0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

LAMLAM0125 發表於 18-5-15 17:45
回覆 wingwingin 的帖子

俾咩藥佢食?

吳德物次腸痛水 藥房有

子爵府

duckduckbb31 發表於 18-5-15 22:59
i love u 係咩黎,點按呀
我個bb都成日扭抱

YouTube 有,你搜索下嬰兒按摩I love u ...就有

大宅

Natalie625 發表於 18-5-16 17:57
YouTube 有,你搜索下嬰兒按摩I love u ...就有

謝謝

別墅

chloe_chy 發表於 18-5-12 20:01
真係好崩潰,係咪我真係唔適合做人媽咪....

我係新手媽媽,bb而家13日大,

我bb頭一個半月都係甘 日日都我玩天光先訓 就算食完奶換左片都喊 不過其實都好正常 佢岩岩出世無耐對依環境好陌生好無安全感 所以小小野小小聲都可能會令到佢喊 我仲要係喂人奶 所以其實每日訓得3-4個鐘 挨過左就冇事 加油

複式洋房

leungmui08 發表於 18-5-12 20:26
我諗好多媽咪都經歷過,我bb第一個月都係咁,唔肯自己瞓,有試過抱住佢坐天光,可以同老公傾下,叫佢半夜輪 ...

you are not alone~!!!媽媽~加油!!!我B 頭1.5個月都係咁,仲要係更瘋狂更難湊!日頭要抱要行住氹住先肯訓,坐都冇得坐,難得訓著,佢個pat好似有感應器,一放低係床就即醒即喊~又要再抱再行再氹過,不停repeat!手腰都斷~日夜都放唔到床...
咁都未算呀,一踏正半夜戲肉就黎,由12am餐奶後點抱點行點氹都唔訓,一路眼光光勁忟勁郁勁叫,連出埋奶嘴啜成個鐘都可以勁精神....每晚都由12am抱佢抱到7am....橫誇3餐奶,都唔洗訓勁扭....
好多人教既包實d訓,播white noise,校暗d光,米袋,按摩肚仔....咩方法都試過冇用~
加上我係食全餐開刀,個人勁攰勁痛,就算斷斷續續補眠全日都訓唔到2hrs,果個半月勁黑暗...一樣一入黑就驚....自己日日喊~
直到2個月左右BB自動戒左夜奶,情況先慢慢變好!!!
當諗住終於有得訓舒服喇~又要面對3-5個月厭奶期,每餐奶餵足1hr,每餐又喊又掙扎打仗咁,又跌磅!
出牙又會變勁扭,到加固又有一堆麻煩問題!!!!
我b而家8個月,都仲會每晚醒1,2次要抱住氹先訓得返~
育兒之路大把野要面對!!!我都由崩潰邊緣變成接受挑戰,湊b真係唔容易,每日都係挑戰~
我b而家識笑識企識坐識揮手識請請識錫人,睇住佢每日成長,就會諗返之前幾辛苦都值得!!
仲會開始懷念佢初生時既日子添呀~
加油呀!!!!過左3個月,bb通常會好湊好多~搵老公屋企人幫下手~

複式洋房

wingwingin 發表於 18-5-13 11:41
我女女頭一個月都係咁 完全崩潰
自己開刀 起身訓低都要就住 但每次擺落床就喊又要坐起身
果陣有親戚話bb個 ...

你半個月就俾,甘份量幾多?

大宅

lwylck0119 發表於 18-5-21 13:51
你半個月就俾,甘份量幾多?

跟番個說明書指示 一小蓋 5ml
溝落奶飲
我就晚上10-11點果餐先餵

複式洋房

wingwingin 發表於 18-5-21 13:53
跟番個說明書指示 一小蓋 5ml
溝落奶飲
我就晚上10-11點果餐先餵

你b幾大開始飲?一星期飲幾多次?

大宅

lwylck0119 發表於 18-5-21 13:59

當時我係晚晚臨訓果餐餵一次 溝奶飲
果陣佢3星期大 但佢就喊足3星期既晚間
敲個肚成個鼓咁 係肚風
飲完勁放呠呠聲屁 半夜無再喊過 但偏向醒訓
而家接近四個月 已可11-7咁訓

但當然人人情況不同 我覺得你可先參考醫生意見

大宅

lwylck0119 發表於 18-5-21 13:59

一次飲5ml 都飲左幾星期 總之成支清哂 我覺得ok就無再飲

複式洋房

wingwingin 發表於 18-5-21 16:26
當時我係晚晚臨訓果餐餵一次 溝奶飲
果陣佢3星期大 但佢就喊足3星期既晚間
敲個肚成個鼓咁 係肚風

同埋我想問下你個bb有無嘔奶嫁?

大宅

lwylck0119 發表於 18-5-21 18:25
同埋我想問下你個bb有無嘔奶嫁?

沒有的

大宅

Natalie625 發表於 18-5-13 09:56
我仔百日哭
個種感覺真係好無助。
同佢按下l love u ,真係有幫助的。

請問背帶係咩樣的?

子爵府

jj1984 發表於 18-5-26 22:08
請問背帶係咩樣的?

呢個咁上下既,好似返左入子宮咁,我仔勁有用,入左背一陣已經肯訓,我係阿仔一個月時先發現,2個月左右已經唔肯用,不過佢戒左夜奶,所以夜晚有得訓,日頭都要抱....真係100日左右就肯自己係床仔玩..

所以條背帶只係用左一個月左右,你自己衡量下買唔買得過。

大宅

chloe_chy 發表於 18-5-12 20:01
真係好崩潰,係咪我真係唔適合做人媽咪....

我係新手媽媽,bb而家13日大,

bb未滿月,相信你未收奶,好多bb食奶粉會有風腸絞痛,所以夜晚喊唔停,抱住會舒服D,唯一方法係盡量餵人奶,唔識埋身就泵出來,人奶bb腸胃容易消化,肚仔唔會唔舒服,我女個時情況同你一樣,健康院姑娘教我盡量俾人奶,結果我盡力俾3餐人奶,夜晚肚仔冇唔舒服冇再喊了,仲係滿月多少少自動戒埋夜奶!

大宅

Natalie625 發表於 18-5-26 22:59
呢個咁上下既,好似返左入子宮咁,我仔勁有用,入左背一陣已經肯訓,我係阿仔一個月時先發現,2個月左右已 ...

請問在邊度有得買依種背帶

子爵府

jj1984 發表於 18-5-27 18:02
請問在邊度有得買依種背帶

淘寶

大宅

Natalie625 發表於 18-5-27 22:13
淘寶

好呀!謝謝你

大宅

食完奶奶之後,試下打直佢個人,將佢個頭放係你膊頭度,咁樣掃風
不過你要好小心好小心好小心,因為呢個階段佢條頸仔基本上係無力的

複式洋房

回覆 chloe_chy 的帖子

加油

首頁

尾頁

跳至