親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

想問下有無人試過跟團去越南而透過佢哋做落地簽證?想問下透過佢哋做,去到越南係唔係都要排隊攞簽證?定一去到就可即攞到簽證唔洗排?
因為佢哋收成$500,但自己做落地都係$240左右,而且好簡單,所以想睇下輪候時間分別大唔大?

子爵府

回覆樓主

俾旅行社做,會出發前做好,領隊會喺機場俾返passport 你,去到當地過關就得。自己落地做會需要啲時間,遇著人多你等得耐時全團都要企喺度等你,你會唔會想第一日就黑全團憎?
Hi

男爵府

好媽媽勳章

karen508hk 發表於 18-5-16 18:33
俾旅行社做,會出發前做好,領隊會喺機場俾返passport 你,去到當地過關就得。自己落地做會需要啲時間,遇 ...

係,我都係驚咁,所以都好大機會比旅行社做。不過旅行社都同我講,佢哋而家都係做落地簽證,唔洗收我passport,都係落地做。不過我諗唔知佢哋是否有江湖地位,到時去到就算大家都係落地佢哋做就會快D,如果係,我都比佢哋做,唔想人哋等

子爵府

Mei 發表於 18-5-16 20:35
係,我都係驚咁,所以都好大機會比旅行社做。不過旅行社都同我講,佢哋而家都係做落地簽證,唔洗收我passp ...

領隊會有辦法的

wcpcelia    發表於 18-5-17 15:55

Hi

男爵府

好媽媽勳章

karen508hk 發表於 18-5-16 20:46
領隊會有辦法的

我都好大可能會比旅行社做

珍珠宮

回覆樓主

當年台灣又係咁,我自己做,如果有一個人自己做,你都要等埋佢啦

結果我都唔係要人等果個

男爵府

好媽媽勳章

youhello507 發表於 18-5-17 00:23
當年台灣又係咁,我自己做,如果有一個人自己做,你都要等埋佢啦

結果我都唔係要人等果個

台灣點解要等既?你不是網上做好咩?唔係好明點樣你又要等人

珍珠宮

Mei 發表於 18-5-17 06:07
台灣點解要等既?你不是網上做好咩?唔係好明點樣你又要等人

以前台灣做落地簽,唔似而家印張紙就ok

我懷疑團都係一樣,即係話大家都要等

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

既然成團人都做落地簽證, 咁就冇問題啦, 要等一齊等
咁講真平過香港簽, 又慳時間
但應該要上網登記先喎, 旅行社幫你地搞?

男爵府

好媽媽勳章

youhello507 發表於 18-5-17 09:37
以前台灣做落地簽,唔似而家印張紙就ok

我懷疑團都係一樣,即係話大家都要等

明白

wcpcelia    發表於 18-5-17 15:56

男爵府

好媽媽勳章

TMC3012 發表於 18-5-17 10:01
但應該要上網登記先喎 ...

我擔心問題是,佢哋話會預先send資料過去,咁去到個邊有個職員會幫我哋排隊攪,隨時佢哋應該係呢D地方會做D後門野,醒多少比工作人員,大家方便,結果跟團做簽證好快攞到,自己做排隊要等得耐,結果全團人等我哋乞人憎炸。

我睇過一個blog, blog主自由行,佢落地做時已經遞晒野去窗口,點知同機有一團,佢話個團在佢之後來到,blog主一家的passport即刻比人擺埋一邊,工作人員先做左團個D先。結果團的簽證15分鐘攪掂晒,而blog主同佢屋企人等左45分鐘。我擔心旅行社成日做,已經同做證窗口職員打晒招呼。咁如果我個團大家都跟團做,我自己做,第一日就要全團人等我,我唔好意思啊!

男爵府

好媽媽勳章

如果自己做,先上網登記(其實係搵個邊一間做開的旅行社出封信),好多人做過好安全簡單方便,先比$6美金,去到個邊落地比封信再比$25美金就得,即係自己做就$240港紙,比跟團旅行社做就收$500港紙,不過佢就幫我出埋信,去到都係等,但有領隊/個邊職員同你排隊同遞野。
但自己做就一家4口慳$1000。

但我驚唔好意思要人等,所以好大可能都係比跟團間旅行社做埋。

男爵府

好媽媽勳章

就係呢個blog

https://cheungtatming.blogspot.hk/2016/06/Vietnam-Hanoi-Old-Quarter-Travel-2016.html?m=1

珍珠宮

回覆樓主

呢樣我答唔到你,我唔知會否你哋全用旅行社,有另一人自己做,全團人等佢?

跟團就是這樣,我都唔like 購物,但每次到景點,必要要等阿太慢慢揀,不能急,最多玩嘅時間少d

男爵府

好媽媽勳章

youhello507 發表於 18-5-17 11:50
呢樣我答唔到你,我唔知會否你哋全用旅行社,有另一人自己做,全團人等佢?

跟團就是這樣,我都唔like 購 ...

都有咁既可能,不過我唔想做比人乞人憎個個,所以睇下呢度有冇JM試過話團都係同其他人一樣照排。不過睇個blog似乎就未必係

珍珠宮

回覆樓主

咁俾錢旅行社最安全la

wcpcelia    發表於 18-5-17 15:59

子爵府

回覆樓主

其實講嚟講去都係相差兩舊水左右,有必要顧慮咁多嗎?
Hi

男爵府

好媽媽勳章

karen508hk 發表於 18-5-17 12:45
其實講嚟講去都係相差兩舊水左右,有必要顧慮咁多嗎?

一家相差過千。不過都係出得去玩唔爭在,所以都會比旅行社做

大宅

Mei 發表於 18-5-16 10:54
想問下有無人試過跟團去越南而透過佢哋做落地簽證?想問下透過佢哋做,去到越南係唔係都要排隊攞簽證?定一 ...

自由行可以自己攪。跟團就唔好博。佢地做嘢好人性化。可以後到先做。到時成團人等你就大件事

男爵府

好媽媽勳章

Monday789 發表於 18-5-22 11:54
自由行可以自己攪。跟團就唔好博。佢地做嘢好人性化。可以後到先做。到時成團人等你就大件事
...

明白,我都係咁擔心,聽左大家意見,我都係諗住比旅行社做

首頁

尾頁

跳至