嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

20週(囡囡)剛剛係QE 照完結構!姑娘話有一邊腎偏大!
跟住即刻再搵私家照(孫錫鴻)都係話一邊腎大咗!塞咗輸尿管!出嚟有機會一邊腎唔用得!容易發燒或尿道炎!佢話冇生命危險!因為一邊腎都係生存到!不過有機會要做手術!又有D人出咗世會冇事自己好返!

有3個可能
1)用一邊腎正常生活
2)會痛或發燒或尿道炎
3) 做手術唔要個腎

好擔心!又唔想小朋友受苦!

大宅

Katherina520 發表於 18-5-13 01:34
跟住即刻再搵私家照(孫錫鴻)都係話一邊腎大咗!塞 ...

我仔情況一樣,2個月大時做手術,而家五歲了,兩個腎都正常,健康活潑,所以只要揾好既醫生做正確既事,無事的

複式洋房

Lomum 發表於 18-5-13 15:59
我仔情況一樣,2個月大時做手術,而家五歲了,兩個腎都正常,健康活潑,所以只要揾好既醫生做正確既事,無 ...

你係搵私家醫生做嗎?可介紹嗎?

大宅

Katherina520 發表於 18-5-13 01:34
跟住即刻再搵私家照(孫錫鴻)都係話一邊腎大咗!塞 ...

我個女都係,當時程度仲要係嚴重。出世後七個月大在瑪麗做開刀手術,之後輸尿管通番,現在三歲幾健康都算ok,同其他小朋友無咩分別,係要比較注重飲食健康。不過當中都真係經歷左好多艱辛,媽媽記住到時要注意bb衛生,千萬千萬避免尿道炎,因為bb既腎功能已經比正常人差,如受感染會好傷。

複式洋房

tcbytcbywong 發表於 18-5-13 22:27
我個女都係,當時程度仲要係嚴重。出世後七個月大在瑪麗做開刀手術,之後輸尿管通番,現在三歲幾健康都算o ...

多謝分享!見到你回覆個心都定D!最緊要可健康成長!請問你係政府生定私家生?

大宅

Katherina520 發表於 18-5-13 22:39
多謝分享!見到你回覆個心都定D!最緊要可健康成長!請問你係政府生定私家生?
...

本來想向私家,但醫生強烈建議我去政府,因為bb始終腎有問題,排尿或其他野都需要密切觀察,所以一出世會直接由產房送去兒科加護病房照顧,長遠仲有各樣既檢查,所以向政府由頭到尾咁follow up其實係件好事,我個女都一直要番去覆診。

大宅

Katherina520 發表於 18-5-13 17:44
你係搵私家醫生做嗎?可介紹嗎?

楊重光,有人話佢好有人話佢唔好,但我仔出世時個腎大到2.6cm(正常最大0.5cm), 個幾月大時尿道炎,瑪麗當時話唔可以幫咁細個bb做微創,只可傳統開刀,好彩揾楊重光微創搞掂,講真佢係好貴又超寸,但我都好感激佢,手術好成功而家傷口已無左,後來我自己睇開中醫,醫師幫我仔把脈,話佢兩邊腎都好好

複式洋房

Lomum 發表於 18-5-14 10:42
楊重光,有人話佢好有人話佢唔好,但我仔出世時個腎大到2.6cm(正常最大0.5cm), 個幾月大時尿道炎,瑪麗當 ...

請問手術費多少?小朋友辛苦嗎?

大宅

Katherina520 發表於 18-5-14 14:59
請問手術費多少?小朋友辛苦嗎?

五年前共約3x萬(順手割埋包皮同補小腸氣),我估bb咁細唔知辛苦,手術後只餵佢食左一次止痛葯,不過好彩我埋身餵人奶,天然無敵安慰劑,一啜即安穩,係大人辛苦

複式洋房

Lomum 發表於 18-5-14 17:03
五年前共約3x萬(順手割埋包皮同補小腸氣),我估bb咁細唔知辛苦,手術後只餵佢食左一次止痛葯,不過好彩 ...

謝謝你的分享(emoji)(emoji)

複式洋房

tcbytcbywong 發表於 18-5-13 22:27
我個女都係,當時程度仲要係嚴重。出世後七個月大在瑪麗做開刀手術,之後輸尿管通番,現在三歲幾健康都算o ...

今日再去照21週6 ,右邊腎漲係0.75 cm ! 都係輸尿管塞!但係胎水同其他器官正常!下星期約埋兒科傾如何跟進!我已經驗咗nifty !但e生問我想唔想抽埋羊水驗其他染色體!你有抽羊水嗎?

大宅

Katherina520 發表於 18-5-15 17:09
今日再去照21週6 ,右邊腎漲係0.75 cm ! 都係輸尿管塞!但係胎水同其他器官正常!下星期約埋兒科傾如何跟 ...

無喎,醫生無問過我,我當時都係胎水足。其實關唔關事架,檢查會不會有危險性?

複式洋房

tcbytcbywong 發表於 18-5-15 20:31

無喎,醫生無問過我,我當時都係胎水足。其實關唔關事 ...

我都唔明!可能佢地都唔知乜嘢原因,所以想搵下!不過姑娘話就算check 咗染色體有問題,有報告都已經過咗24週!都唔可以唔要!咁如果幫助唔到bb 我都唔想冒險!因為我已經做咗nifty 係低風險!宜家胎水都正常!

大宅

Katherina520 發表於 18-5-15 21:00
我都唔明!可能佢地都唔知乜嘢原因,所以想搵下!不過姑娘話就算check 咗染色體有問題,有報告都已經過咗2 ...

我諗現階段都只能密切觀住個size,包括左邊無事果個都要留意住,仲有胎水。我當時30w右腎脹到成1.7cm

複式洋房

tcbytcbywong 發表於 18-5-15 22:04
我諗現階段都只能密切觀住個size,包括左邊無事果個都要留意住,仲有胎水。我當時30w右腎脹到成1.7cm
...

Thx

複式洋房

回覆樓主

今天27週QE 結構跟進腎漲情況已經回覆正常!胎水正常!膀胱正常!只係輸尿管仲有漲大!e生話繼續留意住先!希望以後有好消息!

大宅

Katherina520 發表於 18-6-22 00:05
今天27週QE 結構跟進腎漲情況已經回覆正常!胎水正常!膀胱正常!只係輸尿管仲有漲大!e生話繼續留意住先! ...

恭喜你!聽到都替你開心!

首頁

尾頁

跳至