醫護健康

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Etcetc 發表於 18-5-16 16:16
個社工反而唔建議爸爸去暫託老人院(話難夾到期,爸爸又會被拋來拋去不利他)

佢只係主力講私人安老院:th ...

私家老人院都唔係即時有位一樣要排隊,
而且佢哋仲會揀病人,一個嚴重同埋一個唔嚴重,
佢哋會揀個唔嚴重嘅黎收,
可以做少好多野。

暫託係等你未搵到私家老人院,
而醫院又逼你呀爸出院嘅時候,
可以有位畀你阿爸瞓住先,
因為在家照顧都唔容易,
餵奶換片反身上落床等,
唔知伯母一個做唔做得嚟,
我當時係請兩個工人,
加埋我自己三個人一齊照顧,
真係好大壓力㗎。

如果想快,試吓跨區揾,

頂到入政府老人院。

伯爵府

ET19 發表於 18-5-16 18:07
佢唔想幫妳搵暫託,1.暫託唔係間院隨時留一張吉床做暫託位,要咁啱有張男人床,社署又未派file,即未有人 ...

我上次耆康會個社工陳小姐好好人,
幫我搵到間暫托俾我,
我book咗差唔四十日,
畀曬錢 ,
但我住咗四日 就走

大宅

ET19 發表於 18-5-16 18:07
佢唔想幫妳搵暫託,1.暫託唔係間院隨時留一張吉床做暫託位,要咁啱有張男人床,社署又未派file,即未有人 ...

我媽咪5月頭好彩搵到間暫託可住足42日,出院時由醫院院車安排,雖然係病房要等車到,但由等車到老人院半個鐘已到,所以好多嘢話唔埋的,要問要試,我當時有搵醫務社工,同時有搵地區中心社工,係地區中心係兩個鐘內幫我搵到,仲要係甲一級

大宅

hsbc005 發表於 18-5-16 18:56
幫我搵到間暫托俾我,

點解住得4日?

大宅

hsbc005 發表於 18-5-16 18:46
私家老人院都唔係即時有位一樣要排隊,
而且佢哋仲會揀病人,一個嚴重同埋一個唔嚴重,
佢哋會揀個唔嚴 ...

講得冇錯,我當時以為我媽情況係我同工人應該應付到,點知差點搞到三個都病,老人家病了又脾氣,鍾意半夜叫醒人,又唔肯食嘢,最好我日日咸魚比佢,好啦,比佢,又唔食,兩三個鍾換一次片,但同時我有兩個小朋友要照顧,個種心力交瘁,累,擔心,我差點要去睇精神科,最後我媽仲要營養不良入院吊鹽水,我即刻搵社工爆喊,佢就建議我媽入住老人院,係唔忍心㗎,好似好衰女咁。佢住了一星期,精神好咗,胃口仲差少少但好過在家,我寧願日日去探佢都唔想大家深困係屋企折磨大家。

水晶宮

Etcetc 發表於 18-5-16 15:28
尋日我聯絡了醫務社工,佢都話爸爸情況尚未穩定,暫時不用立即決定。社工話短時間就算排買位老人院也要一段 ...

我爸中風入院。 係醫院轉去復康醫院。

但你唔好諗住可以係復康醫院可以住好耐。一入復康醫院姑娘就同你講只可以住幾耐(好似大約1.5個月)。

期間醫務社工聯絡我地, 佢知道屋企只有7x歲阿媽同阿爸住(90歲)住, 話應該照顧唔到阿爸, 問我地點打算。我地表示會請外傭。但佢話復康醫院唔住得耐, 唔可以等到外傭到左至出院。叫我去搵私家老人院暫住等外傭。 我表示無錢, 因私家老人院起碼要比2個月租金, 我話我無2萬幾蚊咁多錢。醫務社工話嘗試幫我搵暫托老人院。最後搵到, $60/日(但只係租金),其他雜費要自己比。

另外你要知道, 無論綜援, 傷殘津貼, 高齡長者生活津貼....都只係可以揀1樣。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-5-17 08:14
我爸中風入院。 係醫院轉去復康醫院。

但你唔好諗住可以係復康醫院可以住好耐。一入復康醫院姑娘就同你 ...

醫務社工同我地分析

綜援: 講左有乜條件限制(我爸唔合資格, 我地心中有數)

傷殘津貼: 即使拎到, 金額都唔會比高齡長者生活津貼多好多。而且會無左長者生活津貼裡面既附加既醫療括免(即係政府醫院住院醫藥費, 政府診所/賽馬會睇醫生係免費)。

高齡長者生活津貼: 我父母現時都拎緊呢種。社工認為阿爸年紀大, 入院或睇醫生機會比較大。保持現在會比較好。

我相信你爸爸應該都係拎緊高齡生活津貼。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

PCCW2319 發表於 18-5-17 08:23
醫務社工同我地分析

綜援: 講左有乜條件限制(我爸唔合資格, 我地心中有數)

另外叫醫院幫你申請易達巴士(好似係要醫院醫生簽名), 可以將來你爸爸到醫院覆診時搭易達巴士去。

另外有聖雅各既愛心小巴(呢個都幾易book), 但唔係每區都有, 你試下上網睇下。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

hyngok 發表於 18-5-17 00:51
點解住得4日?

始終唔夠屋企照顧得好,
我爸住4日,
4日冇便便,
我日日去都唔話俾我知,
到第4日先話我知,
我當時又乜都冇係手,
第5日返屋企就放便便,
話2日沖一次涼,
但我爸的体味一日比一日強烈,
到第3日仲有,
忍唔住問staff 有冇幫我爸沖涼?
佢地話有,
轉頭又問我边支沖涼液護膚露係我爸的?
當時係冬天,
我爸張床对住個開住的窗,
得一張薄被,
我爸係好怕凍,
佢又唔識講野,
有次我探佢,
見佢流住鼻涕,
但我帶去的厚衣只係給我爸冚住唔係穿上身,
我真係忍唔住,
個賤工人都唔炒住,
帶我爸返屋企先。

伯爵府

del

大宅

hsbc005 發表於 18-5-17 17:03
始終唔夠屋企照顧得好,
我爸住4日,
4日冇便便,

咁你個間唔太好,我而家個間真係兩日沖一次,8個鐘冇尿已打比我話入急症,我話再等多陣,佢地再試放便便睇下得唔得,諗盡辦法幫我媽,我媽食唔落又會轉糊餐,盡量哄佢食

伯爵府

hyngok 發表於 18-5-17 17:14
咁你個間唔太好,我而家個間真係兩日沖一次,8個鐘冇尿已打比我話入急症,我話再等多陣,佢地再試放便便睇 ...

我爸住4日果間,
已經係政府的老人院,
某社福機構開的。
我之前已逐間上去睇,
哩間算Ok

子爵府

Etcetc 發表於 18-5-16 15:28
尋日我聯絡了醫務社工,佢都話爸爸情況尚未穩定,暫時不用立即決定。社工話短時間就算排買位老人院也要一段 ...

綜援應該不合資格了,那就叫社工協助(找醫生)先申請傷殘津貼,全額大概3千幾元。同埋排政府老人院(救不了近火,但play safe都要排住先)

尿片錢,喉錢,奶錢呢類開支, 退休公務員的話,可以同衛生署claim(醫生填表),幫輕一點。可找而家跟開的醫務社工協助。

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-5-17 09:00
另外叫醫院幫你申請易達巴士(好似係要醫院醫生簽名), 可以將來你爸爸到醫院覆診時搭易達巴士去。

另外有 ...

覆診時叫姑娘幫手Book 下次覆診的非緊急白車。

水晶宮

hsbc005 發表於 18-5-18 03:46
覆診時叫姑娘幫手Book 下次覆診的非緊急白車。

我昨天幫我爸book愛心小巴覆診。

小巴覆我9:45黎接我爸。 但阿爸覆診時間係11:15 。

所以經商量後都係搭的士去。 因為阿爸好心急, 成日驚架車周圍兜, 遲到去醫院, 無得覆診。
天空之城, 快樂之地

大宅

hsbc005 發表於 18-5-16 18:56
幫我搵到間暫托俾我,

咪係囉,offer到40日的暫託的,即係有啲野啦。
唔係多吉床到個幾月都meet唔到入住率的,點會offer到。除非間院搞大裝修或重建,frozen左新入住派位。

伯爵府

ET19 發表於 18-5-18 19:46
唔係多吉床到個幾月都meet唔到入住率的,點會offe ...

你估暫托話有就有咩?
我個case要一早申請,
申請咗唔啱可以走,
唔申請就想入都冇得入,
當時有個男人申請批咗但住都冇住過就cancel,
我唔敢講果間暫托好唔好,
但果間暫托係政府的老人院(介紹時話只係得幾張床位),
亦有收街外肯俾$的人,
如果真係好差我諗都唔會有咁多人咁傻仔俾$入,我亦唔敢講一間暫托唔好,
係咪即係全部暫托都唔好?
我當時申請係有幾間,
唔係一定申請到,
咁好彩唯一一張床位的暫托位都俾我。
我都要多謝社工陳姑娘,
好幫手,
唔似我媽入舒緩科個社工咁,
同我講 : ”我頂假㗎咋"
鬼唔知屋企最好,
你要人地照顧得到先得架,
又俾醫院迫走,
屋企又照顧唔到,
俾條路人地行吓啦!

水晶宮

hsbc005 發表於 18-5-18 22:21
你估暫托話有就有咩?
我個case要一早申請,
申請咗唔啱可以走,

係啦!有暫托位唔等於間老人院差。

醫務社工當日幫我爸搵左2間有位(係私家老人院)。

我自己去嗰2間睇位/環境(扮打算/有意送家人入住)。我最終揀左1間覺得比較好。

當初預計住1個月, 最長住42日。 但最終只住左1星期, 因為外傭簽證比預期快好多。

呢間老人院, 我父母都覺得唔錯。 而我每天都去探我爸, 都覺得間老人院幾好。

所以提供到暫托位, 唔代表間老人院質素唔好。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-5-19 10:13
係啦!有暫托位唔等於間老人院差。

醫務社工當日幫我爸搵左2間有位(係私家老人院)。

我無話有暫託位的唔好,我做幾間都有,只是話妳知個機制係點,發生緊咩事。

大宅

ET19 發表於 18-5-18 19:46
唔係多吉床到個幾月都meet唔到入住率的,點會offe ...

唔係間間老人院都有暫託位,而有暫託位嘅老人院通常只有一兩個位,而且通常知道幾時出院,出院前一星期先可book定,唔係如你所講,有暫託位offer到40日就認定個間老人院唔好。

首頁

尾頁

跳至