嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 6個月大,由5月大開始試俾粥糊,好快食到半碗,用機BB胚芽米。依家4餐奶1餐粥,但係由加固開始便便次數增加左,以前食奶1日3次便便,依家加左粥1日6次便便。
但係便便顏色同質地都係靚,肯食肯玩又唔似肚痾。
想問咁樣正唔正常?會唔會係過敏反應?因為BB有濕疹問題反反覆覆咁,我唔知便便次數增加會唔會有問題,退是係人地講的出牙C ?!

回覆 Ms.CM 的帖子

Hello Ms.CM , 明白因為BB有濕疹,佢食左固體後排便次數多左媽媽會擔心係過敏 BB有冇試過食米糊,白米煲粥? 避免BB過敏最好係搵出致敏源然後避開,建議媽媽用日記記錄BB過敏反應,發生日期/時間,懷疑食物/物質,可以容易搵出/確認找出致敏源。BB依家便便次數雖然多左,但係便便顏色同質地都係靚,肯食肯玩又唔需要太擔心,BB一般會係6-10個月長出第一隻牙,唔排除因為 出牙仔牙痕成日放手指入口,令到便便次數增多架,盡量保持BB手仔清潔,避免微菌從口入。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

回覆樓主

我女女依家10m..佢都有濕疹,早排我一,兩個月前開始煲唔同類型粥仔佢食,佢試過一日痾5.6次,連續成個星期,最後請教左其他媽媽都有發生過類似情況,最後教我用鮮淮山煲粥佢食,食完好反好多....

複式洋房

綿羊草草 發表於 18-5-26 22:57
我女女依家10m..佢都有濕疹,早排我一,兩個月前開始煲唔同類型粥仔佢食,佢試過一日痾5.6次,連續成個星期 ...

好啊,我試下。

首頁

尾頁

跳至