婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
我同男友父母宜家關係都幾好, 客客氣氣
個個星期去男友屋企食飯, 我都會識做買D 生果, 餅或者幫手裝飯洗下菜
過時過節都出去食飯我男友俾錢, 我會買份禮
我地有經濟能力, 男友話第時唔會同父母一齊住
當然都遇過D 事情, 男友都係叫我忍左算
除左打下招呼, 講天氣寒暄下, 我多數都唔出聲
男友對我好好, 所以拉上補下我都覺得 OK la

有無人同 6299 關係好好, 不如分享下點相處, 有問題點解決呀?

別墅

其實只要你本身都出自真心對佢地好, 佢地一定感受到, 同埋佢都唔想個仔做中間人甘慘, 好自然地都會對你好, 當然唔好期望佢會好似自己爸媽甘錫你啦, 但所有野都係相對既, 有問題就唔好直接同佢地講, 最好經佢個仔講, 以免影響現有關係,,唔洗擔心甘多既

複式洋房

都係既, 多謝你, 我成日都好擔心
因為男友都幾孝順 (未到愚孝既)
d 同事又日日鬧奶奶, 所以有d 驚

水晶宮

回覆樓主

我 6299 好好架,佢地無讀過書字都唔係好識,但係人品好好,唔計較唔市儈好開通。
我同老公經濟環境好,唔需要同住,可能甘少左好多衝突啦。

大宅

DingDingB 發表於 18-5-15 17:15
身邊同事, 朋友及網帖 都好多人鬧 6299, D 關係勁差, 其實都好灰
個 ...

唔一起住,已經大大減少摩擦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

……

公爵府

回覆樓主:

6299好不好是本身的品德問題(好的少,壞得多)也許這是國民教育不足,也可能是中國人太自私的原因。

子爵府

回覆樓主

我不是同她們住的。
之前我生完為左bb邊個湊而有d面阻阻,不過時間沖淡了,我生第二個佢幫我湊左幾個月(最辛苦頭個幾個月,佢幫我看夜間),坐月煮嘢比我食,晨早煲定薑水,我都好感激佢。最近我生日,喺天后誕飯局投左條鑽石項鍊比我。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Holidaykiki 發表於 18-5-15 19:08
我不是同她們住的。
之前我生完為左bb邊個湊而有d面阻阻,不過時間沖淡了,我生第二個佢幫我湊左幾個月(最 ...

great.(emoji)
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我同6299都好

62:已死了幾年
99 :不同住,一年只見幾次,間中有電話問候一下佢

男爵府

回覆樓主:

我同6299都相得幾好,我地唔係同住,1年見大概4-5次,我結婚到陀仔到生埋都無乜見過,我地完全無電話連絡過。各有各生活,自己顧自己。

大宅

回覆樓主

我6299好好,同住的,唔計較,生日/父母親節唔食飯都冇所謂

伯爵府

DingDingB 發表於 18-5-15 17:15
個 ...

相處好同住難,唔係同住問題唔大

複式洋房

回覆樓主

我6299,都好嫁,不同住,我同老公就一星期返去1-2次食飯,每次都好好餸,有陣時又問我想食咩,想飲咩湯,我就繼續做廢柴媳婦

佢地有我地屋企鎖匙,但從來無靜靜雞上黎

複式洋房

好多謝大家分享, 好多正能量
我男友父母都算開通
次次上去食飯都係好豐富
男友次次送我番屋企佢地都無野
其實同自己父母一齊住都有啲哎霎, 何況人地父母

希望大家都幸福

伯爵府

我6299都好好,不同住已經少好多磨擦,加上佢地唔係斤斤計較嘅人,對人又好客氣,入門20幾年都冇試過爭吵,所以我覺得自己好幸運㗎
PS:62已喺幾年前走了,我地而家通常隔個禮拜返去探99

男爵府

回覆樓主

有距離就所有野都會美好!

複式洋房

回覆樓主:

我6299好好。
陀緊b有入過院出院後,99仲借特登請假照顧我。
62仲會煲七湯水拎去我公司樓下俾我飲。
而家37週,新屋搞裝修,佢地仲會陪我,又係巴士站等我落車。行出行入都會扶我,幫我拎野。。。
好好彩,有個錫我嘅6299(emoji)

大宅

回覆樓主:

唔會有的
死心吧啦
做好自己

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我老爺奶奶好好,對我好好,我地同住十年有多。
我見我姨媽同亞姨都對d新抱唔錯,老公姑媽都係。

所以唔好太擔心。

首頁

尾頁

跳至