嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

我成日見到人話煲粥可落芝士,我想問幾大先食得? 同埋唔怕咸嘛? 又話bb唔好食有調味既野怕加重腎臟負擔既?

仲有....咩牌子好?

謝謝解答

回覆 hbaby1718 的帖子

Hello hbaby1718 ,媽媽可以加少量植物油黎煲粥,俾BB吸收多元不飽和脂肪,7-8可以俾BB食手指食物,芝士粒、薯仔、撕碎麵包等,媽媽將少量芝士用來煲粥都ok。根據食物安全中心建議,經加工、塗敷用嘅芝士只要包裝完整或者硬芝士(適當溫下冷藏和儲存)都係安全使用,常見嘅片裝芝士如果寫明經過巴斯特消毒 (Pasteurization)都可以放心,不過軟芝士(例如藍芝士blue cheese) 就要避免喇。BB幾大呀?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

洋房

海綿肚仔專家@牛欄牌 發表於 18-5-18 15:17
回覆 hbaby1718 的帖子

Hello hbaby1718 ,媽媽可以加少量植物油黎煲粥,俾BB吸收多元不飽和脂肪,7-8可以 ...

謝解答! 而家7個月大!
hbaby1718 發表於 18-5-21 15:35
謝解答! 而家7個月大!

唔駛客氣 6-24 個月係BB引進固體食物過渡期,漸進地引進唔同食物種類(穀物、蔬果、肉魚蛋豆類) 質感(稀而幼滑到切成小塊)、進食方式(由家長餵到自己食),建立健康飲食基礎。7個月BB一般正係度適緊食固,當一餐食到有到穀物、蔬果、肉魚蛋豆類,份量足夠BB需要就可以代替一餐奶,俾BB同家人一齊食午/晚餐,用多鼓勵、唔強迫、培養輕鬆愉快進食氣氛係最好架,仲要俾BB飲水預防便秘,BB肯飲水嗎?

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至