論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題, 謝謝!

象牙宮

為什么?

你不會教? 不敢教? 不好意思? 怕?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

我就寧願自己接手再教,不會讓新舊工人交接

wcpcelia    發表於 18-5-21 15:16

大宅

睇舊工入表現決定是否讓佢教新工人。否則壞習慣亦會延續下去。

曾有一好工人,因回鄉結婚,不再續約。佢好好心機教新工人做嘢,將一家人的喜好交代清楚,我哋好滿意!

男爵府

回覆樓主

要睇舊工人品性。我以前個姐姐好好,佢結婚唔再續約,一手一腳教新工人,一切交代得好好。

大宅

你地會有幾多交接時間俾新舊姐姐呀?

大宅

cc1549 發表於 18-5-18 17:17
如題, 謝謝!

我舊的印印好好,佢同新菲overlap 三星期,教曬兩個小朋友的喜好及家務,我幾滿意,當然,新菲也好肯學及醒目!

大宅

coha 發表於 18-5-21 17:19
我舊的印印好好,佢同新菲overlap 三星期,教曬兩個小朋友的喜好及家務,我幾滿意,當然,新菲也好肯學及 ...

我又係印換菲。將安排交接一星期。請問, 佢哋真係溝通到的嗎?

我要返工的,所以無時間教。諗住一星期可以handover 曬。

大宅

chumiguan 發表於 18-5-23 01:01
我又係印換菲。將安排交接一星期。請問, 佢哋真係溝通到的嗎?

我要返工的,所以無時間教。諗住一星期可 ...

看兩人資質!佢地簡單英文溝通,最重要係Demonstrate! 佢哋兩個一個肯教,一個肯學,所以兩星期已ok! 我都去咗翻工!

大宅

回覆樓主

我嚟緊都係印轉菲。姐姐做咗8年返去生BB,走之前佢都想交帶曬d嘢比新姐姐。而佢同我一樣唔放心交兩個小朋友比新姐姐,所以會安排佢哋overlap 兩星期。

首頁

尾頁

跳至