想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

上個月iui失敗了,啉住休息一兩個開始ivf,呢兩個月啉住自己努力下唔知有無奇跡出現等我可以慳返D錢。

大宅

超級難吧!
我試左差吾多2年啦
頭一年吾知先生精有問題,Check左發現有問題,盡量計排卵期DODO,
都系吾得,依家IVF

男爵府

pigpigFF 發表於 18-5-18 17:17
超級難吧!
我試左差吾多2年啦
頭一年吾知先生精有問題,Check左發現有問題,盡量計排卵期DODO ...

我想問ivf係咪唔關精子形態事?

男爵府

pigpigFF 發表於 18-5-18 17:17
超級難吧!
我試左差吾多2年啦
頭一年吾知先生精有問題,Check左發現有問題,盡量計排卵期DODO ...

老公介緊煙希望有用,佢前後驗過幾次精之前冇咁差

侯爵府

回覆樓主:

我老公形態係<1, 但我覺得有太多因素影響左,之後戒左d壞習慣同食supplememt, 隔個月就有左,但化學左,之後再隔個月又有左,而家就快生啦

男爵府

freshrose 發表於 18-5-18 19:39
我老公形態係

我老公話只要有一條精蟲係精英就有機會:mother:

複式洋房

Carmen1603 發表於 18-5-18 17:13
上個月iui失敗了,啉住休息一兩個開始ivf,呢兩個月啉住自己努力下唔知有無奇跡出現等我可以慳返D錢。
...

直接ivf 吧
本人 形態 1 %
本身 沒有 吸煙 和 飲酒習慣
定時運動
試過 西方不同的 補充劑
中醫 也試過 兩,三個
最終也沒有改善
個人經驗,集中火力ivf 吧
不要浪費 金錢 和 時間

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-18 17:53
我想問ivf係咪唔關精子形態事?

精子形態<1%,做ivf都有影響,Ivf前最好處理好先,改到幾多得幾多,反而數目及活動不是咁緊要。

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

唔好意思,我想請教下,精子形態低即係點呀?係咪即係唔夠活躍?
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-18 17:13
...

型態小過1 做iui近乎0 (成功率)
我先生情況都一樣
做左兩次iui 失敗左 醫生都唔建議再晒錢做第三次
做ivf嘅成功率都低少少
聽胚胎專家意見 試下食supplement
食左茄紅素 蠔皇素 proxeed plus
精子型態好左少少 有1%
就做ivf 最後成功左

大宅

wsyggk 發表於 18-5-20 16:12
唔好意思,我想請教下,精子形態低即係點呀?係咪即係唔夠活躍?

精子個測試有分 數量 活躍度 型態 密度
型態係指 譬如一般嘅精蟲係有頭有尾有腳咁
但型態差即係指可能無手無腳咁
即代表佢更難受精 受精都好易xx

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-18 17:55
老公介緊煙希望有用,佢前後驗過幾次精之前冇咁差
肯戒就好!煙的影響好大,再食的supplements幫助。我先生衰在戒吾甩煙,只系食少左。

男爵府

pigpigFF 發表於 18-5-21 12:32
肯戒就好!煙的影響好大,再食的supplements幫助。我先生衰在戒吾甩煙,只系食少左。
...

因為我老公係食煙,不飲酒,一個星期跑兩次步游一次水,有運動,係衰食煙,咁試下食小D,慢慢介睇下會唔會好D!

大宅

Carmen1603 發表於 18-5-21 13:55
因為我老公係食煙,不飲酒,一個星期跑兩次步游一次水,有運動,係衰食煙,咁試下食小D,慢慢介睇下會唔會 ...
你老公好好WO, 又有運動..我個差好遠希望你地快的成功啦...

別墅

Carmen1603 發表於 18-5-21 13:55
因為我老公係食煙,不飲酒,一個星期跑兩次步游一次水,有運動,係衰食煙,咁試下食小D,慢慢介睇下會唔會 ...

我老公同你老公一樣只衰食煙呢part~第一次驗精量又少,形態少於1,之後果個月佢戒一半分量,再驗時數量多左好多同形態變成1,所以食煙既影響好大下~不過我做iui果日,佢只禁慾了一天(因為之前一天驗左精),洗完精形態得1,數量係合格多少少,不過醫生話可以照做咁我地果日照iui,我自己都唔敢有咩期望,始終精子報告一般

水晶宮

ncfamily 發表於 18-5-21 00:54
精子個測試有分 數量 活躍度 型態 密度
型態係指 譬如一般嘅精蟲係有頭有尾有腳咁
但型態差即係指可能無手 ...

明白,thanks! 我老公都有去做test,樣樣嘢都好好,就係活躍度過低,我安慰佢受孕只需要一粒精子。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

回覆樓主

精子形態1%真係唔好浪費錢去做iui,我老公之前形態4%,醫生都話中獎率唔大。叫我老公改善下精子先做iui,好在之後成功改善到形態11%,立即iui,但第一次失敗,第二次成功左。過多個月BB就出世啦⋯⋯祝福你早日成功

男爵府

常綠葉 發表於 18-5-23 04:55
精子形態1%真係唔好浪費錢去做iui,我老公之前形態4%,醫生都話中獎率唔大。叫我老公改善下精子先做iui,好 ...

你點改善?食supplment?我老公凈係肯飲湯,食蛋,滴雞精,你用左幾耐時間改善?

大宅

回覆 Carmen1603 的帖子

我老公驗過 1 次, 形態 > 1%, 醫生叫佢驗多次 confirm, 佢唔肯去, 話再驗都係一樣啦.
之後我地唯有繼續試, 因為我接受唔到 ivf, 我好怕打針, 個人應為重大壓力過自然懷孕

試過一排玩紅 d, 量體溫, 去旅行, 但都無效, 我今年已經 43 了, 重要係第一胎, 真係好難,

不過可以點?? To the point , 我地已經接受現實, 半放棄狀態, 備孕 18 個月之後, 奇蹟真係出現囉 !!

上個月, 我懷孕 6 個月, 連 BB 一齊結婚, 現在 30 weeks, touch wood everything is fine !!

首頁

尾頁

跳至