跳至

首頁

尾頁

別墅

正要決定兒子 5歲7个月,還是 6 歲7个月返回 uk. 擔心他不會有純正英語口音。
今年8 月要決定。
我留港唯一原因是我88歲父親在hk.

如有小朋友移民uk, 請分享英語適應經驗。
謝謝

別墅

URGENT

正要決定兒子 5歲7个月,還是 6 歲7个月返回 uk. 擔心他不會有純正英語口音。
今年8 月要決定。

如有小朋友移民uk, 請分享英語適應經驗。
謝謝

別墅

URGENT

今年8 月要決定。

如有小朋友移民, 請分享英語適應經驗。
謝謝

公爵府

回覆樓主:

点为之纯正英语?

UK 每个地方都有当地口音,如Liverpool, East End London, New Castle, Birmingham 等。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

回覆樓主

這是澳洲版為什麼會問到UK去?

子爵府

simon888 發表於 18-5-13 12:26
今年8 月要決定。
我留港唯一 ...

在香港讀國際學校都得啦

別墅

回覆樓主

樓主, 你係英國group問可能適合d

大宅

I think kids under 10 can generally pick up the English accent without problem.

別墅

無錢讀國際學校請問有沒有小朋友移民,英語能達母語水平?

thank you

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

simon888 發表於 18-5-13 10:33
今年8 月要決定。
我留港唯一 ...

擔心唔黎. 當然越早走越好, 但你講緊只係相差1年, 分別唔大. 基本上讀當地小學, 多上課外活動, 小朋友好快會學到當地口音, 還到懷疑要儘早睇語言治療師去改善. 我覺得與其係擔心英語唔夠地道, 不如擔心佢中文退步到同你和你既家人溝通唔到.

另一種要因素係睇小朋友既天份.

7-8歲小朋友去外國生活, 就算有英文底子去到外國幾乎等於由頭開始吧...

我唔係住英國, 有d 例子未必咁切合你既情況, 當大家交流一下...

我d 朋友既老公係港人二代, 細個移民去歐洲非英語國家, 由零開始同埋家庭中冇語境, 佢地講野都係當地口音, 有人廣東話流利, 有人只係達初級程度. 我聽d 外國人expat (英語母語) 例子, 有人既仔女 (~7歲) 半年就開始肯講外語, 有人話佢既小朋友年半可以由零變講到地道外語, 亦有小朋友幾年來學唔到又唔肯講, 家長要安排小朋友去國際學校讀書. 我亦識人響度土生土長 (外國出世既港人三代同埋當地人都有), 講外語既口音絕對冇問題, 但外語程度唔夠, 要上學校d 輔導班. 簡單講乜野例子都有.

反而你要考慮應該陪你爸爸多d定係要移民先.

首頁

尾頁

跳至