影視娛樂

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

wai001 發表於 18-5-15 19:07
介紹大家睇一套美版的德國劇《Dark》。故事內容好懸疑,是講 time travel。

https://m.imdb.com/title/t ...

Time travel 的話,會唔會有重複又重複回到過去咁劇情? 我幾怕相同既情景不斷重複

伯爵府

2018復活節勳章

wai001 發表於 18-5-15 22:50
我暫睇到season 1 ep07,而season 1-共只得ep01-10,所以一定是仍有很多謎團未解開的!……所以,好期待s ...

我暫時睇咗頭一集咋,要跳過你啲劇透至得

一集裡面人物已經超多,好在都跟得到。至於科學性呀邏輯呀哲學呀呢啲,我多數都睇唔明架喇,會自動跳過 淨係opening quote 愛恩斯坦嗰句野已經超高深

珍珠宮

mariefish 發表於 18-5-15 23:26
Time travel 的話,會唔會有重複又重複回到過去咁劇情? 我幾怕相同既情景不斷重複
...

係會時空交錯,但從來都冇出現過相同過去既scene。
我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

回覆樓主:

仲有,其中一個ep中講到:當差佬Olrich 及差婆長官Chelotte 話要去查 Winden 果個nuclear power plant 既時候,個廠D職員就晚上立即清場、消滅證據……因此D細路神秘失踪,或死亡,與核電廠有莫大的關係!!!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

珍珠宮

mariefish 發表於 18-5-15 23:26
...

會重複出現的只是果間困細路既密室(lab),不過不同episode 出現既時候,內裡都有相同既decoration /furniture,但是,每逢這個密室出現時,其實都吾太肯定當時係指邊一年(1986 / 2019 or…)!!!

珍珠宮

回覆樓主:

我C6話,暫時想到其中一個犯駁位是:Hannah(Jonas's mum)應該一定見過2019年或以前的Mikkel(因為Hannah 同差佬Olrich 有染,仲有Jonas 同Magnus (Mikkel's brother) & Mikkel 好friend。)那麼,Hannah 冇可能吾知Mikkel=Michael 依個秘密。……因此,吾知套劇會否在season 2 既時候才交代返?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

wai001 發表於 18-5-16 07:10

會重複出現的只是果間困細路既密室(lab),不過不同episode ...

我睇左兩集,暫時都唔係好分到啲人物,睇唔明要黎問你先得

伯爵府

2018復活節勳章

mariefish 發表於 18-5-16 13:24

我睇完第二集,上Wiki 睇下四大家族資料,就清晰好多了

遲下再穿來穿去,人物時老時嫩,我就擔心會頭暈

珍珠宮

mariefish 發表於 18-5-16 13:24

http://www.vjfilmdom.com/articles/2017/12/13/4740/【新劇短評・人物簡介】netflix-科幻穿越德國劇《dark//

click入這條link 可睇到4大家族的人物(角色)介紹!

珍珠宮

Pr0udfish 發表於 18-5-16 15:08
我睇完第二集,上Wiki 睇下四大家族資料,就清晰好多了

遲下再穿來穿去,人物時老時嫩,我就擔心會頭暈 ...

所以,要好用心睇,記住每個情節!

Pr0udfish    發表於 18-5-16 16:45
Pr0udfish    發表於 18-5-16 16:44

珍珠宮

wai001 發表於 18-5-15 22:55

D歌曲好好聽!…好啱個mood!

https://youtu.be/o6GXbaCCbUQ

Goodbye, Theme song from "Dark"

珍珠宮

wai001 發表於 18-5-15 22:55

D歌曲好好聽!…好啱個mood!

https://youtu.be/8c399HPb01s

Intro song from "Dark"

珍珠宮

回覆樓主:

https://youtu.be/vcf-17MDhMM

"Dark" OST

珍珠宮

回覆樓主:

https://youtu.be/SSMak8s3BK0

5 things you may have missed

珍珠宮

回覆樓主:

imdb 試過俾依套劇某些集數有9分之多㗎!

珍珠宮

wai001 發表於 18-5-16 19:42
imdb 試過俾依套劇有9分

真的,超……勁勁勁!

珍珠宮

回覆樓主:

我C6 話:ep08-10特別好睇,不過新加插咗D人物角色,又要重新特別記住!

珍珠宮

wai001 發表於 18-5-16 19:42
imdb 試過俾依套劇有9分

大宅

回覆樓主

知有呢套戲好耐,未睇。見大家咁推薦,呢個星期煲咗佢先。想問下英文配音配得好嗎?是否睇番德文好啲。

珍珠宮

wai001 發表於 18-5-15 23:14
個劇當中,超多暗藏玄機的對白:
"What you know is a drop;what you don't know is an ocean!″……
… ...

"Time loops have a significant impact on the principle of causality."

首頁
12345...7

尾頁

跳至