懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

5月6日(39wk1)早上6時開始規律陣痛,少於10分鐘一次,因為醫生話就算得規律陣痛都要入院,我同老公就食少少野就搭的士去到7F。

因為我今次未見紅未穿水,去到都無人幫我check宮頸(上胎我穿水入院就即刻要check宮頸),派左床位和紫色袍。護士幫我駁機check宮縮和胎心,跟住就由我等痛多d或穿水見紅。

如事者,我一直在計算我的陣痛,到9點幾10點已經開始痛多左,但一直都係無人理我。

11點幾,我叫老公先去食野準備快些回來見證我未知幾點的生產。

12點探病時間到,我老公還未回來,我開始頂唔順,個肚開始想爆咁痛,陣痛每次也超過1分鐘至分半鐘。

伯爵府

ipcs 發表於 18-5-14 20:24
5月6日(39wk1)早上6時開始規律陣痛,少於10分鐘一次,因為醫生話就算得規律陣痛都要入院,我同老公就食少 ...

随着陣痛,12:15pm突然穿埋水。我就大叫姑娘告訴她穿左水。佢地先開始緊張,立即幫我check,開左3度。
我立即打畀老公告知情況,不久我就被要求過床和熄電話,等到開夠4度就落產房。

過左一陣,我老公返到嚟,護士再check話開4度可以落產房。

我要求聞氣,護士話轉頭開畀我,但原來只係氹住我。

4度之後,佢地無再update我開左幾度,只係check得都算幾密,到左2點幾已經叫我試生,期間助產士幫我鬆宮頸,我push左幾次都生唔出,後來我問駛唔駛剪?護士話正打算剪,剪完之後,我再努力push BB出嚟,加埋護士幫我鬆,BB終於喺下午2點55分出來。重3.56KG~

接著就抱著未抹乾淨的BB做身體接觸。

伯爵府

ipcs 發表於 18-5-14 20:32
随着陣痛,12:15pm突然穿埋水。我就大叫姑娘告訴她穿左水。佢地先開始緊張,立即幫我check,開左3度。
我 ...

助產士再叫我痾埋個胎盤,畀我30mins,但最後都要醫生搓肚先拎返出嚟。

最慶幸今次聯針有打麻醉,而且個助產士15分鐘內搞掂,好過上胎畀人監生喺無咩止痛下聯針,仲要搞唔掂另call M.O. 落嚟聯。

今次喺產房已經有人幫我上M巾,上次係求其放塊綠色無菌布喺我下面就算。

我比較滿意今次的生產經歷,陣痛係痛d,不過過程快。

子爵府

回覆樓主:

恭喜!產程好順利黎緊我都喺威記生,已經39w2,心情越黎越緊張

伯爵府

pigpiglamlam 發表於 18-5-14 20:55
恭喜!產程好順利黎緊我都喺威記生,已經39w2,心情越黎越緊張

祝生產順利!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

恭喜

大宅

5月6日(39wk1)早上6時開始規律陣痛,少於10分鐘一次,因為醫生話就算得規律陣痛都要入院,我同老公就食少 ...

我第2胎都係威院,姑娘通常都唔會比笑氣

男爵府

回覆樓主:

弓喜晒,我1月份都威院生完,可能我遇到既產房姑娘都幾好又有經驗,感覺威院好好

伯爵府

watkityee1988 發表於 18-5-26 14:17
我第2胎都係威院,姑娘通常都唔會比笑氣

笑氣都貴,慳得就慳。

伯爵府

kissapplegirl 發表於 18-5-26 15:47
弓喜晒,我1月份都威院生完,可能我遇到既產房姑娘都幾好又有經驗,感覺威院好好
...

恭喜你!
威院整體嚟講都幾好嘅……

別墅

回覆樓主

我都喺威記生,
不過我係開刀生,
都ok既個經歷。

伯爵府

薰妮@2017 發表於 18-5-27 17:20
我都喺威記生,
不過我係開刀生,
都ok既個經歷。

恭喜你!
BB都係5月出世?

別墅

ipcs 發表於 18-5-27 18:03
恭喜你!
BB都係5月出世?

係啊~
10/5 果日出世。

大宅

樓主 我黎緊7月在威院生,我有問題想問,

1)如果我搭的士,應該同司機講急症室落車嗎?之後邊個位置上 7 樓?

2)著紫色袍前,係咪需要除晒胸圍內褲先著?即紫色袍內裡頭空蕩蕩?

伯爵府

hayman272 發表於 18-5-29 00:19
樓主 我黎緊7月在威院生,我有問題想問,

1)如果我搭的士,應該同司機講急症室落車嗎?之後邊個位置上 7 ...

產前房喺舊翼特別大樓EF座,的士司機喺2樓的士站放低我。

紫色袍入面唔駛著胸圍,如果你條底褲唔要可以著埋入去,我就著左網褲加條41cm M巾,但穿水後都被人拆走了,條網褲都唔會畀返我,好彩我都仲有另一條網褲可以喺生完後著住先。
如果換完紫色袍未落得產房,你要加返粉紅色醫院衫褲喺面。

大宅

ipcs 發表於 18-5-29 01:20

產前房喺舊翼特別大樓EF座,的士司機喺2樓的士站放低我。

即係我就咁同司機講威院二樓落車,司機就識,對嗎?

伯爵府

hayman272 發表於 18-5-29 07:42
即係我就咁同司機講威院二樓落車,司機就識,對嗎?

係呀!我生2胎搭的士,d司機都喺2樓放低我。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

恭喜

大宅

ipcs 發表於 18-5-29 07:49
係呀!我生2胎搭的士,d司機都喺2樓放低我。

唔好意思呀,我想問問,我開始執走佬袋啦,可否告知我仲有咩帶漏左,Thks!

1)BB尿片一包及紗巾
2)濕紙巾
3)沖洗瓶
4)產婦M巾
5)網褲6條
6)高潔絲M巾褲
7)生理鹽水一樽
8)炒米茶
9)卷裝廁紙
10)床墊 6 張
11)胸圍、內褲及乳墊
12)拖鞋
13)牙膏牙刷毛巾梳
14)充電器
15)入院文件、少量錢

我一個袋都裝唔晒,點算?可分開兩個袋裝嗎?

伯爵府

hayman272 發表於 18-5-30 20:56
唔好意思呀,我想問問,我開始執走佬袋啦,可否告知我仲有咩帶漏左,Thks!

1)BB尿片一包及紗巾

其實你已執得好詳細,不過紗巾應該唔駛點用,除非你補配方奶,紗巾係我帶左又無用過嘅野,我帶埋老公Id copy及產檢報告,醫院畀你的文件都要帶,護士問我攞返過期入院果張紙。
產婦衛生巾頭幾日用得好密,最預少2包,反而床墊只用了2張。
我有帶埋Materna食,可以帶個保溫壺或杯入去焗炒米茶飲。

首頁

尾頁

跳至