論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請左個第一次來港嘅印傭下個月到,會在娘家照顧年邁媽媽(不是我家),請問有咩要準備?

買左新床舖 ,毛巾牙刷,仲有冇野要買?

使唔使寫定一份注意事項要佢簽名同意? 例如不可向僱主借錢,不可帶人回家等等....

手機係咪佢自己買?

想問大家點叫工人稱呼我媽媽? 我爸爸? 我? 我阿哥? (我和哥哥已遷出)

問題可能比較白痴,唔該曬各位!

子爵府

leungmui08 發表於 18-5-13 05:34
請左個第一次來港嘅印傭下個月到,會在娘家照顧年邁媽媽(不是我家),請問有咩要準備?

買左新 ...
爸爸,媽媽,年紀大嗎?
身體尚健康嗎?

叫法:媽媽>太太/婆婆
爸爸>先生/公公
你>小姐
哥哥>哥哥先生

海外印,無經驗,那個家人會負責教工人做嘢?

唔使買太多嘢俾工人,可考慮買两,三套工作服,俾工人開工著,佢到家後,看看她帶來的衣服,是否太殘舊,或太暴露,帶佢去平價攤檔買d 圓領Tshirt, 長或及膝鬆身衭

要他簽甚麼也沒有用

可以在agent 公司接工人時,趁有人翻譯,同工人约略講一吓家中工作,每天幾點要起身,提醒工人,不要借錢,不要幫朋友簽名借錢,怕佢俾人呃

總之,唔好當工人係屋企上賓,過份友善,闊佬,會俾工人當儍仔,佢哋冇乜受教育,家庭教育乜欠缺,文化唔同

叫你爸媽,唔好成日帶工人去茶樓,餐廳食嘢,想食,自己去可以,最多食完,帶少少嘢食返去俾佢

因為僱主已經不在家吃,工人已經唔使煮,唔使洗,做少好多嘢,你仲帶埋工人出去食,佢坐係度等人服待返佢,做公主!
唔好搞到d 工人变公主呀!

大宅

買左新 ...

準備定印傭聽唔明你教佢乜嘅時候,有足夠嘅耐性,同搵方法慢慢搞到佢識為止。未黎過香港嘅印傭,多數要三至六個月學習期先識做野。

子爵府

買左新 ...
手機唔使理佢
工人需要外出工作嗎?

家中有fixed line 嗎?

睇你自己需要for 工人工作用

她自己私人用,不要過問,或者操心教佢,呢樣佢哋至叻

你亦可以係agent 公司問吓佢有冇手機呀?同佢講工作時不能用手機,要收起,可晚上返房後,與家人联络,但不可傾電話到零晨两,三點都唔瞓

講就係咁講住先,工人聽唔聽就難講喇!

祝你好運!

大宅

細姐姐 發表於 18-5-13 09:17
爸爸,媽媽,年紀大嗎?
身體尚健康嗎?
多謝指教,資料非常有用,我媽媽會教佢做野,其實佢主要照顧我媽,佢行動不便但精神

wcpcelia    發表於 18-5-14 11:16

大宅

JoGoMa 發表於 18-5-13 09:23
準備定印傭聽唔明你教佢乜嘅時候,有足夠嘅耐性,同搵方法慢慢搞到佢識為止。未黎過香港嘅印傭,多數要三 ...
多謝指教

大宅

細姐姐 發表於 18-5-13 09:24
手機唔使理佢
工人需要外出工作嗎?
多謝指教,工人主要照顧我媽 ,買餸煮飯,同阿媽進出醫院睇醫生,屋企有固網電話。

大宅

回覆樓主

好多印傭都係回教徒,要留意佢哋唔食豬肉。

但佢哋可以煮,你可以同佢check check

子爵府

leungmui08 發表於 18-5-14 01:12
多謝指教,資料非常有用,我媽媽會教佢做野,其實佢主要照顧我媽,佢行動不便但精神 ...
同爸媽講一些在BK 僱主常遇到的問題,俾佢一些心'理準備
叫爸媽放好財物,工人真的是外人,手飾,錢銀,一放低要放返入柜桶,鍞匙跟身,不要放太多財物在家,金錢對佢哋嘅誘惑好大,無謂引人犯罪

就算俾工人偷咗3幾佰,唔係好多,你明知係工人偷,但又冇證据,自己激氣,工人偷過一次後,就會諗計點樣偷第二次,咁點會有心機做嘢,所以 ,要断绝佢可偷野機會

你哋做仔女,不同住,也要多回家住,睇吓父母,放工返去食餐飯,有d 工人見只有老人家,會蝦佢哋!

leungmui08    發表於 18-5-14 23:04
wcpcelia    發表於 18-5-14 11:17

首頁

尾頁

跳至