爸爸專區

跳至

首頁
12345...6

尾頁

洋房

2018父親節勳章 2018母親節勳章

我最難忘的父親節當然是屬於我的第一個父親節啦,記得bb 6個月大就是父親節,我如常冲奶俾bb飲,但我察覺到bb身上突然好多紅疹,上網搜查過資料有可能是玫瑰疹,然後仲覺得bb身體好熱,發燒了,太太話即刻去醫院,我話不用擔心住,先幫bb降溫再觀察下睇咩情況,我估計應該是出的疹會發燒,我幫bb沖涼換上乾淨的衣服,她就趴在我身上,我突然覺得自己被依賴的那種感覺好強烈,我撫摸bb個頭,她都望住我,應該是發燒唔舒服她一直都依依哦哦,我覺得她應該累了就把她放在床上,我都訓系距隔離,見距訓著我諗住起身,她竟然用手勾住我脖子,攬住我,“吧...”我當時就即刻激動了,竟然叫我爸爸了,她連媽媽都未識叫,我當時真是喊出來,明天就是父親節,算是女兒送我的父親節禮物,是最開心最甜蜜的禮物。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

係我好細個的時候爸爸鐘意食煙斗, 我果陣大約 10 歲, 同爸爸講, 我賺到錢會買個煙斗比你... 我一直都記得, 到我差不多 20 歲出黎做野, 第一份人工我真係去左買個煙斗比爸爸, 好記得佢收到的時候喊左出來, 佢估唔到我隔左十年都仲記得呢個承諾, 我自己都忍唔住喊
好彩, 爸爸個煙斗當紀念品咁收好左, 而佢亦戒左煙
大事化小, 小事化毛.........

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我爸爸是位情聖,就算是媽媽的好姊妹也有一腿,為了此事我家裡家變了一晚上,十歲的我心怕得躲在一角。
這位情聖爸爸沒有因為年紀老邁而改變,最後得到與媽媽離婚收場。再在街上碰見你時,我們只是寒喧幾句便各走各路。當天我很想告訴你 : 爸爸今天是我的生日,你忘記了?
你已經有了新婚生活,最終新老婆走了佬。我與情聖爸爸已廿載失去聯絡,再見你時… 原來你連我的名字也忘記了,口裡提著的是走了佬老婆的名字 …… 心再酸也要說 : 爸爸父親節快樂!

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

中央情報員 發表於 18-5-30 15:00
大家成日話「父愛如山」,比起母愛,父愛相對更深沉。一紮康乃馨表達咗對媽媽嘅愛,咁父親節又送啲咩好呢? ...

爸爸在我大學畢業不久就離世,令我無法報答他的養育之恩,成為一生的憾事

爸爸是傳統的中國男人,並不懂得説教,但在他身上我學會入勤奮,堅毅……爸爸,多謝您

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

已故的爸爸好嗎?!很懷念你...從前... 父親已過身22年...!!
毎日都有上香…傾訴…對相慚悔!!一切只有懷念…痛苦…在心中…
希望您在天國,永遠安詳過着神仙般似的!!
從沒祖蔭 心中懷著理想高
不願做二世祖,....創下偉績光父母
但我從來沒有做到…
曾有這父親我未感自豪…
幾十年來努力在拓墾前途但永遠破空…
養我永不忘!有生望能創下偉績!恐要來生他朝報!
願世人要積極向上…更要孝順父與母!!!
祝世人父親節快樂!

洋房

2018父親節勳章

我和爸爸的最難忘時刻就是記得我20歲果年的父親節,因為我想考車牌,覺得有車牌好威風,身邊d朋友都考佐,我就選擇在父親節那天同爸爸講,應該成功率會高d,當晚我親自下廚煮一桌海鮮大餐,爸爸基本是一個嚴父,所以喜怒不形於色,媽媽在隔離猛贊食物好食,但爸爸都系“嗯”,跟住就無再講野,我見餐飯食得七七八八,於是鼓起勇氣同爸爸講考車牌的事,我只講佐“我想學車”這幾個字,他就直接“唔得”拒絕我了,然後我開始急了,我話身邊個個都考佐,得我無車牌,覺得好無面,距話我太細,一來學車貴,我暫時無必要去學,即使俾我考到車牌,咁細個揸車只會令社會造成更多交通事故,所以堅決反對,當時我20歲,脾氣大,直接拍鬧距專制,食古不化,爸爸也是脾氣不好的人,直接摔碗落地,直到碗碎了我們才停止爭吵。大家靜佐起碼2個鐘,我先覺得自己都有d過分,其實我都知我考車牌目前確實無乜用,我隔住房門諗住偷聽下客廳咩情況,媽咪開門,遞給我一張紙,上面寫住王師傅電話,媽咪話系爸爸俾我的,呢個系距朋友,學車私人教練,叫我揾距。我當時覺得自己頭先都太過分了,我即刻落樓買佐爸爸最愛的榴蓮西米露,爸爸一聞到榴蓮味就行出來,我話“老豆,對唔住,買左糖水俾你”老豆話,“得啦,我食佐糖水先講,費事臭死你阿媽,陣間又鬧我”,就這樣我們和好了,媽咪話前一秒鐘世界大戰,後一秒就和好了,因為父親的愛是不言於表,但我卻能感受到。

複式洋房

2018父親節勳章

回覆 中央情報員 的帖子

從小到大,爸爸就是不愛說話,自己老是覺得他在偏幫姐姐及妹妹、在他心目中自己所做的事總是不對的,還諸多挑剔。但當自己成為父親後,我開始明白你心中所想,你所做的都是為了我好的,你沒有說的不代表不愛我。
爸爸,我愛你!

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

最深刻都係自己有女時
過第一個父親節
雖然佢咩都唔識但望住佢已經特別幸福!
同自己老豆就係人大咗
先有更多男人間既話題
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我最記得是細個身體唔好,我老豆會每天煲鮮奶給我飲。這種事通常是阿媽做,但我老豆做,就好窩心。

洋房

2018父親節勳章

我其實一直沒過過母親節,因為我媽媽細個就離開佐,所以我從懂事開始就是只知道父親節,但我是女仔,所以總覺得同父親是疏遠d,但記得我出來工作的第一年的父親節,我用自己的薪水買佐一隻手錶送給爸爸作為父親節禮物,爸爸當然好開心,晚飯後爸爸拿出我最中意食的花生湯圓,家裡基本從不買花生湯圓,因為爸爸對花生敏感,所以我要食都是出外食,但原來今日是爸爸自己搓的湯圓,他看著我吃,我覺得好好味,是我食過最好味的湯圓,呢個父親節感覺將我們兩個距離拉近了很多,自此之後爸爸在就手錶在,可見原來他好珍惜我送俾他的禮物,而我有時遇到開心不開心的事都會和爸爸分享。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

爸爸是一個慈父,從沒有打鬧子女,工作早出晚歸,但每天堅持送我回幼兒園,深深印在記憶裏,謝謝你對我的愛。

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

由於爸爸性格較傳統內斂,再加上要論班工作關係,自小與爸爸關係並不是太親密。但有一次的經歷實令我難忘並感到很被愛……

還記得小學7-8歲有一次要到婆婆屋企食飯,在車上我睡著了,結果爸爸就背著我行了一條長命斜由巴士站一直到婆婆家。其實中途時我已經醒了,但覺得這感覺實在很好,凡正就是不想起來,想繼續給爸爸背著,所以我後半途其實都一直在扮睡覺。

後來差不多入電梯時媽媽發現了,要我下來,但我爸卻說: 唔緊要啦,差兩步路之嘛……

結果我爸一直背我入屋,而我亦一直在偷笑~

在此想向爸爸說聲: 爸爸,辛苦了!!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

爸爸離開我們巳經二十多年, 當時還未來得及報答他的養育之恩! 由小學至中學, 爸爸每天定時都會打電話回家, 千篇一律就是"吃飯沒有.....做功課了嗎.....媽媽在哪....", 年紀小的我們覺得很煩, 長大之後就明白這是他在表達他的愛他對我們的關心, 小時候我會暈車, 爸爸放假就會帶我搭巴士由旺角到油麻地, 落車行一會, 再搭車回家, 希望我能適應, 現在回想起爸爸的點點滴滴, 十分掛念, 爸爸, 我愛你!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

剛結婚不久,爸爸因病入院,我到醫院去探望他。探完臨走時,爸爸突然問我,男家人待我好不好,他病了仍掛心我婚後過得好不好,我爸爸好愛錫我。

複式洋房

2018父親節勳章

比較難忘的父親節是上年我和仔仔一起參加工作坊,親自烘培佐一個蛋糕送給我的父親和老公,將我們的全家福製作成曲奇餅,加上仔仔喜愛的口味,老公和爸爸見到好開心,因為是老公收到第一份仔仔製作的父親節禮物,也是我第一次整蛋糕送給父親,所以兩個父親都好開心。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

記得中學做份part time(好少錢) ,好辛苦儲左400蚊,去左銅鑼灣有間臨時舖位係買銀包,買左個皮銀包比爸爸(而家諗番應該係假皮) 好記得爸爸好鐘意....後來我至知佢吾捨得用住話好鐘意我送比佢個銀包 而家呢刻諗番都眼濕濕添...到大左都少送禮物只食飯算
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

爸爸媽媽讀書不多,很記得小時候,家裡窮,沒有錢給我上補習班,但面對那些英文生字又無從入手,於是爸爸每天也把大約五至六個生字抄下,回公司問他的同事讀音,再用一些中文標音,回來教我,就是這樣,我順利大學畢業,沒有爸爸的付出,我也沒有今天的成就.爸爸,感謝你!

複式洋房

2018父親節勳章 2018復活節勳章

爸爸係我讀書時已離開了我, 但我永遠都不會忘記我細細個時與爸爸相處的每一刻畫面, 每次想起都會覺得好近好深刻, 因為人人都話我生得似爸爸一樣, 所以我更加痴住佢, 正因為細個啲人話我似"老豆", 至此我不是叫爸爸,而是叫老豆, 改下改下就變得更親切叫" 豆豆" ."豆豆"我要早啲起身同你一齊去飲茶,"豆豆"我等你打完麻雀返黎一齊去食宵夜, "豆豆"我要同你一齊去開工,幫你手搵錢, "豆豆""豆豆""老豆" ......... "豆豆" 我真係好掛住你, 我愛你老豆!

現在我都已經係兩個小孩的媽媽, 我完全明白小孩角度看的爸爸是怎樣, 為咗令老公也有個難忘的父親節, 一於要同兩個小孩整一個世上最好味o既蛋糕比老公,等佢要回味一輩子的味道. 亦留下回憶一輩子的開心父親節..... 老公"父親節快樂" ~!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

爸爸係一個勤力顧家的人, 因為夜間工作, 見面溝通既時間都唔多! 所以感情都係一般! 多年前因為健康問題, 需要入院做手術! 多了時間溝通, 忽然發覺他真的老了!幸好手術成功, 很快病癒了!咁多年都是一個養全家, 真的不容易!!希望他繼續身體健康!
放下自在

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

爸爸過世很久了,其形象也日漸模糊了。

只記得,爸爸一早訂下家訓:不准賭博。

我一定都銘記於心,至今,我只會間中買一、兩注六合彩,其他的賭博也絶少參

與。

我想這就是爸爸教導我,留給我的最好禮物了,亦是我對爸爸的承諾了。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

首頁
12345...6

尾頁

跳至