其中有些不喜歡我是覺得我容易發脾氣,佢哋覺得一家人唔須要太客氣,有嗰句講嗰句,加語氣重,但我喜歡就算幾熟都要客客氣氣相處,我好多時佢哋同我講嘢,我聽到唔開心,但我好多時聽完忍住無發火,其實我個心係唔舒服,但最令我控制忍唔到發脾氣是一件好平常事佢哋用鬧的語氣同我講,呢樣我會忍唔住發脾氣,佢哋一星期前係番群組出番聲,不過我個心仲有條刺,我試下控制自己脾氣

公爵府

回覆 beebee67890 的帖子

你講你妹妹覺得自己無錯,是人哋唔啱,可能我的兄弟姊妹都覺得我有問題而我自己又覺得無錯

子爵府

回覆樓主:

其實唔夾咪唔夾,不過屋企人咁係難受啲。佢哋都唔想一齊咪算,一係只大時大節 見,一係咪唔見只見爸媽。
朋友有得揀,兄弟姐妹無,只有揀見少啲或唔見

別墅

回覆樓主:

系咪你為人處事比較執著,說話比較強硬,導致他人感覺唔太舒服?因我個奶奶同你既情況好似,有10個兄弟姐妹,但由於我奶奶說話上總是喜歡擺款,執著同強硬, 導致其他兄弟姐妹都唔太中意佢,其他全部好fd,去旅行都唔會叫佢, 最多過年叫佢去食餐飯,不過佢都唔care,覺得其他人有問題多d,所以我覺得樓主可以先觀察自己是否有些地方可以改變一下自己,認識一下自己會唔會有些缺點自己睇唔到

男爵府

回覆樓主:

吾夾就吾夾……吾加你好正常,嬲都改变吾倒現实……

首頁

尾頁

跳至