醫護健康

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Etcetc 發表於 18-5-12 23:57
背景係:爸爸一向同70幾歲體弱多病嘅媽媽同細佬一齊住,細佬一至五都早出晚歸。

我之前爬過文,明白請工人 ...

主動去搵醫務社工 , 唔好等。

問醫院姑娘話想約見醫務社工或問佢地點可以聯絡醫務社工。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

Etcetc 發表於 18-5-16 15:28
尋日我聯絡了醫務社工,佢都話爸爸情況尚未穩定,暫時不用立即決定。社工話短時間就算排買位老人院也要一段 ...

我爸中風入院。 係醫院轉去復康醫院。

但你唔好諗住可以係復康醫院可以住好耐。一入復康醫院姑娘就同你講只可以住幾耐(好似大約1.5個月)。

期間醫務社工聯絡我地, 佢知道屋企只有7x歲阿媽同阿爸住(90歲)住, 話應該照顧唔到阿爸, 問我地點打算。我地表示會請外傭。但佢話復康醫院唔住得耐, 唔可以等到外傭到左至出院。叫我去搵私家老人院暫住等外傭。 我表示無錢, 因私家老人院起碼要比2個月租金, 我話我無2萬幾蚊咁多錢。醫務社工話嘗試幫我搵暫托老人院。最後搵到, $60/日(但只係租金),其他雜費要自己比。

另外你要知道, 無論綜援, 傷殘津貼, 高齡長者生活津貼....都只係可以揀1樣。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-5-17 08:14
我爸中風入院。 係醫院轉去復康醫院。

但你唔好諗住可以係復康醫院可以住好耐。一入復康醫院姑娘就同你 ...

醫務社工同我地分析

綜援: 講左有乜條件限制(我爸唔合資格, 我地心中有數)

傷殘津貼: 即使拎到, 金額都唔會比高齡長者生活津貼多好多。而且會無左長者生活津貼裡面既附加既醫療括免(即係政府醫院住院醫藥費, 政府診所/賽馬會睇醫生係免費)。

高齡長者生活津貼: 我父母現時都拎緊呢種。社工認為阿爸年紀大, 入院或睇醫生機會比較大。保持現在會比較好。

我相信你爸爸應該都係拎緊高齡生活津貼。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-5-17 08:23
醫務社工同我地分析

綜援: 講左有乜條件限制(我爸唔合資格, 我地心中有數)

另外叫醫院幫你申請易達巴士(好似係要醫院醫生簽名), 可以將來你爸爸到醫院覆診時搭易達巴士去。

另外有聖雅各既愛心小巴(呢個都幾易book), 但唔係每區都有, 你試下上網睇下。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

hsbc005 發表於 18-5-18 03:46
覆診時叫姑娘幫手Book 下次覆診的非緊急白車。

我昨天幫我爸book愛心小巴覆診。

小巴覆我9:45黎接我爸。 但阿爸覆診時間係11:15 。

所以經商量後都係搭的士去。 因為阿爸好心急, 成日驚架車周圍兜, 遲到去醫院, 無得覆診。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

hsbc005 發表於 18-5-18 22:21
你估暫托話有就有咩?
我個case要一早申請,
申請咗唔啱可以走,

係啦!有暫托位唔等於間老人院差。

醫務社工當日幫我爸搵左2間有位(係私家老人院)。

我自己去嗰2間睇位/環境(扮打算/有意送家人入住)。我最終揀左1間覺得比較好。

當初預計住1個月, 最長住42日。 但最終只住左1星期, 因為外傭簽證比預期快好多。

呢間老人院, 我父母都覺得唔錯。 而我每天都去探我爸, 都覺得間老人院幾好。

所以提供到暫托位, 唔代表間老人院質素唔好。
天空之城, 快樂之地

首頁

尾頁

跳至