懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

而家5個月左右 之前兩胎都冇試過咁痛 有冇舒緩辦法?

水晶宮

回覆樓主

托腹帶

回覆 whitwhit123 的帖子

Hello whitwhit123,媽媽有冇試用托腹帶黎紓緩媽媽腰背不適? 有冇幫助? 懷孕中期開始體重增長會比之前快,媽媽腰部要承受好大壓力,多留意自己的坐姿和避免蹺腳,唔好維持坐或企太久,多D做拉筋/腰部伸展舒緩腰部壓力,瞓覺時可以用腰墊/毛巾/cushion支持一下腰部位置。如果條腰持續好痛,甚至影響日常生活, 產檢時要話俾醫生知,睇下有冇需要安排物理治療。下次幾時做產檢呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

用左啦,但係效果都唔係好明顯。下個禮拜產檢會同醫生講下,哩幾晚痛到訓唔到覺,要老公按下先按摩下先冇咁痛

whitwhit123 發表於 18-5-17 18:53
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

用左啦,但係效果都唔係好明顯。下個禮拜產檢會同醫生講下,哩幾晚痛到 ...

明白腰痛的確會令媽媽比較辛苦 正確使用托腹帶可以達到最好嘅功效,媽媽要跟返店員試用示範配戴呀,好多媽媽都覺得蕉型攬枕好舒服,試下攬住瞓睇下有冇幫助,瞓覺時向左邊側可以避免壓住血管,減輕身體不適嫁。 懷孕期間嘅不適只係短暫性。媽媽加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

認識瑞士牛牛第一回

whitwhit123 發表於 18-5-13 00:25
而家5個月左右 之前兩胎都冇試過咁痛 有冇舒緩辦法?

同是天涯淪落人(emoji) 有幾次痛到訓底左之後落唔到床(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

你試下用暖水袋敷,
我果時貼暖貼, 暖住舒服好多, 試過痛到瞓緊痛醒

首頁

尾頁

跳至