0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係好崩潰,係咪我真係唔適合做人媽咪....

我係新手媽媽,bb而家13日大,
可能因為開刀嘅關係,bb一出世係醫院係用奶樽食奶,所以佢唔識食人奶(條脷卷向後),
而且佢好心急,每次要食奶都要好快食到,
莫講話慢慢啜人奶,
好彩屋企人都好明白,亦唔介意我餵奶粉比bb

我知道初生bb一日要食大概8餐,
所以我要自己每隔3個鐘左右就叫醒bb起身,
餵佢食奶,初初一兩日好似都work,
不過近呢幾日真係令我好崩潰...
佢夜晚2300開始食奶,食到0005左右,
但係點拍點抱都唔肯瞓,係咁好似扭計咁
見佢打晒喊路、中中下咪放佢落床,
點知一放佢落床一陣就大喊...
幾經辛苦0130瞓左,0220左右佢又大喊,
以為佢肚餓要食奶,比奶佢食,佢食兩啖又喊,
仲要伸直晒個身唔肯比人掃風,
以為佢要換片,換完片依然喊,
要一邊行一邊拍先靜落嚟,不過仲係未瞓...
到0500餵奶個轉,佢食完奶就扭計、扭抱、又喊,
一直玩到我天光0930-1000先肯瞓
佢喊到塊面紅晒,我又唔知佢扭啲咩野...好無助...

我網上見到啲媽咪話有啲bb會百日哭,
但係我個b得13日大都會百日哭?
咩野原因令到佢會百日哭?
請問有咩野方法可以改善?

我而家好怕入夜,因為佢一到夜晚就狂喊,
我就陪佢一齊喊

大宅

我諗好多媽咪都經歷過,我bb第一個月都係咁,唔肯自己瞓,有試過抱住佢坐天光,可以同老公傾下,叫佢半夜輪下更,瞓多一兩個鐘都好,唔好咁擔心,會過去的。不過我feel到唔同階段有唔同麻煩野,例如我b而家3個月,開始厭奶,都好煩惱架,所以唔可以崩潰架,煮到黎就食,育兒之路大把野要面對!

男爵府

chloe_chy 發表於 18-5-12 20:01

樓主你用包被包住佢,要包得好實,bb先會有安全感訓覺

珍珠宮

回覆樓主

對亞,包實D,等佢有安全感D,唔好太灰心,加油,要有信心,每個媽咪都係由新手開始

大宅

回覆樓主

會唔會係肚仔唔舒服?幫佢用I LOVE YOU 手法按摩下肚仔,同埋飲完奶一定要掃到風。

佢中中下你唔好即刻放落床,抱多一陣,佢訓冧啲先放佢落床

可以包實啲,bb岩岩出世會好無安全感架,佢有需要會用喊去同你講。盡量俾多啲安全感啊b。

複式洋房

媽媽加油呀!我個囡都一樣開頭晚晚冇原因地喊,最勁試過由凌晨12點喊到第二日中午12點先訓,中途每次食完奶都唔肯訓要人抱,真係人都癲,你記得要b訓媽訓,我囡今個月滿2個月之後突然夜晚少左喊,可能bb大個左開始適應環境,同埋開始識望人會容易哄好多,唔好灰心好快挨過去!

男爵府

回覆樓主:

我仔仔由十幾日大開始好扭抱,不論日夜,明明好眼訓都唔肯訓教,要人抱住先肯訓,放落床就立即喊,每2小時左右就食奶,我仲要係佢訓著時泵奶食飯沖涼等,我坐月根本無休息過…bb喊係因為佢未適應呢個世界,係你懷抱先有安全感熟睡到,可以試下用包被包實佢,然後抱佢抱到訓著廿分鐘左右先,訓到佢係熟睡先好慢慢放落床,你試多幾次失敗幾次,就會知點樣會成功,同埋bb唔肯訓係咁喊,我會用小小力拍佢屎忽哄佢訓,肯常都work既...
係我個仔1個月半大時,我日頭唔抱佢,由佢喊下,喊到面紅晒先抱,佢可以喊足6個鐘都唔訓,到夜晚佢喊到攰喇,反而好好訓,以為接近介到夜奶啦,點知根本唔成功

男爵府

回覆樓主:

到佢2個半月大時,佢開始望清楚人樣,佢無咁扭抱取安全感喇,佢日頭可以訓係床仔自己玩手食手,夜晚12點飲完奶仲自己訓教介埋夜奶 真係好感動,所以你捱多一排,BB會識自己介夜奶
我個仔而家3個月大,日頭都要我哄佢訓嫁,不過佢既喊聲唔同初生個時嫁喇,會分得出佢係眼訓扭你哄佢,肚餓定係點,唔係大喊抱話,都會由得佢扮喊一陣

大宅

放心,BB初生未識分日夜,日頭打開曬啲窗簾開下電視聲,等BB知道係日頭,夜晚房開小小燈俾BB,如果想佢訓用一張薄被,將佢手手一齊包實,咁樣BB有安全感,我女一個月都日夜顛倒,夜晚又唔肯訓,挨過一個月後BB大啲就好湊D架啦!媽媽加油啊

子爵府

回覆樓主

我仔百日哭
個種感覺真係好無助。
同佢按下l love u ,真係有幫助的。
你有冇買條初生背帶?(百幾二百蚊)我仔好有用,放佢入去好似入返媽媽個肚咁,好快訓,訓冧左放入床,我同老公稱為神器,但我一個月時先發現到,都無助左一個月。

大宅

回覆樓主

我女女頭一個月都係咁 完全崩潰
自己開刀 起身訓低都要就住 但每次擺落床就喊又要坐起身
果陣有親戚話bb個肚好似鼓咁 有好多氣
應該肚風 叫我試吳得物次
咁初初唔敢 得半個月人仔就比成藥
但佢喊到我根本無得休息 都試左
結果 果晚開始 我終於有得訓

到三個月前都成功甩埋夜奶
加油呀 你都好快有曙光

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你自己都咪咁大壓力吖,如果已經三個月喇就唔使叫佢起身食奶喇,可以訓到自然醒

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系同情你喇,叫屋企人幫手。

伯爵府

岩開始我都試過,每個媽媽都會經歷過嘅,同埋bb係米無安全感?

珍珠宮

回覆樓主

我都經歷過,不過情況有D唔同,我係帶bb返外家,認地方,爆喊左幾晚,搞到我一入夜就開始恐懼。

珍珠宮

回覆樓主

你呢個情況,bb疑似有肚風,或者係腸絞痛,過左4個月之後慢慢就好

別墅

leungmui08 發表於 18-5-12 20:26
我諗好多媽咪都經歷過,我bb第一個月都係咁,唔肯自己瞓,有試過抱住佢坐天光,可以同老公傾下,叫佢半夜輪 ...

非常同意呀!新手媽媽真係每日都有新挑戰!所以千祈唔好氣餒,要放鬆啲!BB成日都唔知做乜亂喊㗎,過咗第一個月就會好啲㗎啦!加油!

複式洋房

回覆 chloe_chy 的帖子

觀察多一星期多,情況無改善,可能係腸奚胶痛,你可以上綱睇下,因為只會偽凌晨同埋晚間出現因為BB腸道問題,到了3個月就會慢慢無事

新手媽媽加油呀

複式洋房

回覆 wingwingin 的帖子

俾咩藥佢食?

大宅

Natalie625 發表於 18-5-13 09:56
我仔百日哭
個種感覺真係好無助。
同佢按下l love u ,真係有幫助的。

i love u 係咩黎,點按呀
我個bb都成日扭抱

首頁

尾頁

跳至