論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問姐姐長期講電話(用藍芽),係由起身個一刻開始到瞓覺, 無論做緊家務或休息,工作表現一般,好多時地下都好污糟 , 問佢抹咗未, 佢就話抹咗, 只係你們屋企大塵, 要求7時起床,八點都仲瞓緊覺, 起身就淨係喺度飲咖啡同埋食早餐, 煮食照顧小朋友都ok, 你們會批準嗎?

複式洋房

The helper should not use mobile during their working hour, try to advice them, if they not listen to u, i will ask the help from Agency, they will use their way to make them understand but will not tell them is my complain.We hire them to take care our kids and handle the housework, so thats is their duty.

mmm321    發表於 18-5-22 23:19

別墅

taey 發表於 18-5-17 15:54

想問姐姐長期講電話(用藍芽),係由起身個一刻開始到瞓覺, 無論 ...
佢係你度做左幾耐? 平時態度好唔好? 我都知道有時真係好難取捨. 你小朋友幾大啦? 我覺得要清楚要求佢日頭工作時同埋同小朋友一齊時, 唔可以傾或玩電話, 夜晚做完野就無所謂. 我而家個工人, 之前都係咁, 話左之後有改善, 但又會故態復萌, 最近下午又一路準備晚飯一路用手機煲劇. 我都打算呢個WEEKEND 再提醒下佢工作時要專心, 不過我都唔會鬧佢既, 始終佢其他方面的表現唔太差, 唔想搞到大家面阻阻. 如果佢講極都唔聽, 你就要考慮下之後續唔續佢.

大宅

iababy 發表於 18-5-18 12:22
佢係你度做左幾耐? 平時態度好唔好? 我都知道有時真係好難取捨. 你小朋友幾大啦? 我覺得要清楚要求佢日頭工 ...

佢只係嚟咗個幾月, 嚟咗冇幾耐就已經係 成日講電話, 講真我哋費事要換工人, 所以接受到嘅, 我哋都會容忍, 但係唔知係咪因為佢成日講電話嘅原因, 有好多嘢都唔上心, 同埋好似叫佢都聽唔到咁, 又唔會主動睇下你哋有咩需要, 總之, 佢好似只係個身軀喺度, 個心唔喺度, 小朋友已經返幼稚園, 所以唔係全時間有人喺屋企, 如果冇人喺屋企, 佢就會變本加厲, 好大聲咁講電話添

大宅

回覆樓主

我工人都有講電話,我會比佢講,只要佢做得掂嘢,個地不清潔你咪叫她在抺囉!我都是這樣,而且佢講緊電話時,我叫佢我有時會大聲d, 嚇鬼死佢

子爵府

taey 發表於 18-5-17 15:54

想問姐姐長期講電話(用藍芽),係由起身個一刻開始到瞓覺, 無論 ...
唔會容忍,
太過寬鬆

你係公司做嘢,會唔會長期講私人電話,可唔可以一心两用?

你要同佢認真講,要佢改善,唔可以忍,你唔出声,即默認接受,佢就會越來越過份

我冇見過我工人係我面前講電話,就算一齊出街,唔一齊坐,佢都冇攞電話出嚟

男爵府

回覆樓主

從來都唔會俾工人長期一邊用電話一邊工作,尢其湊住小朋友

男爵府

回覆樓主

我兩個工人工作時間從來不講電話

mmm321    發表於 18-5-22 23:39

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

vivienfong 發表於 18-5-19 14:58
從來都唔會俾工人長期一邊用電話一邊工作,尢其湊住小朋友

同意

侯爵府

taey 發表於 18-5-19 01:14
佢只係嚟咗個幾月, 嚟咗冇幾耐就已經係 成日講電話, 講真我哋費事要換工人, 所以接受到嘅, 我哋都會容忍 ...

咁寬鬆

公爵府

taey 發表於 18-5-19 01:14
佢只係嚟咗個幾月, 嚟咗冇幾耐就已經係 成日講電話, 講真我哋費事要換工人, 所以接受到嘅, 我哋都會容忍 ...

同我家工主一樣

男爵府

回覆樓主

我個姐姐都係一路用電話一路做家務,不過佢唔係講電話,係聽歌

大宅

回覆樓主

我只會比姐姐無人在家時,又不影響工作下用。

大宅

回覆樓主:

返緊工唔可以

珍珠宮

jumug 發表於 18-6-13 23:39
我個姐姐都係一路用電話一路做家務,不過佢唔係講電話,係聽歌

我家姐姐上期戴耳機,但我叫佢做乜都聽到,所以無話佢!

大宅

回覆樓主:

做得越耐越放肆,我屋企個姐姐同樣訓到八點八點半都唔聽見主人家起床佢都唔起,一起床又霸住廁所唔敲門都唔出來,搞到C6返工又要提早避開佢時間,又阻住我趕時間送小朋友返學,99又等廁所,全日做野煮飯電話都未離開過手,大大聲講電話撞見都唔收線,總言之妹仔大過主人婆,無王管,講多激親自己,深呼吸,呼呼呼...

首頁

尾頁

跳至