醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

Etcetc 發表於 18-5-12 23:38
我爸爸70幾歲,月前因為跌倒腦部受傷,開腦做完手術之後反反覆覆已經一個多月,雖然佢都叫做醒返,神智方面 ...

我經驗話你知,如果接回家壓力會爆煲,可搵醫務社工幫你搵住暫託老人院試下先。我已請工人姐姐以為在家會搞得掂,但差點搞到抑鬱自殺咁制。

大宅

Etcetc 發表於 18-5-12 23:38
我爸爸70幾歲,月前因為跌倒腦部受傷,開腦做完手術之後反反覆覆已經一個多月,雖然佢都叫做醒返,神智方面 ...

老人院選好d,佢哋有經驗,好過請工人的

大宅

Etcetc 發表於 18-5-12 23:57
背景係:爸爸一向同70幾歲體弱多病嘅媽媽同細佬一齊住,細佬一至五都早出晚歸。

我之前爬過文,明白請工人 ...

我媽就係有好多覆診,唔好話請假,去醫院係相當困難。有啲老人院有院車,方便好多。如果你爸爸屬高度照顧,政府老人院仲耐,但有買位服務,即政府向一些私家老人院買咗位,每月比大約1600至2000,唔肯定,選咗買位就不能再排政府院舍,簡單講,醫務社工幫到你

大宅

hyngok 發表於 18-5-13 00:21
我媽就係有好多覆診,唔好話請假,去醫院係相當困難。有啲老人院有院車,方便好多。如果你爸爸屬高度照顧 ...

買位大約等半年

大宅

Etcetc 發表於 18-5-13 07:19
醫院而家好似話嘗試幫爸爸排復康醫院,睇下收唔收,我又驚如果自己太主動搵醫務社工去搵定老人院,醫院會 ...

暫託一年最多住42日,$60一日
我唔敢講工人搞唔搞得掂,我請個個就唔得囉。老人院設備會比屋企好,明白老人家一定想住屋企,但我試過唔可行。

大宅

ET19 發表於 18-5-16 18:07
佢唔想幫妳搵暫託,1.暫託唔係間院隨時留一張吉床做暫託位,要咁啱有張男人床,社署又未派file,即未有人 ...

我媽咪5月頭好彩搵到間暫託可住足42日,出院時由醫院院車安排,雖然係病房要等車到,但由等車到老人院半個鐘已到,所以好多嘢話唔埋的,要問要試,我當時有搵醫務社工,同時有搵地區中心社工,係地區中心係兩個鐘內幫我搵到,仲要係甲一級

大宅

hsbc005 發表於 18-5-16 18:56
我上次耆康會個社工陳小姐好好人,
幫我搵到間暫托俾我,
我book咗差唔四十日,

點解住得4日?

大宅

hsbc005 發表於 18-5-16 18:46
私家老人院都唔係即時有位一樣要排隊,
而且佢哋仲會揀病人,一個嚴重同埋一個唔嚴重,
佢哋會揀個唔嚴 ...

講得冇錯,我當時以為我媽情況係我同工人應該應付到,點知差點搞到三個都病,老人家病了又脾氣,鍾意半夜叫醒人,又唔肯食嘢,最好我日日咸魚比佢,好啦,比佢,又唔食,兩三個鍾換一次片,但同時我有兩個小朋友要照顧,個種心力交瘁,累,擔心,我差點要去睇精神科,最後我媽仲要營養不良入院吊鹽水,我即刻搵社工爆喊,佢就建議我媽入住老人院,係唔忍心㗎,好似好衰女咁。佢住了一星期,精神好咗,胃口仲差少少但好過在家,我寧願日日去探佢都唔想大家深困係屋企折磨大家。

大宅

hsbc005 發表於 18-5-17 17:03
始終唔夠屋企照顧得好,
我爸住4日,
4日冇便便,

咁你個間唔太好,我而家個間真係兩日沖一次,8個鐘冇尿已打比我話入急症,我話再等多陣,佢地再試放便便睇下得唔得,諗盡辦法幫我媽,我媽食唔落又會轉糊餐,盡量哄佢食

大宅

ET19 發表於 18-5-18 19:46
咪係囉,offer到40日的暫託的,即係有啲野啦。
唔係多吉床到個幾月都meet唔到入住率的,點會offe ...

唔係間間老人院都有暫託位,而有暫託位嘅老人院通常只有一兩個位,而且通常知道幾時出院,出院前一星期先可book定,唔係如你所講,有暫託位offer到40日就認定個間老人院唔好。

首頁

尾頁

跳至