興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

育兒性格勳章

自從有咗小朋友之後, 屋企不知不覺間多咗好多雜物, 攪到間屋當堂細咗, 見到咁亂個心情都好差。 知道咁樣唔係辦法, 咁啱知有斷捨離呢本書, 於是就買嚟睇吓想搵出解決方法, 唔好令屋企嘅問題惡化去。
事實上家中嘅物件唔可以一下子清晒要慢慢嚟, 為免冷卻清雜物嘅心, 於是就一路睇書一路清雜物。(已睇斷捨離系列和怦然心動系列)
漸漸想學習書中嘅簡單生活及簡潔嘅家居收納法,於是睇咗一啲相關嘅圖書。 如果對簡單生活有興趣嘅朋友,可以睇睇以下嘅圖書。
#以下嘅書可以响圖書館借到,亦貫徹簡單生活嘅理念。

Cheuk2012    發表於 18-5-24 22:47

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

如有update在此樓更新。
#4、5樓
#8樓
#11樓
#18樓
#19樓
#23,24樓(原來每個post有字數上限,因此分開咗出文。)
#25樓
#27-30樓

別墅

vincielau 發表於 18-5-14 21:22
如有update在此樓更新。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

圖書館可借

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

零雜物-
依本書令我反思死前盡量簡化自己嘅物品,死後可以讓家人輕易處理我的遺物,唔需要使人造成困擾。

整理,讓我脫胎換骨-
由於個封面好似零雜物, 所以就揀選嚟睇, 原來內容大部分係講工作上面嘅整理。如有興趣,可以响圖書館借嚟睇睇。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

多謝分享

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

謝謝分享!
梁媽媽

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

作者係從事人生整理術嘅工作,由他敍述個案中從而探討囤積物品往往是逃避解決過往問題的方式,又或者係用嚟抵抗變化。
作者著眼點不是談論一般嘅收納法,而是要我們檢視自己生活,活在當下,將心中無形嘅囤積物……有害嘅信念,都要清走去除。
有興趣嘅朋友可以借嚟睇睇。

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

回覆 vincielau 的帖子

多謝分享

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

簡樸生活-依本書讓我首次知道有“極簡主義”嘅生活態度,作者舉出嘅例子讓我好有共鳴,加上 翻譯陳正芬文筆流暢令我易讀,所以我前後借了兩次嚟睇。
內容先讓你建立極簡 主義嘅思維模式 ,然後教你整理技巧, 最後講解為世界帶來好的改變情況。

好收易拿-因為這本書有多照片,讓我可以睇一睇統一容器顏色和款式房間佈置後的效果,点樣令屋企看起來整潔得嚟有風格品味。書中包含12位日本收納達人嘅收納意見,可以各取所長睇吓邊樣適合自己使用。
對以上2本圖書有興趣嘅朋友可以借嚟睇睇。

別墅

回覆樓主

多謝分享

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我喜歡 怦然心動的人生整理魔法

心動不心動我覺得比較接近我的感覺
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

育兒性格勳章

mcdullyiu 發表於 18-5-31 11:07
我喜歡 怦然心動的人生整理魔法

心動不心動我覺得比較接近我的感覺

我都有睇呀!
我從佢學識到要D細路收拾雜物唔可以 硬拼,一定要先徵求佢哋嘅同意才掉佢哋嘅嘢,唔好因為收拾而影響親子關係。
作者話因為屋企周圍好整齊,令到兒子感到自己間房實在太亂,自發性收拾。
我都希望可以用行動影响到女兒自發性收拾,現在努力中。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

麻理惠只有個女兒,應該唔係你講緊哪本。
你講緊的係咪山下英子﹙斷捨離﹚?
不過我沒看她那幾本什麼親子斷捨離, 你可能講緊這本?
山下英子的方法比較不環保﹙例如唔用碗布用紙巾, 來減少雜物和工作的過程﹚但極簡。
麻理惠的方法是根據心動指數,使用自己喜歡又需要的東西來生活。

伯爵府

育兒性格勳章

mcdullyiu 發表於 18-5-31 12:06

麻理惠只有個女兒,應該唔係你講緊哪本。

諗諗下又好係喎!
因為同時期借咗兩位著作,一時搞亂咗……傻咗!
失禮晒!謝謝!

珍珠宮

唔好客氣啦, 大家一齊討論吓咁字幾好, 可能有唔同的見解同得著呢
我覺得緩莉舞那本
親愛的, 我把坪數變大了都OK架。

伯爵府

育兒性格勳章

mcdullyiu 發表於 18-6-1 10:07

唔好客氣啦, 大家一齊討論吓咁字幾好, 可能有唔同的見解同得著呢

謝謝你的推介!
我開這個post都係想和大家互相分享吓大家睇過嘅書,亦同時想畀一些無時間找書但同樣對簡單生活有興趣嘅朋友一齊分享。

我剛剛借咗這本書-----理想的簡單生活。
依本書係作者响日本生活了一段時間所啟發出來的生活目標與方式。
我希望籍着這本書提醒及堅定自己信念。
亦想由作者身上學習如何提陞自己嘅審美觀及生活品味。

伯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

物窒欲
這本不是一般講解收納整理的書籍,而是從金融模式,消費文化,物質主義等角度來探討物滿之患這個問題,當中作者透過多個事例及書籍畀讀者作為參考,讓讀者了解身處這個經濟體系裏唔多唔少都會受影響,難以避免。
作者亦在書中帶出“體驗主義”這個既念,解釋享受過程好過買一堆東西回家,因為過程可以令你保持快樂。
這本書有一定厚度,文字較多,主要以經濟角度來分析,由於內容 頗為嚴肅,因此我用了較為多時間來閱讀。各位如果想以另一個角度去了解囤積物品的問題,可以借這本書來睇睇。

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至