單親天地

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

拿到絕對離婚令了,但上面寫有,在子女未滿十八歲之前,如(emoji)許可,不得將該名子女帶離出境,想問下有經驗人士,是不是每次帶小朋友出境都得向法庭書面申請?

別墅

樂樂baby 發表於 18-5-15 20:47
拿到絕對離婚令了,但上面寫有,在子女未滿十八歲之前,如(emoji)許可,不得將該名子女帶離出境,想問下有 ...

不用呀!除非你辦理離婚時有要求要出境申報啦

複式洋房

Garychanspc 發表於 18-5-15 22:51
不用呀!除非你辦理離婚時有要求要出境申報啦

我是單方面申請的離婚,我肯定是沒填,但絕對離婚令上面有這條指示,謝謝你!

男爵府

樂樂baby 發表於 18-5-16 06:52
我是單方面申請的離婚,我肯定是沒填,但絕對離婚令上面有這條指示,謝謝你!
...

有未成年子女,家事法庭會加上這條款。如對方無尊程去申請出入境管制,入境處應無這要求嘅記錄。

複式洋房

請問係咪可以照出境去旅行或返大陸?唔使理要紙點寫?入境處會唔會唔批?

侯爵府

BK Milk勳章

樂樂baby 發表於 18-5-16 06:52
...

我問過幫我攪離婚個 Legal Executive ,佢話依家所有離婚個案,無論個撫養管俾任何一方、或共同撫養,都會有呢個判決。

複式洋房

lm251099 發表於 18-5-16 07:50
有未成年子女,家事法庭會加上這條款。如對方無尊程去申請出入境管制,入境處應無這要求嘅記錄。
...

哦!唔該晒

複式洋房

heiheikwok 發表於 18-5-16 18:43
我問過幫我攪離婚個 Legal Executive ,佢話依家所有離婚個案,無論個撫養管俾任何一方、或共同撫養,都會 ...

甘要唔要同法院作出書面承諾?

複式洋房

heiheikwok 發表於 18-5-16 18:43
我問過幫我攪離婚個 Legal Executive ,佢話依家所有離婚個案,無論個撫養管俾任何一方、或共同撫養,都會 ...

因我想暑假帶小朋友返大陸

複式洋房

sukiyuen143 發表於 18-5-16 15:09
請問係咪可以照出境去旅行或返大陸?唔使理要紙點寫?入境處會唔會唔批? ...

我都想知

侯爵府

BK Milk勳章

雖然我前夫冇特別向入境處申請限制我個小朋友出境,但為免俾我前夫捉我錯處,我會跟足家事法庭指示做足。

男爵府

回覆樓主:

前夫唔同意可以點做

複式洋房

heiheikwok 發表於 18-5-18 11:18
雖然我前夫冇特別向入境處申請限制我個小朋友出境,但為免俾我前夫捉我錯處,我會跟足家事法庭指示做足。 ...

甘樣真係好麻煩,唔通平時想帶小朋友返一返大陸幾日都得申請?

複式洋房

heiheikwok 發表於 18-5-18 11:18
雖然我前夫冇特別向入境處申請限制我個小朋友出境,但為免俾我前夫捉我錯處,我會跟足家事法庭指示做足。 ...

真係想放棄小朋友的照顧同管束權了,反定都係共同撫養權,甘樣自己覺得好累

男爵府

樂樂baby 發表於 18-5-18 17:32
真係想放棄小朋友的照顧同管束權了,反定都係共同撫養權,甘樣自己覺得好累
...

如關係不是太差,可要求對方寫份聲明俾你,講明佢同意你帶孩子離境旅遊。

複式洋房

lm251099 發表於 18-5-18 19:51
如關係不是太差,可要求對方寫份聲明俾你,講明佢同意你帶孩子離境旅遊。
...

就是關係好差

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

樂樂baby 發表於 18-5-15 20:47
拿到絕對離婚令了,但上面寫有,在子女未滿十八歲之前,如(emoji)許可,不得將該名子女帶離出境,想問下有 ...

寫係咁寫啫!只要對方無限制你地出境應該無問題,我都無通知過前夫會帶小朋友離港或者返大陸,咪一樣係咁可以過關
長期都情緒低落

侯爵府

BK Milk勳章

如果對方冇特別向入境處申請禁制令,其實可以出入境。

但為左唔想俾對方搵我錯處,我會跟足個判令去做。我之前第一次申請,已經印左十幾份俾我叮前夫簽定。仲有,我都唔知前夫身邊嗰啲人會唔會加鹽加醋,攪事。

大宅

回覆樓主:

我之前出境都冇特別同ex講,反正又唔會成日見

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我離左三年幾啦,撫養權喺我度,我一直以為只要撫養權歸我,我就有權帶小朋友出境,而佢要帶小朋友出境就要經我同意。我一直以為係咁,所以我帶小朋友出境係冇通知佢架。

首頁

尾頁

跳至