在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

眼見小朋友將升小一人,工作又大壓力,諗左半年终於遞交我人生第一封辭職信,開頭老公超讚成,我對ftm 也有期望,阿囡也超開心,但老公同我傾完家用,佢就話有壓力,佢想炒左個只識做家務連買餸煮飯都唔識既姐姐,但我怕如果真係頂唔住我下年返出去做野,又要洗一皮野請番個工人,我叫佢賣左架車(唔洗供,只比停車場和入油,每月冼$4000左右)佢又唔制,話日日搭車返工都要錢,救救大家,比d意見(emoji)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

YLCW 發表於 18-5-12 04:16
眼見小朋友將升小一人,工作又大壓力,諗左半年终於遞交我人生第一封辭職信,開頭老公超讚成,我對ftm 也有 ...

你地似乎未計清楚條數就辭職?

炒左妞姐後,如果繼續有車,咁佢仲係咪覺得大壓力? 冇車同有車既開支差幾遠?

如果一定要留住架車,炒左工人都唔掂既話,你最好返工或者返pt。

雖然你老公冇盡力去慳錢,但錢係佢搵,佢有權決定仲要唔要架車同埋財政分配。揸開車要變番搭公交,我諗多數人有得揀都唔想咁做,男人更加唔肯啦。

如果只係炒工人就解決到問題,咁咪炒左個姐姐。你去學做ftm,適應一下會ok,實搞得掂,同時你都要一年半載至試到你係咪適合做ftm。

禁止訪問

大宅

眼見小朋友將升小一人,工作又大壓力,諗左半年终於遞交我人生第一封辭職信,開頭老公超讚成,我對ftm 也有 ...

我同你情況一樣,年過40剛轉做ftm,真係好唔慣架,以前自己搵自己洗,依家好似要求人比錢。。。
但另一方面,同小朋友相處時間多左好多,以前放工回家小朋友已睡,起身返工小朋友又未醒,單靠星期六日才可相處,依家日日帶住小朋友出出入入,傾計多左,了解多左,總之有得有失,我依家仲學習緊調整自己心理

水晶宮

回覆樓主:

孩子已升P1,返全日,真的可以不要姐姐,孩子返學後,你做家務,買餸,時間很充裕,當年孩子讀小學時,我煮中午飯送去學校和自己食,又可以慳錢,兩個孩子飯錢足夠煮3人餐有餘。

大宅

回覆樓主:

升小一都重要,唔好要工人姐姐,其實無你想像中應付唔到,只糸你用唔用心去做。

大宅

回覆樓主:

講真,無在家自己一人仲輕鬆,何必要對住姐姐呢

男爵府

bosch 發表於 18-5-12 07:42
你地似乎未計清楚條數就辭職?

炒左妞姐後,如果繼續有車,咁佢仲係咪覺得大壓力? 冇車同有車既開支差幾 ...

如果要姐姐的話,自己找份part time要夠cover姐姐嘅開支。

大宅

回覆樓主

我都是40+比我做會炒工人姐姐,雖然辛苦d, 但屋企小一個人住,洗費都小d, 我會自己攪掂家務,事實如要做ftm, 屋企真的要有d 嘢是放棄,令願儲多小小錢

侯爵府

樓主,我都接近40先轉 FTM, 又係有工人和幼童。以前份工OT多,所以好小自已做家務,但决定做FTM後,就下定决心吾要工人,不過我比三個月時間自己學習及適應,工人先離開。有決心一定得,小孩上左小學就多點自油。加油!

伯爵府

回覆 YLCW 的帖子

我係你都炒工人,自己學打理頭家。

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

Nothing is impossible.
無話無工人唔掂
又無話無車唔得

一切還原基本步
萬事都從零開始
漸漸會有新體會
只在乎你自我感覺如何

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

複式洋房

Loveille 發表於 18-5-12 09:05
不如你返pt,揀D返時間短既
咁可以有時間多D陪呀女
fav link:label

想問冇有咩短part-time介紹嗎?

子爵府

回覆樓主:

其實小朋友讀小學返全日係夠時間做家務嘅。不過最初係唔慣㗎喇~慢慢嚟啦~加油!
如果你要keep住個工人,我諗你老公唔會支持你做ftm,咁你唯有搵過份工。

首頁

尾頁

跳至