家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

kelkel98 發表於 18-5-18 00:21
好多當地華人都唔會去沙巴,因為治安好差

其實唔止沙巴治安差, 馬來西亞好多地方個罪案率都好高, 所以去旅遊就冇所謂, 但千祈唔好咁傻諗住移民過去

子爵府

其實唔止沙巴治安差, 馬來西亞好多地方個罪案率都好高, 所以去旅遊就冇所謂, 但千祈唔好咁傻諗住移民過去

子爵府

其實馬來西亞好多地方都好亂, 老婆朋友喺嗰度住都話 就算去到檳城直唔見得特別好

大宅

baby668 發表於 18-5-18 23:37
其實馬來西亞好多地方都好亂, 老婆朋友喺嗰度住都話 就算去到檳城直唔見得特別好
...

其實KL、PJ 都唔算話差嘅,比較埋生活指水、住屋、教育、醫療,其實都係一個適合生活(而唔係生存)嘅地方

男爵府

大力大力 發表於 18-5-16 18:39
那個是廣告~

刚從馬來西亞,沙巴钓魚回来,當地華人說,笨蛋香港人才會移民馬來西亞,他們有能力都移民走 ...

唔講移民,最近好多朋友選擇係馬拉投資買樓,值得投資嗎?個邊重起緊好多樓,樓市好似重係發展中!

子爵府

kelkel98 發表於 18-5-19 00:20
其實KL、PJ 都唔算話差嘅,比較埋生活指水、住屋、教育、醫療,其實都係一個適合生活(而唔係生存)嘅地方 ...

老婆朋友老公就係喺吉隆坡搞地產, 結果蝕到趴咗喺街, 跟住再開超市 ,然後 批發酒水俾各大食肆, 先至勉強圍到皮, 後尾因為冇肉食又再執左 , 老婆朋友老公本身 ,有多個巨型果園 ,聘請幾百個工人種植水果, 先叫做勉強過到中產生活 ,係馬來西亞如果你真係諗住做生意基本上一係開廠,一係開牧場, 或種植生果, 否則任何小生意都搞唔到, 因為當地人消費能力極差, 唔信你睇下街上嘅汽車就知道 ,有啲三四十年前仲要真係甩皮甩骨嘅車,都仲可以喺馬來西亞街上行走, 點解會咁樣,因為窮的國家人命根本就不值錢, 我相信身驕肉貴嘅香港人, 可以非常肯定去到百之百適應唔到

去渡假你會覺得好爽,因為消費低, 喺嗰度生活嘅話,除非你揸住幾千萬港幣移民過去, 否則你喺嗰邊根本就生存唔到

子爵府

上等人 發表於 18-5-19 00:57
唔講移民,最近好多朋友選擇係馬拉投資買樓,值得投資嗎?個邊重起緊好多樓,樓市好似重係發展中!
...

奉勸你一句

邊個買,邊個死

男爵府

baby668 發表於 18-5-19 10:51

老婆朋友老公就係喺吉隆坡搞地產, 結果蝕到趴咗喺街, 跟 ...

我理解系如果退休錢吾多,先過去退休,亨受低消費,香港物價太貴。
有捨必有得 有得必有失

男爵府

YanYan0116 發表於 18-5-16 19:42
有公司在香港搞過移民講座
他們一家也有出席宣傳
講到好吸引

第二家園是每十年續簽的居住權,不是移民,退休後如錢吾多,香港又無物業,或可以諗下。物價平系因為工資小,打工的當然想揾多D,所以過星加披打工好正常
有捨必有得 有得必有失

子爵府

WinChi 發表於 18-5-20 10:02
我理解系如果退休錢吾多,先過去退休,亨受低消費,香港物價太貴。

馬來西亞係一個極度腐敗嘅國家, 而且罪案率極高, 老老實實移民絕對唔係好選擇, 尤其是錢唔多嘅人更加應該要留喺香港, 因為馬來西亞醫療水平極低, 而且醫院都係同大陸一樣咁貪污腐敗, 冇錢直頭唔會醫你, 衰啲講句有咩事, 你都趕唔切返香港醫

男爵府

baby668 發表於 18-5-20 23:07
馬來西亞係一個極度腐敗嘅國家, 而且罪案率極高, 老老實實移民絕對唔係好選擇, 尤其是錢唔多嘅人更加應該 ...

無你講到咁恐佈
去 google search 下馬來西亞醫療
睇睇
有捨必有得 有得必有失

子爵府

WinChi 發表於 18-5-21 08:01
無你講到咁恐佈
去 google search 下馬來西亞醫療
睇睇

呢啲全部係當地人話俾我知, 唔好話畀我聽google嘅資料會準確過當地人

仲有雖然馬來西亞 講英語大部分都冇問題,但係仍然有部分人,只會講馬來西亞話, 太太朋友過去七八年, 操一口流利嘅馬拉話先至生存到, 好多街市啲人,英語又唔識, 華語又唔識, 只識講馬拉話

所以溝通亦都會係一個超級嚴重嘅大障礙

男爵府

baby668 發表於 18-5-21 10:37

呢啲全部係當地人話俾我知, 唔好話畀我聽google嘅資料會準 ...

樓主咁就千萬不要去
有捨必有得 有得必有失

子爵府

WinChi 發表於 18-5-21 11:37
樓主咁就千萬不要去

都係果句

渡假一流,移民九流

因為經常同太太去沙巴玩, 亦都去馬來西亞其他地方玩, 所以識咗唔少當地人,對馬來西亞亦都有一定嘅了解, 才會講出真實嘅一面,俾大家作為參考

你話馬來西亞無優勢又唔係, 因為人均收入極低 ,如果係開廠嘅其實成本比大陸更低, 但係如果我係開工廠,我都會選擇去越南, 因為果邊人工更低,相對營運成本更少, 馬來西亞 就比較尷尬

大宅

baby668 發表於 18-5-20 23:07
馬來西亞係一個極度腐敗嘅國家, 而且罪案率極高, 老老實實移民絕對唔係好選擇, 尤其是錢唔多嘅人更加應該 ...

其實你有冇去過馬來西亞?
我指嘅係大城市吉隆坡,唔係沙巴

子爵府

kelkel98 發表於 18-5-21 16:18
其實你有冇去過馬來西亞?
我指嘅係大城市吉隆坡,唔係沙巴

得啦,得啦,你係想同我講話吉隆坡比沙巴先進好多, 呢個就係人都知, 但係你夠膽講吉隆坡治安真係咁好??

有幾好大家心照啦

大宅

回覆樓主

其實就係唔知先上尼問
咁一句心照 咁點呢

香港只是一個城市
但係深水埗同四小龍,廟街同廣東道
d居住環境同治安都可以差好遠

子爵府

jasball 發表於 18-5-22 23:18
其實就係唔知先上尼問
咁一句心照 咁點呢

好心回答大家, 告訴大家馬來西亞真實的情況, 但似乎好多有心人, 非常努力的反驳我,卻又提出唔到實質證據, 聰明的人一睇就知道係乜嘢一回事

大宅

baby668 發表於 18-5-23 14:39
好心回答大家, 告訴大家馬來西亞真實的情況, 但似乎好多有心人, 非常努力的反驳我,卻又提出唔到實質證據 ...

多謝你善意提醒

但對吉隆波有幾亂都係一個問號

香港有人會移民廣東、台灣泰國退休(儘管佢地可以衛生,醫療,治安,政治等未必非常好)
但廣東、台灣同泰國人往往因香港人工高想尼打工

我諗抱乜心態同個人preference 真係一個原因

大宅

回覆樓主:

我估係東南亞,除星加坡外,很少能與香港水平比美。
人人心中把尺都唔同,所以有人觉得好,有人觉得壞不足為奇,不用動氣。

首頁

尾頁

跳至